Belarus, Belorussia, Bielorusko. Belaja Rus? Akú máš budúcnosť? Skončila sa éra Lukašenka? Tak to vyzerá, že skončila. A čo budúcnosť Bieloruska?

Belarus, Belorussia, Bielorusko. Belaja Rus? Akú máš budúcnosť? Skončila sa éra Lukašenka? Tak to vyzerá, že skončila. A čo budúcnosť Bieloruska?

Minsk 18. augusta 2020 (HSP/Foto:TASR/AP-Sergei Grits)

 

Dnes 65 ročný Alexander Grigorievič Lukašenko je prezidentom Bieloruska 26 rokov, od roku 1994. Bývalý riaditeľ kolchozu vyhral pomerne nečakane voľby v 1994 a stal sa prezidentom krajiny, ktorú pôvodne vôbec nechcel. Chcel zachovať ZSSR. Teraz sa s postom a mocou nechce rozlúčiť a správa sa niekedy ako keby zaspal dobu

Bieloruskí podporovatelia opozície počas “Pochodu za slobodu”, ktorým protestovali proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách 9. augusta v centre hlavného mesta Minsk v nedeľu 16. augusta 2020

Na mítingu na jeho podporu si položil otázku: „keď ste ma zvolili za prezidenta (v 1994), sľúbil som vám, že vám dám prácu. Dodržal som sľub?“ Odpoveďou bolo sporadické „dodržal“.  Zabudol ale, že teraz je rok 2020 a nie chaos roku 1994 po rozpade ZSSR. Že medzitým vyrástlo celé nové pokolenie, ktorému zmätok a ekonomický rozvrat zo začiatku 1990tých rokov nič nehovorí. Aj pod vplyvom dotácii a práce západných mimovládok a médii, mládež sníva o slobode, ktorou Bielorusko veľmi neovplýva. A väčšina strednej generácie už má Lukašenka a jeho režimu dosť.  Moc zjavne korumpuje. Samozrejme aj Lukašenko má podporu, ale to už nie je tá, ktorú mal v minulosti. A evidentne to prehnal s brutalitou svojej polície pri potláčaní demonštrácii. Áno boli aj provokatéri, ale to neospravedlňuje taký surový zásah.  A tých 80 percent, ktoré vraj dostal, sa na pozadí prebiehajúcich rozsiahlych demonštrácii zdajú nepravdepodobnými. Časy sa menia, a Bielorusko tiež potrebuje zmenu. Lukašenkov čas sa naplnil.

Reklama

Zásadná otázka ale je aké zmeny nastanú v Bielorusku. Väčšina Bielorusov hovorí po rusky ako materinským jazykom. Bieloruská pravoslávna cirkev je súčasťou Moskovského patriarchátu. Moskovský patriarcha Kiril (Cyril) je patriarchom vseja Rusi (celej Rusi; i Velikoj i Maloj i Beloj). Faktom ale je že Lukašenko postupom času začal presadzovať myšlienku „My Belorusi“. Paradoxne vo svojom poslednom prejave na mítingu v Minsku povedal svojim prívržencom, že „my ľúdi ruskije“ (My sme ruskí ľudia), ale večer štátna televízia túto časť jeho vystúpenia jednoducho vystrihla. Dá sa povedať, že Lukašenka má dosť nielen väčšina Bielorusov ale aj samotné Rusko. Jeho vydieranie za spojenectvo sa stalo v Rusku legendárnym.

Navyše pred voľbami vysielal antiruské signály do USA aj EU. Už pred pár mesiacmi začal obviňovať  Rusko, že chce vyvolať nepokoje v Bielorusku. Poslednou zámienkou mu poslúžila provokácia SBU ( ukrajinskej tajnej polície), ktorá pod rúškom sýrskej agentúry naverbovala ruských súkromných žoldnierov na ochranu ropných objektov v Sýrii, Lybii a neskoršie vo Venezuele. Potom ako im kúpili lístky cez Minsk do Istanbulu, keď boli už v Minsku, letenky do Istanbulu zrušili a ubytovali ich pri Minsku. A súčasne posunuli informáciu Bielorusom, že majú na svojom území ruských žoldnierov na organizovanie nepokojov v Bielorusku po voľbách. A Lukašenko vedome alebo nevedome ich chcel súdiť alebo dokonca vydať Ukrajine. Ale po prvých protestoch zmenil rétoriku a Rusov pustil z väzenia a tí sa vrátili do Ruska.

Reklama

Rusko má dilemu. Na jednej strane majú “plné zuby“ nepredvídateľného a vrtošivého Lukašenka, ktorý ich neustále vydiera. Na druhej strane majú dva citlivé a strategické vojenské objekty v Bielorusku. Ide o „high tech“ zariadenia na obranu pred strategickými nukleárnymi raketami a zariadenia na komunikáciu s ruskými ponorkami a ľoďstvom. Toto všetko bolo vybudované za ZSSR, kedy sa podobné zariadenia budovali nielen v Ruskej federácii, ale aj (neoficiálne) v „slovanských republikách“ ako Ukrajina a Bielorusko. Úplná strata ruského vplyvu v Bierorusku je po udalostiach na Ukrajine nepredstaviteľná. Tu už teraz nejde o Lukašenka, tu ide o strategickú bezpečnosť Ruska. Z bieloruskej hranice do Moskvy je iba 460 kilometrov.

Rôzni ruskí novinári a experti vášnivo diskutujú, čo robiť. A nevedia sa na ničom dohodnúť. Lukašenko otočil a už sa niekoľkokrát telefonicky rozprával s Putinom. Pustil nielen zatknutých Rusov, ale aj zbitých ruských novinárov. Ale Putin, na rozdiel od mnohých západných novinárov (ktorí tvrdili, že Rusko vojensky zasiahne proti demonštrantom), iba potvrdil pripravenosť poskytnúť pomoc pri vyriešení situácii v Bierorusku a to na základe princípov dohody  o vytvorení Spojeneckého štátu medzi Ruskom a Bieloruskom (v praxi nefunguje), alebo na základe organizácie o kolektívnej bezpečnosti (Rusko, Arménsko, Bielorusko, Kazachstan, Kyrgyzstan, Tadžikistan). Inými slovami, Rusko nechce konflikt, ani zásah proti demonštrantom, ale je pripravené zasiahnuť v prípade cudzej agresie alebo vonkajšieho zasahovania. Toto sa zdá byť ich červená línia.

Treba povedať, že kolektívny západ reaguje zatiaľ veľmi opatrne. Ako obyčajne, hluk robia hlavne Poľsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko. Ale USA, Nemecko a Francúzsko napriek oficiálnym výzvam  pozorujú situáciu a zatiaľ sa správajú zdržanlivo.  Nikto nevie poriadne odhadnúť, ako sa zachovajú obyčajní Bielorusi. Väčšina nechce viac Lukašenka. Ale čo sa týka politickej a ekonomickej orientácie, tu sa pravdepodobne názory súčasných protestujúcich líšia.  Niektorí chcú mať úzke vzťahy s Ruskom. Ale je aj dosť takých ktorí snívajú o vstupe do EU. Zhody niet. Väčšina Bielorusov súčasne vyhlasuje, že žiaden Majdan u nich nebude a že oni ho nikdy nedopustia. Je tam veľa naivity, nevedomosti, rojčenia a revolučného zápalu. Zdá sa, že EU nechce chaos v Bielorusku a ešte viac napäté vzťahy s Ruskom. Navyše, v súčasnej finančnej situácii dávať nádej Bielorusom na prijatie do EU by bolo nereálne a nezodpovedné.

Kríza v Bieloruska je ale aj šancou. Na to aby veľmoci konečne začali seriózne diskutovať, prejavili rozum a kolektívne vplývali na to, aby Lukašenko odišiel a pritom čo najmenej stratil tvár. A aby sa pri hľadaní geopolitického riešenia brali do úvahy legitímne záujmy všetkých veľmocí ako aj miestnych štátov. Lebo alternatívou je že Bielorusko sa môže stať nikomu nepotrebnou rozbuškou veľkého konfliktu. Ukrajinský scenár sa nebude opakovať.

Želajme všetko najlepšie bratskému slovanskému Bielorusku a všetkým Bielorusom. A modlime sa za nich a ich pokojný a šťastnejší život.

Reklama

Dezider Štefunko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali