Bidenova administratíva odmieta povedať Američanom pravdu: Ukrajina túto vojnu nevyhráva a nevyhrá

Bidenova administratíva odmieta povedať Američanom pravdu: Ukrajina túto vojnu nevyhráva a nevyhrá

Washington 29. novembra 2022 (HSP/theamericanconservative/Foto:TASR/AP-Susan Walsh)

 

Národní politickí a vojenskí vodcovia, ktorí Ameriku zapojili do vojen vo Vietname, na Balkáne, v Afganistane a Iraku, tak spravidla urobili, pretože boli presvedčení, že boje budú krátke a rozhodujúce, píše Douglas Macgregor pre The American Conservative. Americkí prezidenti, prezidentskí poradcovia a vysokí vojenskí predstavitelia sa nikdy nepozastavili nad tým, že národná stratégia, ak vôbec existuje, spočíva vo vyhýbaní sa konfliktu, pokiaľ národ nie je napadnutý a nútený bojovať

Joe Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden

Najnovšou obeťou tejto mentality je Ukrajina. Pri absencii kritickej analýzy ruskej národnej sily a strategických záujmov sa americkí vysokí vojenskí predstavitelia a ich politickí šéfovia pozerali na Rusko cez úzko zameranú optiku, ktorá zväčšovala silné stránky USA a Ukrajiny, ale ignorovala strategické výhody Ruska – geografickú hĺbku, takmer neobmedzené prírodné zdroje, vysokú sociálnu súdržnosť a vojensko-priemyselnú kapacitu na rýchle zvyšovanie vojenskej sily.

Reklama

Ukrajina je teraz vojnovou zónou, ktorá je vystavená rovnakému zaobchádzaniu, aké americké ozbrojené sily spôsobili Nemecku a Japonsku počas druhej svetovej vojny, Vietnamu v 60. rokoch 20. storočia a Iraku v priebehu niekoľkých desaťročí. Elektrické siete, dopravné siete, komunikačná infraštruktúra, výroba paliva a muničné sklady sú systematicky ničené. Milióny Ukrajincov naďalej utekajú z vojnovej zóny za bezpečím, čo má hrozivé dôsledky pre európsku spoločnosť a hospodárstvo.

Medzitým sa Bidenova administratíva opakovane dopúšťa neodpustiteľného hriechu v demokratickej spoločnosti, keď odmieta povedať Američanom pravdu: na rozdiel od populárneho príbehu západných médií o “ukrajinskom víťazstve”, ktoré blokujú všetky informácie, ktoré sú s ním v rozpore, Ukrajina túto vojnu nevyhráva a nevyhrá. Mesiace ťažkých ukrajinských strát, ktoré sú výsledkom nekonečného radu nezmyselných útokov proti ruskej obrane na južnej Ukrajine, nebezpečne oslabili ukrajinské sily.

Reklama

Je predvídateľné, že európski členovia NATO, ktorí znášajú najväčší dopad vojny na svoje spoločnosti a ekonomiky, sú čoraz viac rozčarovaní z ukrajinskej vojny v zastúpení Washingtonu. Európske obyvateľstvo otvorene spochybňuje pravdivosť tvrdení v tlači o ruskom štáte a amerických cieľoch v Európe. Prílev miliónov utečencov z Ukrajiny spolu s kombináciou obchodných sporov, ziskov z predaja amerických zbraní a vysokých cien energií hrozí, že európska verejná mienka sa obráti proti vojne Washingtonu aj NATO.

Rusko tiež prešlo transformáciou. V prvých rokoch funkčného obdobia prezidenta Putina boli ruské ozbrojené sily organizované, vycvičené a vybavené výlučne na národnú územnú obranu. Vedenie špeciálnej vojenskej operácie (SMO) na Ukrajine však ukázalo, že tento prístup je pre národnú bezpečnosť Ruska v 21. storočí neadekvátny.

Úvodná fáza SMO bola obmedzenou operáciou s úzkym účelom a obmedzenými cieľmi. Rozhodujúce je, že Moskva nikdy nemala v úmysle urobiť viac než presvedčiť Kyjev a Washington, že Moskva bude bojovať, aby zabránila vstupu Ukrajiny do NATO, ako aj ďalšiemu zlému zaobchádzaniu s Rusmi na Ukrajine. SMO však vychádzala z neplatných predpokladov a bola ukončená. Ako sa ukázalo, obmedzený charakter SMO dosiahol opačný výsledok, než aký si Moskva želala, a vyvolal skôr dojem slabosti než sily.

Po tom, ako Putin dospel k záveru, že základné predpoklady o ochote Washingtonu rokovať a robiť kompromisy sú neplatné, nariadil STAVKE vypracovať nové operačné plány s novými cieľmi: po prvé, rozdrviť ukrajinského nepriateľa; po druhé, odstrániť akékoľvek pochybnosti vo Washingtone a európskych metropolách o tom, že Rusko dosiahne víťazstvo za vlastných podmienok; a po tretie, vytvoriť nový územný status quo zodpovedajúci potrebám národnej bezpečnosti Ruska.

Po predložení a schválení nového plánu prezident Putin súhlasil s operáciou zameranou na ekonomiku síl s cieľom brániť ruské územné zisky s minimálnymi silami, kým sa nezhromaždia potrebné zdroje, kapacity a ľudské zdroje na rozhodujúce operácie. Putin tiež vymenoval nového veliteľa, generála Sergeja Surovikina, vysokého dôstojníka, ktorý rozumie misii a má myslenie na dosiahnutie úspechu.

Reklama

Nadchádzajúca ofenzívna fáza konfliktu poskytne pohľad na vznikajúce nové ruské sily a ich budúce schopnosti. V čase písania tohto textu je na južnej Ukrajine, v západnom Rusku a Bielorusku zhromaždených 540 000 ruských bojových síl. Ich počet naďalej rastie, ale už teraz zahŕňa 1 000 raketových delostreleckých systémov, tisíce taktických balistických rakiet, riadených striel a bezpilotných lietadiel, plus 5 000 obrnených bojových vozidiel vrátane najmenej 1 500 tankov, stovky útočných lietadiel s posádkou s pevnými krídlami, vrtuľníkov a bombardérov. Tieto nové sily majú len málo spoločného s ruskou armádou, ktorá zasiahla pred 9 mesiacmi 24. februára 2022.

V súčasnosti je možné predpokladať, že nové ruské ozbrojené sily, ktoré sa vyvinú z vojnového téglika na Ukrajine, budú určené na vykonávanie strategicky rozhodujúcich operácií. Výsledné ruské sily sa budú pravdepodobne inšpirovať koncepciou síl a operačným rámcom odporúčaným v práci generálplukovníka Machmuta Garejeva Ak zajtra príde vojna? Kontúry budúceho ozbrojeného konfliktu. Nové vojenské zriadenie bude pozostávať z oveľa väčších existujúcich síl, ktoré budú schopné viesť rozhodujúce operácie v relatívne krátkom čase s minimálnym posilnením a prípravou.

Inak povedané, zdá sa, že kým sa konflikt skončí, Washington podnieti ruský štát k posilneniu svojej vojenskej sily, čo je pravý opak osudového oslabenia, ktoré Washington zamýšľal, keď sa vydal na cestu vojenskej konfrontácie s Moskvou.

Nikoho vo Washingtone by však tento vývoj nemal prekvapiť. Počnúc Bidenovým prejavom vo Varšave, v ktorom fakticky požadoval zmenu režimu v Moskve, Bidenova administratíva odmietla vnímať zahraničnú politiku z hľadiska stratégie. Podobne ako hlúpy generál, ktorý trvá na tom, že bude brániť každý centimeter územia do posledného muža, prezident Biden potvrdil odhodlanie Spojených štátov postaviť sa proti Rusku a prípadne proti každému národnému štátu, ktorý nedokáže splniť pokrytecké demokratické normy globalizmu, bez ohľadu na to, koľko to bude stáť americký ľud, či už z hľadiska jeho bezpečnosti alebo prosperity.

Bidenov prejav vo Varšave bol plný horúcich emócií a utáraný v ideológii moralizujúceho globalizmu, ktorý je populárny vo Washingtone, Londýne, Paríži a Berlíne. Pre Moskvu sa však prejav rovnal Kartáginskému mierovému plánu. Bidenovo vedenie zahraničnej politiky USA v štýle “neber zajatcov” znamená, že výsledok ďalšej fázy ukrajinskej vojny nielenže zničí ukrajinský štát. Zničí aj posledné zvyšky povojnového liberálneho poriadku a spôsobí dramatický presun moci a vplyvu v celej Európe, najmä v Berlíne, z Washingtonu do Moskvy a v obmedzenej miere do Pekingu.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali