Bude sa rodiť viac detí, ak stúpnu prídavky na deti až na 200 eur? Alebo sú rodičia „náročnejší“ a chcú viac?

Bude sa rodiť viac detí, ak stúpnu prídavky na deti až na 200 eur? Alebo sú rodičia „náročnejší“ a chcú viac?

Bratislava 14. mája 2021 (HSP/Foto: Facebook, TASR – Michal Svítok)

 

Ministrom financií Igorom Matovičom ohlásené navýšenie prídavkov na deti až na sumu 200 eur vyvoláva mnohé otázky. Známych osobností sme sa preto opýtali, či budú financie dostatočným motivátorom pre zvýšenie pôrodnosti na Slovensku, alebo sú potrebné aj ďalšie kroky. Na naše otázky odpovedali Martin Čepček, Eva Grey, Miroslav Radačovský, Eva Zelenayová, Jana Ray Tutková, Milan Uhrík, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Lucia Drábiková, Juraj Droba

Martin Čepček, Eva Grey, Miroslav Radačovský, Eva Zelenayová, Jana Ray Tutková, Milan Uhrík, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Lucia Drábiková, Juraj Droba
Na snímke Martin Čepček, Eva Grey, Miroslav Radačovský, Eva Zelenayová, Jana Ray Tutková, Milan Uhrík, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Lucia Drábiková, Juraj Droba

Daňovo-odvodová reforma

Dňa 5. mája predstavil minister financií Igor Matovič (OĽaNO) tri základné piliere daňovo odvodovej reformy. Okrem jednej dane a jedného odvodu, férových daní t.j vyrovnať daňovo-odvodové zaťaženie pri rôznom type práce, chce minister presadiť aj rodinné prídavky až do výšky 200 eur na každé dieťa, ktoré by mali motivovať občanov mať viac detí.

Reklama

Podľa Matoviča je súčasný slovenský systém daní a odvodov extrémne komplikovaný a zároveň stojíme pred veľkou demografickou krízou. Tvrdí tiež, že aktuálne nemáme prorodinný a sociálny štát.

 

Reklama
Nepretavia sa dobre mienené snahy do obrovskej vlny konštruktívnej kritiky zo strany občanov?

Existuje však riziko, že dobre mienené snahy sa nakoniec pretavia do nariadení, ktoré vyvolajú obrovskú vlnu konštruktívnej kritiky zo strany občanov.

Príkladom je stredajšia tlačová konferencia členov Hegerovej vlády, kedy minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak oznámil finančný príspevok vo výške 333 eur na každý dieťa vyrastajúce v rodine v hmotnej núdzi.

Krajniak síce ohlásil aj ďalšie kolo príspevkov, ale to, čo nastalo po tlačovej konferencii, zrejme nečakal – na sociálnej sieti Facebook totiž nastala obrovská vlna kritických vyjadrení pod príspevkami vládnych strán a ich poslancov, ktorí propagovali 333 eurový príspevok.

Kritické príspevky upozorňujú, že všetci rodičia mali kvôli domácej výučbe zvýšené náklady. „Veľa rodín zriaďovalo internet, museli kúpiť počítače žiakom na prvom stupni, aby sa mohli vzdelávať dištančne. Rodiny s okresaným príjmom. Zase len podporujete vybrané skupiny, ako by sa Nás ostatných pandémia nedotkla. Keď bonus, tak pre všetkých bez rozdielu!!“

„Takže my, robotnícka trieda, ktorá v podstate ako jediná držala ekonomiku nad vodou, nedostaneme nič. Manželka musela ostať doma kvôli tomu, že deti nechodili do školy pomaly celý rok. Tiež sme boli v núdzi. Už nech je referendum a pôjdete kade ľahšie,“ pridal sa v komentároch ďalší rodič, ktorému sa sľubovaná štátna pomoc nedostane (ďalšie vyjadrenia si môžete prečítať TU).

Reklama

K príspevku sa vyjadrila aj Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR.

„Pandémia zasiahla všetky rodiny, avšak vláda sa rozhodla, že ďalších takmer milión detí si pomoc od štátu, napriek preukázateľne nižším príjmom ich rodičov, nezaslúži,“ upozornili odborári.

Organizácia tiež upozorňuje, že pre stratu zamestnania, dlhodobé čerpanie ošetrovného, či nemocenského sa znížili príjmy obyvateľov Slovenska a zvýšil sa počet ľudí pohybujúcich sa na hranici chudoby.

„Pomôcť len rodinám s deťmi v hmotnej núdzi je výsmechom tým rodinám, ktoré síce nie sú poberateľmi týchto dávok, ale ich príjmy z práce sú také nízke, že pokryť bežné výdavky je takmer nemožné,“ uviedol prezident KOZ SR Marián Magdoško.

 

Reklama
Budú postačovať len financie na zvýšenie pôrodnosti?

Finančné prostriedky sú pre rodiny dôležité. Obzvlášť sa to ukazuje aktuálne v kovidovej dobe. Ale bude postačovať navýšenie financií, aby rodičia prijali viac ako jedno alebo dve deti. Známych osobností sme sa preto opýtali:

Budú podľa vás stačiť 200-eurové prídavky na deti na zvýšenie pôrodnosti na Slovensku? Ak nie, čo je potrebné podľa vás alebo podľa žien vo vašom okolí na Slovensku zmeniť, aby ženy prijali viac ako dve deti?

 

Martin Čepček – poslanec NR SR za stranu OĽaNO

„Navrhované 200-eurové prídavky by boli 7-násobným nárastom voči smiešnej sume, ktorú rodičia poberajú dnes. Hlavne viacdetným rodinám by to zásadne zlepšilo finančnú situáciu. Verím, že sa mnohí naozaj rozhodnú ponechať si počaté dieťa. Sociálne zákony, by mali ísť ruka v ruke so zákonmi na ochranu života. Na jednej strane chráňme život na druhej strane pomáhajme rodinám zvládnuť túto náročnú životnú situáciu.

Martin Čepček, OĽaNO
Na snímke Martin Čepček

Už v minulom storočí vynašli úspešný  recept na podporu pôrodnosti, ktorého výsledkom je celá generácia “Husákovych detí”. Kľúčové pre prijatie dieťaťa  je mať dostupné bývanie – či už formou mladomanželských pôžičiek alebo nájomných bytov. Budem strážiť, aby všetky opatrenia boli adresné, t.j. za riadnu výchovu detí.“

 

Eva Grey – lekárka, vedúca Ústavu sociálnej práce Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety

„Podpora rodín s deťmi je veľmi dôležitá. Dnes sú opatrenia štátu nastavené tak, že znevýhodňujú zodpovedné viacdetné rodiny; také, ktoré sa o svoje deti starajú. Napríklad, príspevok pri narodení štvrtého a ďalšieho dieťaťa je o 680 Eur nižší než pri prvých deťoch.

Štát by mal pripraviť dlhodobý plán rodinnej politiky, ktorý by bol kombináciou spoločensko- kultúrnych, ekonomických a sociálnych nástrojov na podporu rodín. Ukazovať  pozitívny obraz rodinného života a hodnotu materstva, a vytvárať prostredie priateľské k tehotným ženám a rodičom s deťmi. Dnes to robia niektoré známe osobnosti, ktoré sa rozhodli pre materstvo a rodičovstvo, a ukazujú, ako ich napĺňa.

Na Slovensku medzi prvé lastovičky patrí iniciatíva Prorodinnej samosprávy, ktorú naštartovali viacerí oravskí starostovia, a pridali sa k nej ďalšie slovenské mestá a obce. Chcú robiť rozhodnutia, ktoré budú mať pozitívny vplyv na rodiny, ktoré v nich žijú.  Predstavitelia štátu by sa mohli inšpirovať našimi starostami a primátormi.

Podpora rodín má byť premyslená a komplexná. Nedostatočne adresné finančné balíčky, ktoré budú možno podmienené zvyšovaním daní, môžu rodiny paradoxne viac poškodiť, ako im pomôcť. Už prvé nejasné náznaky o nich rozdelili spoločnosť, a vzbudzujú u bezdetných skôr pocit nevraživosti voči rodinám s deťmi.

Reklama
Na snímke Eva Grey

Štát by nemal rodinám populisticky jednou rukou rozdávať a druhou brať, ale v prvom rade viac zarobených peňazí ponechať. Znížením daní a odvodov, ako aj daňovými bonusmi. Ani ďalšia podpora rodín nemusí ísť na úkor ostatných, ak štát nebude zbytočne plytvať na iných miestach. Dôležité je aj také nastavenie systému, aby mamy, ktoré sa viac rokov života naplno venujú svojim deťom, nemali prekážky v zamestnaní a mali dôstojné dôchodky.“

 

Miroslav Radačovský – europoslanec

„Samozrejme, aj ja som postrehol iniciatívu terajšieho ministra financií zvýšiť mesačný prídavok na dieťa na 200 eur. Je to markantný rozdiel z doterajšieho prídavku cca 25 eur na 200 eur. Je to vysoká ambícia vzhľadom na fakt, že hlavným motívom tejto iniciatívy je zvýšiť pôrodnosť na Slovensku, ktorá je momentálne v prepočte 1.5 dieťaťa na ženu, pričom priemer v EU je cca 1,63 (podľa štatistiky uvádzané z roku 2019). Musíme si uvedomiť, že prorodinná politika je beh na dlhé trate, a zvlášť, zvýšenie prídavku na dieťa, ktorého výsledky sa odzrkadlia v pozitívnej demografii o niekoľko rokov.

Tieto razantné sociálne reformy môžeme badať hlavne pri zmene vlády. Odborníci- politológia hovoria, že sociálne reformy sa robia v 1 až 2 roku novej vlády.

Určitú paralelu terajšej situácie na Slovensku vidím s Poľskom spred 6 rokov, kedy sa zmenila vládna garnitúra a vládne kormidlo prevzala politická strana Právo a spravodlivosť po Občianskej platforme. V roku 2014 bola v Poľsku najnižšia pôrodnosť, ktorá predstavovala v prepočte 1.3 dieťaťa na ženu. Vtedajšia vláda v roku 2015 pod vedením p. Szydlo sa rozhodla vytvoriť program 500+ pre všetky rodiny, čo znamenalo zvýšenie rodinného prídavku z cca 295 PLN (cca 65 eur) na 500 PLN (cca 110 eur) na každé dieťa. Projekt 500+ získal veľkú pozornosť a bol veľmi diskutovaný na poľskej politickej scéne. Projekt bol prijatý v novembri 2015 a vyplácané benefity boli už v apríli 2016, dá sa povedať, že legislatívny proces bol rýchlo uvedený do praxe.

Reklama

Tento projekt 500+  stál poľskú vládu ročne cca 5 miliárd eur, pričom taktiež sa hľadali zdroje na pokrytie sociálnych výdavkov. Tieto zdroje sa našli v zavedení reforiem v boji proti korupcii a daňovým unikom. Tento program stále beží a môžu si oň požiadať rodiny vzhľadom na ostatné sociálne benefity, ktoré im zostanú. A aký je výsledok tohto projektu? Vo všeobecnosti sa hodnotí pozitívne, od roku 2015 po zavedení tohto projektu pôrodnosť v Poľsku stúpa z roka na rok. Nie sú to priepastné rozdiely, ale pozitívny výsledok možno zaznamenať. Momentálne je na úrovni cca 1.5 (niektoré štatistiky uvádzajú 1.48).

poslanec Európskeho parlamentu Miroslav Radačovský
Na snímke poslanec Európskeho parlamentu Miroslav Radačovský

V strane Slovenský Patriot, ktorej som predseda, máme rozpracovanú aj prorodinnú problematiku. Je niekoľko faktorov, ktoré by vedeli pozitívne motivovať ženy mať viac ako 2 deti, či už sú to ženy – matky v partnerstvách s dvoma príjmami alebo matky- samo živiteľky. Pre stranu Patriot je prvoradé budovanie vhodného prostredia pre privádzanie detí do spoločnosti. Aj každoročne zvyšujúce sa náklady na výchovu detí vedú k nízkej túžbe mať deti.

Podľa môjho názoru je potrebné vytvoriť vládou riadený a komunitný verejný systém starostlivosti o deti do 3 rokov, čo na Slovensku chýba. Páry, najmä ženy, majú ťažkosti s rovnováhou medzi prácou a starostlivosťou o deti súčasne. V súčasnosti sa väčšina rodín spolieha na to, že sa o svoje deti postarajú starí rodičia alebo školské zariadenia. Existuje však málo škôlok, ktoré uspokoja dopyt.

Páry, najmä ženy, majú ťažkosti s rovnováhou medzi prácou a starostlivosťou o deti súčasne. Musia sa zhromaždiť finančné zdroje na realizáciu projektov na podporu rodiny a vybudovanie cenovo dostupných škôlok v blízkosti obytných komunít. Poviem to jednoducho, keď ako matka viem, že je o dieťa postarané, môžem sa vrátiť do práce a tak zabezpečiť finančnú stabilitu pre rodinu a finančná stabilita dáva predpoklady pre možnosť mať ďalšie dieťa v budúcnosti. To je len jeden z aspektov tejto problematiky.

Taktiež by som uvítal z pracovnoprávneho pohľadu väčšiu flexibilitu zamestnávateľov k matkám, ako napríklad uvádzam ústretovejší skrátený pracovný úväzok pri matkách s 3 a viac deťmi za rovnakú mzdu alebo že zamestnávatelia by tiež mali nechať matkám určitý priestor na dojčenie a návštevu dieťaťa, ako to nenaruší pracovné povinnosti zamestnanca. V prípade, ak politická strana Slovenský PATRIOT bude úspešná v nasledujúcich parlamentných voľbách, bude sa snažiť presadzovať minimálne jeden piatok voľný pre ženy s deťmi.“

Reklama

 

Eva Zelenayová – bývala poslankyňa NR SR

„Zvýšiť pôrodnosť na Slovensku si vyžaduje systémovejší prístup, než len zvýšiť prídavky na deti. Napríklad prístup k bývaniu, výhodné pôžičky pri narodení dieťaťa a pod.  Zvýšenie detských prídavkov môže k zvýšeniu pôrodnosti  motivovať tú skupinu obyvateľstva, ktorá detské prídavky považuje za jediný zdroj príjmov.

Na snímke Eva Zelenayová

Spoločenská klíma sa stále viac vzďaľuje prorodinnej politike. Vnucovanie gender ideológie do škôl, absencia cirkví v nastoľovaní mravných postojov k prijímaniu legislatívnych zmien odporujúcich prirodzeným antropologickým  zákonom, majú za následok ľahostajnosť mladých ľudí k reprodukčným otázkam. Patrí sem aj nedostatočná výchova k vlastenectvu a konzumný spôsob života. Môže sa zdať, že ide o málo súvisiace javy, no v konečnom dôsledku participujú na kvalite človeka. Rozvrátený jedinec nemôže vytvoriť dobré rodinné spoločenstvo, tešiť sa na prírastky v rodine. Pravda, k tomu potrebuje kvalitnú prorodinnú politiku a najmä dostupné bývanie.“

 

Jana Ray Tutková – riaditeľka Centra pre bioetickú reformu

„Kto má dnes veľa detí, tak isto neráta so štátnym dôchodkom. Nechcela by som, aby sa mojich päť detí skladalo na neefektívny, neudržateľný a hlavne nespravodlivý štátny dôchodkový systém. Prvá generácia dostala penziu od komunistov zadarmo, nečudo, že ohli chrbát. Keďže ho nemožno náhle zrušiť, politici na západe to skúšajú udržať cez imigráciu a eutanáziu.

Realisticky však treba rátať s tým, že sa vek do dôchodku musí posunúť a dávky sa znížia. Šírenie gender feminizmu a nereproduktívneho LGBT hnutia má zas za cieľ zníženie pôrodnosti. Príspevky na podporu pôrodnosti zaváňajú nacistickou ideológiou. Rodinám treba nechať slobodu sa rozhodnúť, koľko detí chcú mať.

Jana Tutková
Na snímke Jana Ray- Tutková

Niekto nemôže mať viac detí, preto si viac ušetrí, aby mal na dôchodok, kým iný investuje do detí. Príspevky totiž niekto musí zaplatiť z daní. Už teraz by každý mohol mať o dieťa viac, keby nemusel platiť 21% DPH na vydržiavanie úradníkov a politikov, ktorí pritom nebránia naše základné slobody, ale hľadajú, ako viac postaviť ľudí proti sebe a posilniť svoju moc. Ak chcú povzbudiť ľudí k prijatiu detí, stačí málo – ich osobný príklad. Ináč je to len eugenická manipulácia.“

Reklama

 

Milan Uhrík – europoslanec

„Finančná pomoc rodinám s deťmi je správna, ale zďaleka nie jediná cesta potrebná na zvýšenie pôrodnosti. Život nie je automat, do ktorého stačí hodiť mincu a vypadne vám viac bábätiek, tak ako si to jednoducho predstavuje Igor Matovič. Zvýšenie príspevku na deti podporíme, ale budeme trvať na tom, aby ho dostávali len rodičia, ktorí pracujú resp. pracovali alebo študovali, a nie asociáli v osadách, ktorí si z rodenia detí urobili živnosť.

Rodinnú politiku však treba riešiť komplexne – okrem finančnej pomoci treba rodinám zabezpečiť aj cenovo dostupné bývanie (naštartovanie štátnej výstavby bytov) a plný komfort pri rodinnej starostlivosti – počnúc takými drobnosťami, aby si napríklad žena nemusela nosiť plienky do pôrodnice alebo aby sa za deti nemuselo platiť smetné. Matkám treba zabezpečiť garanciu návratu do práce, istotu umiestnenia dieťaťa v neďalekej štátnej škôlke a následne naozaj bezplatného dobrého školstva. Rodičom poskytnúť garantovanú zdravotnú starostlivosť, aby nemuseli tŕpnuť, či ich v nemocnici so zraneným dieťaťom na rukách otočia kvôli chýbajúcemu Covid testu.

Milan Uhrík
Na snímke europoslanec Milan Uhrík

Taktiež je potrebné podchytiť túto iniciatívu aj kultúrne a mediálne – v oblasti životného štýlu, aby mladí chceli mať deti. Prezentovať rodinu ako nasledovaniahodný vzor a neukazovať ako hrdinov doby iba egoistov, zbohatlíkov, účastníkov primitívnych reality show, a pod. Nie sú o nič lepší ľudia ako slušná žena a muž, ktorí sa obetavo starajú o svoju rodinu. Jednoducho, treba sa vrátiť k overeným tradičným hodnotám, ktoré ako jediné dokázali zabezpečiť národom prežitie po celé veky.

O tom, že takýto prístup funguje, sa nemusíme chodiť presviedčať ďaleko. Stačí sa pozrieť k našim južným susedom. Maďarská vláda razantne ochraňuje konzervatívne a tradičné rodinné hodnoty. Okrem toho pomáha aj finančne. Od roku 2022 nebudú musieť mladí Maďari do 25 rokov platiť daň z príjmu fyzických osôb, znižujú sa dane rodičov podľa počtu potomkov a žena so štyrmi deťmi je od daní doživotne oslobodená. Ako povedala maďarská ministerka pre rodinu Katalin Novak, snažia sa zvrátiť demografickú krivku a vyhnúť sa potrebe imigrácie, ktorú nám vnucuje Európska únia. Toto je prístup, ktorým by sme sa mali inšpirovať.“

 

Lucia Ďuriš Nicholsonová – europoslankyňa

„Vnímam túto informáciu, ktorá nie je prediskutovaná s odborníkmi a hlavne s koaličnými partnermi ako nesystémové riešenie a považujem návrh na zvýšenie prídavkov na deti bez ďalších významných súvislostí za nemotivujúci.

Reklama

Stačí sa pozrieť k našim susedom, zvýšenie prídavkov na deti im nezlepšilo pôrodnosť. Navyše by sme pokračovali v neadresnom rozdávaní verejných zdrojov, lebo vyššie prídavky by dostávali aj rodičia detí s nadpriemerným príjmom, pričom na ich financovanie by sa skladali aj rodiny s nízkymi príjmami. Na financovanie celoplošného zvýšenia prídavkov na deti treba hľadať niekde obrovské  dodatočné zdroje a tak vlastne by sa toto opatrenie najviac dotklo chudobných rodín. Aj im by sa zvýšili daňovo-odvodové povinnosti a načrelo by to riadne do ich peňaženiek v dôsledku zvýšenia cien tovarov a služieb. Tak čo by tým takéto rodiny s deťmi získali? Nie zanedbateľnou skutočnosťou je, že sa týmto návrhom u nás rozdúchali protirómske vášne, čo považujem za veľmi nebezpečné už v tak rozdelenej spoločnosti.

Na snímke Lucia Ďuriš Nicholsonová

Nie som odporcom zvýšenia prídavkov na deti, ale k takémuto opatreniu je potrebné pristúpiť diferencovane a adresne, spojiť ho s viacerými motivačnými  nástrojmi a aj podmieniť plnením si  rôznych povinností zo strany rodičov pri  komplexnej starostlivosti o deti a v pracovných a mimopracovných aktivitách.

Hlavne je však potrebné súčasne pripraviť viaceré systémové zmeny podporujúce zvýšenie kvality života rodín, či už formou finančne  dostupného nájomného bývania, kvalitného predškolského a školského vzdelávania, flexibilným nastavením pracovných podmienok žien, aby mohli skĺbiť svoje rodinné a pracovné povinnosti, ale aj ponukou rozmanitých dobrých služieb.

Za nie menej dôležité pre rozhodnutie párov mať viac detí považujem celkovú atmosféru v krajine, ako sa správajú k občanom politici, či sa môžu cítiť ľudia bezpečne, aby nemohli byť ohrození samotným štátnym systémom a nenávisťou iných ľudí.“

 

Lucia Drábiková – poslankyňa NR SR za stranu OĽaNO

„Dôležitá je systematická podpora rodín. Jeden krok nestačí, pričom si však myslím, že práve zvýšenie finančnej podpory rodiny môže výrazne pomôcť. Bežná slovenská rodina po príchode dieťaťa stráca príjmy v stovkách až tisíckach eur ročne. Naopak zvyšujú sa jej výdavky, a tak je výrazne ovplyvnená životná úroveň rodiny. Financie sú teda jedným z dôležitých dôvodov, pre ktoré rodiny neprijmú viac detí. Samozrejme existujú aj výnimky ľudí, pre ktorých i v skromných podmienkach sú dôležitejšie hodnoty lásky a vzťahov.

Lucia Drábiková
Na snímke Lucia Drábiková (OĽaNO)

V programe rodinnej politiky OĽaNO máme viacero vízií, ktoré by sme chceli smerom k podpore rodín realizovať. Aktuálne je však potrebné počkať na finálnu verziu návrhu daňovo-odvodovej reformy, diskutovať o ňom, vybrať najlepšie riešenia a v symbióze s nimi pokračovať ďalej v podpore rodičovstva a detí, ktoré sú budúcnosťou našej krajiny a bez ktorých sa nezaobídeme.“

Reklama

 

Juraj Droba – predseda Bratislavského samosprávneho kraja

„Ak chceme podporiť rodiny s deťmi, musíme sa v prvom rade sústrediť na infraštruktúru pre zosúladeniu rodinného a pracovného života. V Bratislavskom kraji je akútny nedostatok miest v jasliach, škôlkach a školách. Preto potrebujeme stavať nové zariadenia pre deti a rozširovať existujúce kapacity.

Juraj droba predseda BSK
Na snímke Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja

V strategickom pláne župy do roku 2030 je to pre nás veľmi veľká priorita a chceme na nové miesta alokovať aj podstatnú časť financií z eurofondov.“

Zuzana Franková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali