Bratislava 5. apríla 2024 (HSP/ The Telegraph/ Foto: Pexels)
The Telegraph interpretuje výsledky štúdie, ktorá tvrdí, že medzi možnými faktormi prudkého nárastu rakoviny u mladších ľudí sú nadmerne upravené potraviny, vaping, alkohol a orálny sex
Minulý rok vystúpili prednášajúci na výročnom stretnutí Americkej spoločnosti klinickej onkológie – najvýznamnejšej konferencii o rakovine na svete – s hrozivým varovaním.
Rapídny nárast prípadov
Uviedli, že počet prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka sa u ľudí mladších ako 40 rokov rapídne zvyšuje. A to až do takej miery, že sa očakáva zdvojnásobenie počtu prípadov v tejto vekovej skupine do roku 2030. Výsledky predpovedajú, že do konca desaťročia sa toto ochorenie stane hlavným zdrojom úmrtí na rakovinu u ľudí vo veku 20 až 49 rokov.
„Výskumy poukazujú na nárast výskytu kolorektálneho karcinómu v ranom štádiu,“ hovorí Dr. Dimitra Lamprinaki, výskumná pracovníčka Quadram Institute v Norwichi. „Problémom je, že niektoré z týchto prípadov sú bezpríznakové. Avšak mladší ľudia potenciálne ignorujú príznaky karcinómu, ktorý by mohol progresovať a následne by sa dal len ťažko odstrániť,“ dodáva.
Ide o súčasť všeobecného trendu. Počet prípadov rakoviny v celosvetovom meradle u ľudí mladších ako 50 rokov rýchlo rastie. Podľa nedávneho výskumu sa v rokoch 1990 až 2019 zvýšil počet prípadov rakoviny o 79 percent. Aj keď sú pravdepodobne na vine faktory životného štýlu, ako napríklad vysoko spracovaná strava a nadmerné požívanie alkoholu, vedci objavili novú dôležitú súvislosť – mikróby. Ide o mikróby, ktoré sú poháňané týmito nesprávnymi návykmi a následne podnecujú agresívnejšie a voči liečbe odolnejšie rakovinové ochorenia.
The Telegraph uviedol niektoré z hlavných faktorov, ktoré môžu byť príčinou zvýšeného výskytu rakoviny u mladých ľudí.
Vapovanie a nedostatočná ústna hygiena
Londýnska súkromná klinika Pure Periodontics zaznamenala prekvapujúci nárast ochorení ďasien u mladých pacientov. Pripisujú to strave bohatej na cukor a kyseliny spolu s nárastom vapovania u ľudí mladších ako 40 rokov. Vapovanie, alebo fajčenie elktronických cigarie, je zlozvyk, ktorý brzdí prietok krvi do ďasien, zvyšuje náchylnosť na infekcie a sťažuje ich hojenie.
To všetko podporuje rast konkrétneho kmeňa baktérií nazývaného Fusobacterium nucleatum. F. nucleatum sa spája s celým radom druhov rakoviny vrátane rakoviny prsníka, hrubého čreva a konečníka a rakoviny hlavy a hrdla.
„Je to veľmi lepkavý mikroorganizmus. Prilepí sa na povrch zubov a ďasien a umožňuje prienik ďalších škodlivých baktérií,“ hovorí Dr. Tim O’Brien. Dr. Biren je onkológ a výskumník na Queen’s University Belfast.
Pri horšej ústnej hygiene sa tieto baktérie môžu rozmnožiť, dostať sa do krvného obehu a získať prístup k rôznym orgánom. Keď sa tieto mikróby dostanú do nádorov v ranom štádiu, môžu aktívne brániť chemoterapii a rádioterapii a umožniť rakovine rásť a šíriť sa.
„Fusobaktérie môžu prispievať k odolnosti voči chemoterapii, ale aj ožarovaniu,“ hovorí O’Brien. „Darí sa jej(fusobaktérii) v nádorovom prostredí. Je v jej záujme, aby nádor prežil. Preto zasahuje do procesu, pri ktorom chemoterapia spôsobuje samodeštrukciu rakovinových buniek. A môže tiež vyradiť aj imunitné bunky, ktoré sa snažia nádor zničiť,“ dodáva.
Vysoký príjem spracovaného mäsa
Podľa časopisu Nature sa jeden z najstrmších nárastov výskytu rakoviny u ľudí mladších ako 50 rokov týka rakoviny žalúdka.
Jedným z najznámejších rizikových faktorov rakoviny žalúdka je baktéria Helicobacter pylori (H. pylori). Predpokladá sa, že je Helicobacter zodpovedný za približne 40 % prípadov rakoviny žalúdka v Spojenom kráľovstve. Prítomnosť baktérie Helicobacter pylori v sliznici žalúdka prispieva k vzniku množstva ochorení. Ako príklad štúdia uvádza atrofickú gastritídu, chronický zápal a stenčenie žalúdočnej sliznice, ktoré môžu následne prerásť do rakoviny.
Výskum ukázal, že strava s vysokým obsahom spracovaného mäsa, ako sú klobásy, slanina, salámy alebo hamburgery, môže zvýšiť výskyt baktérie H.pylori v žalúdku.
Profesor Andrew Beggs, konzultant pre chirurgiu hrubého čreva na Birminghamskej univerzite, opisuje spojenie medzi týmito mikróbmi a faktormi životného štýlu ako “dôležité časti skladačky”.
„Máte tieto baktérie a nezdravý životný štýl s nadbytkom červeného mäsa, alkoholu a fajčenia… Niektorí ľudia môžu mať aj genetickú predispozíciu, ktorá zvyšuje toto riziko,“ hovorí.
„Keď sa všetky tieto faktory spočítajú, vedie to k veľkému nárastu pravdepodobnosti vzniku rakoviny,“ dodáva.
Orálny sex
Nie sú to len baktérie, ktoré môžu byť príčinou prípadov rakoviny. Vírusy sú tiež spojené s rôznymi formami tohto ochorenia.
Odborníci v Spojenom kráľovstve zistili rastúci počet prípadov rakoviny ústnej dutiny, najmä u ľudí vo veku 40 až 49 rokov. Polovica týchto prípadov súvisí s kmeňom pohlavne prenosného ľudského papilomavírusu , známym ako HPV-16, ktorý sa môže prenášať orálnym sexom.
Jednou z možností by mohol byť väčší počet príležitostných sexuálnych partnerov. V štúdii v časopise Cancer sa zistilo, že bozkávanie, a najmä intenzívne bozkávanie, je tiež spojené so zvýšeným predpokladom vzniku rakoviny súvisiacej s HPV. U osôb, ktoré mali 10 a viac partnerov na takéto intenzívne, vášnivé bozkávanie, je pravdepodobnosť vzniku rakoviny súvisiacej s HPV dvakrát vyššia.
Ultra-spracované potraviny
Baktéria F. nucleatum nielenže zvyšuje odolnosť rakoviny voči liečbe, ale môže aj aktívne podnecovať ochorenie, najmä v čreve.
V novej štúdii uverejnenej v časopise Nature sa zistilo, že u myší, ktorým bol podávaný určitý poddruh tejto baktérie, sa v porovnaní s normálnymi myšami vytvorili predrakovinové črevné výrastky a zrýchlila sa tvorba nádorov.
Výskumníci skúmali túto baktériu, ako aj niektoré druhy E.coli, ktoré sa tiež spájajú s rakovinou hrubého čreva. Dospeli k záveru, že strava s vysokým obsahom ultra-spracovaných potravín môže zmeniť zloženie črevného mikrobiómu spôsobom, ktorý umožňuje týmto druhom prosperovať. To zvyšuje riziko vzniku rakoviny prostredníctvom viacerých mechanizmov.
„Niektoré baktérie umožňujú črevným bunkám získať vlastnosti podobné kmeňovým bunkám, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku rakoviny na celulárnej úrovni,“ hovorí Dr. Meera Patel, výskumníčka v laboratóriu kolorektálnej a peritoneálnej onkológie na univerzite v Manchestri.
„Existuje aj teória, že určité baktérie môžu narušiť vaskulárnu bariéru čreva, ktorá bráni šíreniu baktérií z hrubého čreva do širšieho obehu. Ak máte narušenú vaskulárnu bariéru čreva, nádorové bunky sa môžu presunúť z hrubého čreva a metastázovať do iných orgánov,“ dodáva.
Nadmerné množstvo alkoholu
Sú však aj iné prípady rakoviny u mladých ľudí, pri ktorých sa zatiaľ nepodarilo identifikovať účasť mikroorganizmov.
Ako príklad možno uviesť rakovinu semenníkov, ktorá je najčastejším zhubným onkologickým ochorením, ktoré je diagnostikované u mladých mužov. Podľa NHS ( Národná zdravotná služba v Spojenom Kráľovstve) sa počet každoročne zistených prípadov od 70. rokov 20. storočia v Spojenom kráľovstve zdvojnásobil. Dôvody sa odborníci na rakovinu stále snažia pochopiť.
Rodinná anamnéza je jedným z najväčších rizikových faktorov tohto typu rakoviny. Niektoré populačné štúdie však zistili aj súvislosť medzi nadmerným pitím alkoholu a formou rakoviny nazývanou testikulárny germinatívny karcinóm.
Zistilo sa, že mladí muži, ktorí konzumovali 14 a viac alkoholických nápojov týždenne spolu so stravou s vysokým obsahom tuku, červeného mäsa a mliečnych výrobkov, rovnako ako s nízkym obsahom ovocia a zeleniny, sú vystavení väčšiemu riziku vzniku nádorových ochorení.
Nová liečba
Vznikajúce spojenie medzi mikróbmi a rôznymi formami rakoviny v ranom štádiu u mladých ľudí by však mohlo viesť k novým cieleným liečebným postupom. Hovorí sa napríklad o fágovej terapii. Terapia zahŕňa podávanie špeciálne upravených vírusov alebo cielených vakcí. Vírusy sú naprogramované tak, aby sa živili určitým druhom problematických baktérií.
„Pred infikovaním myší baktériou F. nucleatum by ste ich mohli zaočkovať . Zistili by ste, či to bude mať vplyv na výsledok v prípade tvorby polypov a vzniku nádorov,“ hovorí Beggs. „Ak sa tak stane, bude to silný dôvod na uskutočnenie prvej fázy skúšky na ľuďoch, aby sa zistilo, či to zníži výskyt kolorektálneho karcinómu.“
Doktor O’Brien predpovedá, že v nasledujúcich rokoch by sa konkrétne mikrobiálne zloženie nádoru mohlo použiť na určenie rozhodnutí o liečbe.
„V súčasnosti tieto informácie nevyužívame. Myslím si však, že v budúcnosti ich budeme môcť získať a použiť na rozhodnutie, či ide o obzvlášť agresívny nádor alebo či pacient potrebuje vyššiu dávku chemoterapie,“ uviedol.