BRICS a de-dolarizácia

BRICS a de-dolarizácia

Washington 30. septembra 2023 (HSP/nypost/Foto:Pixabay)

 

“De-dolarizácia” svetového hospodárstva by mohla mať pre Spojené štáty nebezpečné dôsledky. Aliancia BRICS, ktorú pôvodne tvorili Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika, urobila na nedávnom samite v Juhoafrickej republike významný krok k posilneniu svojich spoločných menových síl, píše denník New York Post

dolár
Ilustračné foto

Do organizácie vstúpilo šesť nových členov – Saudská Arábia, Irán, Etiópia, Egypt, Argentína a Spojené arabské emiráty – v snahe obmedziť desaťročia trvajúcu dominanciu dolára a ukončiť jeho používanie ako preferovanej platby za jedinú komoditu, ktorá stále dominuje svetovému obchodu: ropu.

Reklama

Úloha dolára ako kľúčovej svetovej rezervnej meny je základom amerického globálneho vedenia.

A čo je najdôležitejšie, v čase bezprecedentného globálneho konfliktu by zníženie významu dolára umožnilo nečestným krajinám, ako sú Irán a Rusko, aby sa stali imúnnymi voči sankciám v reakcii na zlé geopolitické správanie.

Reklama

Nižší dopyt po mene by mohol zlacniť vývoz, ale zároveň by znížil kúpnu silu dolára a podkopal dôveru v jeho stabilitu.

Ako jasne ukázal samit BRICS, vplyv tohto bloku na trhu s ropou nebol nikdy väčší.

Vďaka tomu majú bezprecedentnú moc konečne nahradiť dolár na svetových energetických trhoch vlastnými domácimi menami.

Pozrite sa bližšie na selektívny prístup, ktorý aliancia použila na rozšírenie svojho členstva.

Hoci blok neposkytol podrobnosti o konkrétnych kritériách prijímania, výber je jednoznačne zameraný na energetiku.

Reklama

Tento rok bolo prijatých len šesť z viac ako 40 kandidátskych krajín – pričom veľké ekonomiky ako Turecko a Indonézia boli nápadne vynechané.

V protizápadnej aliancii je teraz šesť najväčších svetových producentov ropy – Saudská Arábia, Rusko, Čína, Brazília, Irán a Spojené arabské emiráty.

Nachádzajú sa v nej aj dvaja najväčší dovozcovia ropy na svete – Čína a India.

Hoci 90 % obchodov s ropou sa v súčasnosti uskutočňuje v dolároch, čoraz viac sa ich realizuje v čínskych jüanoch a ruských rubľoch.

Napríklad India začala platiť za dovoz ruskej ropy v jüanoch a podľa agentúry Reuters začala Čína v prvom štvrťroku tohto roka tiež používať svoje jüany na platenie Ruska za väčšinu svojho dovozu energií.

Reklama

Saudská Arábia je síce v BRICS nováčikom, ale už sa dohodla s Ruskom na znížení ťažby ropy, čo malo za následok, že ropa tento mesiac dosiahla 10-mesačné maximum.

Na nových účastníkoch BRICS je pozoruhodné, že mnohí z nich sú autoritárske režimy, ktoré dôverne poznajú silu sankcií USA.

Irán s nimi, samozrejme, zápasí už roky.

Saudi – hoci sú dôležitým spojencom USA – sa chcú vyhnúť “dôsledkom”, ku ktorým vyzval Biden v októbri po tom, ako OPEC+ oznámil rozsiahle zníženie produkcie.

V roku 2020 Biden tiež pohrozil, že z kráľovstva urobí “vyvrheľa” v súvislosti so zabitím saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.

Členstvo v BRICS, ktoré vylučuje Washington z obchodu a diplomacie, umožňuje darebáckym krajinám narušiť našu schopnosť “vyzbrojiť” dolár ako nástroj na potrestanie “zlých ľudí”.

USA už desaťročia používajú sankcie namiesto vojenského zásahu proti autoritárskym režimom, ako sú Irán, Severná Kórea a teraz Rusko.

Biely dom napríklad zabavil ruské aktíva v hodnote 300 miliárd dolárov po invázii na Ukrajinu.

Biden tiež vylúčil Rusko zo systému SWIFT, medzinárodného systému prevodu peňazí, čím vyslal šokové vlny do nezápadných krajín, ktorým hrozí hnev Bieleho domu.

Sankcie, bez ohľadu na to, aké sú prísne, sa však ukázali ako neúčinné. Čína a India – ktoré ešte neodsúdili Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu – udržiavali príjmy Moskvy z energií, čím pomáhali financovať Putinovu vojnovú mašinériu a zdôrazňovali silu spolupráce krajín BRICS.

Reklama

Krajiny BRICS už majú významné zastúpenie v celosvetovom hospodárstve.

So spoločným počtom obyvateľov viac ako 3 miliardy a 31,5 % svetového HDP sú hrozivým vyzývateľom bloku G7, ktorý tvoria najväčšie svetové hospodárske veľmoci.

Napríklad podiel skupiny G-7 na globálnom HDP je v súčasnosti 30 % a podľa prieskumu spoločnosti Statista sa predpokladá, že v roku 2027 klesne na 27,95 %.

Dominancia dolára prinútila mnohé nezápadné krajiny spojiť svoje sily a vytvoriť protiváhu západnej hospodárskej hegemónii, uzatvára denník New York Post.

 

Reklama

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:55

Parlament na Šalamúnových ostrovoch sa vo štvrtok pokúsi zvoliť nového premiéra.

Poslanci tichomorskej krajiny sa stretnú v parlamente 2. mája, uviedol v pondelok v písomnom oznámení generálny guvernér David Vunagi. Nominácie na premiérsky post sa skončia v utorok popoludní.

11:44

Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v apríli 2024 mierne zrýchlil. Dosiahol pritom najväčšie tempo za tri mesiace. Analytici však očakávali ešte vyššiu mieru inflácie v dôsledku zdraženia plynu.

11:33

Švédska ekonomika za tri mesiace do konca marca vykázala pokles už v štvrtom kvartáli po sebe. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa hrubý domáci produkt (HDP) zmenšil o 0,1 %, teda rovnako ako v poslednom štvrťroku vlaňajška.

11:21

Najmenej 42 ľudí prišlo o život na juhu Kene, keď sa po silných dažďoch pretrhla hrádza priehrady v blízkosti mesta Mai Mahiu. Informovala agentúra AFP.

11:12

V Afganistane spustili v pondelok novú očkovaciu kampaň proti detskej obrne. Cieľom je ochrániť približne 10,7 milióna detí do päť rokov pred týmto nebezpečným ochorením.

11:03

Indický premiér Naréndra Módí poprel, že by jeho krajina smerovala k autokracii. Reagoval tak na obvinenia, že vláda zorganizovala trestné konania s cieľom oslabiť oponentov pred prebiehajúcimi parlamentnými voľbami.

Opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti
Na snímke indický premiér Naréndra Módí
10:55

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) víta zrušenie zvýhodnených predčasných odchodov do dôchodku. Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách. V pondelok o tom informoval predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

10:44

Bývalého námestníka starostu poľského mesta Gdaňsk za sexuálne napadnutie mladistvej osoby odsúdili na jeden rok odňatia slobody s podmienečným odkladom tri roky.

10:39

Čínsky prezident Si Ťin-pching navštívi začiatkom mája Francúzsko, oznámila v pondelok kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Návšteve bude dominovať predovšetkým téma vojny na Ukrajine a konfliktu na Blízkom východe.

10:12

V Španielsku v pondelok očakávajú vyhlásenie premiéra Pedra Sáncheza o odstúpení.

Sánchez minulú stredu uviedol, že zvažuje odstúpenie pre vyšetrovanie jeho manželky Begone Gómezovej na základe podozrení z korupcie. Vyhlásil, že svoje rozhodnutie oznámi v pondelok a dovtedy pozastavuje svoj oficiálny program.

09:51

Burkina Faso pozastavila činnosť niekoľkým zahraničným médiám, niektorým z nich na dobu neurčitú. Uvádza sa to vo vyhlásení tamojšieho regulačného orgánu pre komunikáciu CSC.

09:30

Ukrajinská armáda v pondelok oznámila, že odrazila 55 ruských útokov na niekoľko obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

09:15

Severná Kórea umiestňuje nášľapné míny na ceste v demilitarizovanej zóne (DMZ), ktorá oddeľuje KĽDR od Južnej Kórey.

Juhokórejská armáda minulý rok zaznamenala, ako vojaci KĽDR ukladajú míny na neupravenej ceste. Ide o jeden z krokov na uzavretie ciest medzi oboma Kóreami, komentuje agentúra Jonhap.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali