Baktérie, mikróby a vírusy zodpovedné za rastúci počet prípadov rakoviny u ľudí mladších ako 40 rokov

Baktérie, mikróby a vírusy zodpovedné za rastúci počet prípadov rakoviny u ľudí mladších ako 40 rokov

Bratislava 5. apríla 2024 (HSP/ The Telegraph/ Foto: Pexels)

 

The Telegraph interpretuje výsledky štúdie, ktorá tvrdí, že medzi možnými faktormi prudkého nárastu rakoviny u mladších ľudí sú nadmerne upravené potraviny, vaping, alkohol a orálny sex

Ilustračné foto

Minulý rok vystúpili prednášajúci na výročnom stretnutí Americkej spoločnosti klinickej onkológie – najvýznamnejšej konferencii o rakovine na svete –  s hrozivým varovaním.

Reklama

 

Rapídny nárast prípadov

Uviedli, že počet prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka sa u ľudí mladších ako 40 rokov rapídne zvyšuje. A to až do takej miery, že sa očakáva zdvojnásobenie počtu prípadov v tejto vekovej skupine do roku 2030. Výsledky predpovedajú, že do konca desaťročia sa toto ochorenie stane hlavným zdrojom úmrtí na rakovinu u ľudí vo veku 20 až 49 rokov.

Reklama

„Výskumy poukazujú na nárast výskytu kolorektálneho karcinómu v ranom štádiu,“ hovorí Dr. Dimitra Lamprinaki, výskumná pracovníčka Quadram Institute v Norwichi. „Problémom je, že niektoré z týchto prípadov sú bezpríznakové. Avšak mladší ľudia potenciálne ignorujú príznaky karcinómu, ktorý by mohol progresovať a následne by sa dal len ťažko odstrániť,“ dodáva.

Ide o súčasť všeobecného trendu. Počet prípadov rakoviny v celosvetovom meradle u ľudí mladších ako 50 rokov rýchlo rastie. Podľa nedávneho výskumu sa v rokoch 1990 až 2019 zvýšil počet prípadov rakoviny o 79 percent. Aj keď sú pravdepodobne na vine faktory životného štýlu, ako napríklad vysoko spracovaná strava a nadmerné požívanie alkoholu, vedci objavili novú dôležitú súvislosť – mikróby. Ide o mikróby, ktoré sú poháňané týmito nesprávnymi návykmi a následne podnecujú agresívnejšie a voči liečbe odolnejšie rakovinové ochorenia.

The Telegraph uviedol niektoré z hlavných faktorov, ktoré môžu byť príčinou zvýšeného výskytu rakoviny u mladých ľudí.

 

Vapovanie a nedostatočná ústna hygiena

Londýnska súkromná klinika Pure Periodontics zaznamenala prekvapujúci nárast ochorení ďasien u mladých pacientov. Pripisujú to strave bohatej na cukor a kyseliny spolu s nárastom vapovania u ľudí mladších ako 40 rokov. Vapovanie, alebo fajčenie elktronických cigarie, je zlozvyk, ktorý brzdí prietok krvi do ďasien, zvyšuje náchylnosť na infekcie a sťažuje ich hojenie.

Reklama

To všetko podporuje rast konkrétneho kmeňa baktérií nazývaného Fusobacterium nucleatum. F. nucleatum sa spája s celým radom druhov rakoviny vrátane rakoviny prsníka, hrubého čreva a konečníka a rakoviny hlavy a hrdla.

„Je to veľmi lepkavý mikroorganizmus. Prilepí sa na povrch zubov a ďasien a umožňuje prienik ďalších škodlivých baktérií,“ hovorí Dr. Tim O’Brien. Dr. Biren je onkológ a výskumník na Queen’s University Belfast.

Pri horšej ústnej hygiene sa tieto baktérie môžu rozmnožiť, dostať sa do krvného obehu a získať prístup k rôznym orgánom. Keď sa tieto mikróby dostanú do nádorov v ranom štádiu, môžu aktívne brániť chemoterapii a rádioterapii a umožniť rakovine rásť a šíriť sa.

„Fusobaktérie môžu prispievať k odolnosti voči chemoterapii, ale aj ožarovaniu,“ hovorí O’Brien. „Darí sa jej(fusobaktérii) v nádorovom prostredí. Je v jej záujme, aby nádor prežil. Preto zasahuje do procesu, pri ktorom chemoterapia spôsobuje samodeštrukciu rakovinových buniek. A môže tiež vyradiť aj imunitné bunky, ktoré sa snažia nádor zničiť,“ dodáva.

 

Reklama

Vysoký príjem spracovaného mäsa

Podľa časopisu Nature sa jeden z najstrmších nárastov výskytu rakoviny u ľudí mladších ako 50 rokov týka rakoviny žalúdka.

Jedným z najznámejších rizikových faktorov rakoviny žalúdka je baktéria Helicobacter pylori (H. pylori). Predpokladá sa, že je Helicobacter zodpovedný za približne 40 % prípadov rakoviny žalúdka v Spojenom kráľovstve. Prítomnosť baktérie Helicobacter pylori v sliznici žalúdka prispieva k vzniku množstva ochorení. Ako príklad štúdia uvádza atrofickú gastritídu, chronický zápal a stenčenie žalúdočnej sliznice, ktoré môžu následne prerásť do rakoviny.

Výskum ukázal, že strava s vysokým obsahom spracovaného mäsa, ako sú klobásy, slanina, salámy alebo hamburgery, môže zvýšiť výskyt baktérie H.pylori v žalúdku.

Profesor Andrew Beggs, konzultant pre chirurgiu hrubého čreva na Birminghamskej univerzite, opisuje spojenie medzi týmito mikróbmi a faktormi životného štýlu ako “dôležité časti skladačky”.

„Máte tieto baktérie a nezdravý životný štýl s nadbytkom červeného mäsa, alkoholu a fajčenia… Niektorí ľudia môžu mať aj genetickú predispozíciu, ktorá zvyšuje toto riziko,“ hovorí.

„Keď sa všetky tieto faktory spočítajú, vedie to k veľkému nárastu pravdepodobnosti vzniku rakoviny,“ dodáva.

 

Orálny sex

Nie sú to len baktérie, ktoré môžu byť príčinou prípadov rakoviny. Vírusy sú tiež spojené s rôznymi formami tohto ochorenia.

Odborníci v Spojenom kráľovstve zistili rastúci počet prípadov rakoviny ústnej dutiny, najmä u ľudí vo veku 40 až 49 rokov. Polovica týchto prípadov súvisí s kmeňom pohlavne prenosného ľudského papilomavírusu , známym ako HPV-16, ktorý sa môže prenášať orálnym sexom.

Jednou z možností by mohol byť väčší počet príležitostných sexuálnych partnerov. V štúdii v časopise Cancer sa zistilo, že bozkávanie, a najmä intenzívne bozkávanie, je tiež spojené so zvýšeným predpokladom vzniku rakoviny súvisiacej s HPV. U osôb, ktoré mali 10 a viac partnerov na takéto intenzívne, vášnivé bozkávanie, je pravdepodobnosť vzniku rakoviny súvisiacej s HPV dvakrát vyššia.

Reklama

 

Ultra-spracované potraviny

Baktéria F. nucleatum nielenže zvyšuje odolnosť rakoviny voči liečbe, ale môže aj aktívne podnecovať ochorenie, najmä v čreve.

V novej štúdii uverejnenej v časopise Nature sa zistilo, že u myší, ktorým bol podávaný určitý poddruh tejto baktérie, sa v porovnaní s normálnymi myšami vytvorili predrakovinové črevné výrastky a zrýchlila sa tvorba nádorov.

Výskumníci skúmali túto baktériu, ako aj niektoré druhy E.coli, ktoré sa tiež spájajú s rakovinou hrubého čreva. Dospeli k záveru, že strava s vysokým obsahom ultra-spracovaných potravín môže zmeniť zloženie črevného mikrobiómu spôsobom, ktorý umožňuje týmto druhom prosperovať. To zvyšuje riziko vzniku rakoviny prostredníctvom viacerých mechanizmov.

„Niektoré baktérie umožňujú črevným bunkám získať vlastnosti podobné kmeňovým bunkám, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku rakoviny na celulárnej úrovni,“ hovorí Dr. Meera Patel, výskumníčka v laboratóriu kolorektálnej a peritoneálnej onkológie na univerzite v Manchestri.

Reklama

„Existuje aj teória, že určité baktérie môžu narušiť vaskulárnu bariéru čreva, ktorá bráni šíreniu baktérií z hrubého čreva do širšieho obehu. Ak máte narušenú vaskulárnu bariéru čreva, nádorové bunky sa môžu presunúť z hrubého čreva a metastázovať do iných orgánov,“ dodáva.

 

Nadmerné množstvo alkoholu

Sú však aj iné prípady rakoviny u mladých ľudí, pri ktorých sa zatiaľ nepodarilo identifikovať účasť mikroorganizmov.

Ako príklad možno uviesť rakovinu semenníkov, ktorá je najčastejším zhubným onkologickým ochorením, ktoré je diagnostikované u mladých mužov. Podľa NHS ( Národná zdravotná služba v Spojenom Kráľovstve) sa počet každoročne zistených prípadov od 70. rokov 20. storočia v Spojenom kráľovstve zdvojnásobil. Dôvody sa odborníci na rakovinu stále snažia pochopiť.

Rodinná anamnéza je jedným z najväčších rizikových faktorov tohto typu rakoviny. Niektoré populačné štúdie však zistili aj súvislosť medzi nadmerným pitím alkoholu a formou rakoviny nazývanou testikulárny germinatívny karcinóm.

Reklama

Zistilo sa, že mladí muži, ktorí konzumovali 14 a viac alkoholických nápojov týždenne spolu so stravou s vysokým obsahom tuku, červeného mäsa a mliečnych výrobkov, rovnako ako s nízkym obsahom ovocia a zeleniny, sú vystavení väčšiemu riziku vzniku nádorových ochorení.

 

Nová liečba

Vznikajúce spojenie medzi mikróbmi a rôznymi formami rakoviny v ranom štádiu u mladých ľudí by však mohlo viesť k novým cieleným liečebným postupom. Hovorí sa napríklad o fágovej terapii. Terapia zahŕňa podávanie špeciálne upravených vírusov alebo cielených vakcí. Vírusy sú naprogramované tak, aby sa živili určitým druhom problematických baktérií.

„Pred infikovaním myší baktériou F. nucleatum by ste ich mohli zaočkovať . Zistili by ste, či to bude mať vplyv na výsledok v prípade tvorby polypov a vzniku nádorov,“ hovorí Beggs. „Ak sa tak stane, bude to silný dôvod na uskutočnenie prvej fázy skúšky na ľuďoch, aby sa zistilo, či to zníži výskyt kolorektálneho karcinómu.“

Doktor O’Brien predpovedá, že v nasledujúcich rokoch by sa konkrétne mikrobiálne zloženie nádoru mohlo použiť na určenie rozhodnutí o liečbe.

„V súčasnosti tieto informácie nevyužívame. Myslím si však, že v budúcnosti ich budeme môcť získať a použiť na rozhodnutie, či ide o obzvlášť agresívny nádor alebo či pacient potrebuje vyššiu dávku chemoterapie,“ uviedol.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok vystúpila s požiadavkou na aktualizáciu vakcín proti chorobe COVID-19. EMA to žiada v súvislosti s ďalšou očkovacou kampaňou a s cieľom bojovať proti novému variantu vírusu SARS-CoV-19.

20:05

Údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne, ktoré boli zverejnené v utorok, posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) na začiatku júna. Povedal to guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

19:59

Vyše 5500 policajtov aj s vodnými delami plánujú nasadiť 1. mája v Berlíne počas manifestácií ľavicových skupín pri príležitosti Sviatku práce.

19:38

Objem produkcie ropy v členských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tento mesiac klesol. Informovala o tom agentúra Reuters na základe výsledkov svojho prieskumu. Pod pokles sa podľa agentúry podpísali najmä Irak, Irán a Nigéria, ktoré znížili objem exportu.

19:31

Kyjevské úrady začali v utorok s demontážou pamätníka postaveného počas sovietskej éry na počesť podpísania tzv. Perejaslavskej dohody z roku 1654, ktorou ukrajinskí kozáci prisľúbili vernosť ruskému cárovi.

19:30

Žiačku šiestej triedy základnej školy v severomaďarskej obci Bőny, ktorá v pondelok bodla nožom do chrbta v oblasti srdca svoju spolužiačku, umiestnia na návrh prokurátora na 30 dní do nápravnovýchovného zariadenia. O osude 12-ročnej školáčky rozhodol v utorok súd v Győri. Šiestačka mala pripravený zoznam spolužiakov, ktorých sa chystala zabiť.

19:12

Poľský premiér Donald Tusk v utorok avizoval, že podnikne právne i politické kroky na vyšetrenie podozrení zo zneužitia moci a vplyvu, ktorých sa údajne dopustila bývalá konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS).

19:01

Bývalého talianskeho vicepremiéra a ministra zahraničných veci Gianfranca Finiho v utorok odsúdili na dva roky a osem mesiacov vo väzení. Verdikt rímskeho súdu sa týka kauzy predaja bytu v meste Monte Carle, ktorý zdedila Finiho strana Národná aliancia.

18:34

Španielska polícia zadržala 102 podvodníkov, ktorí cielene cez mobilné aplikácie kontaktovali ľudí s dospelými deťmi a vydávali sa za ne tvrdiac, že sa ocitli v núdzi, a preto potrebujú peniaze. Celkovo takto ľudí okradli o viac než 850.000 eur.

18:27

Už najmenej v siedmich regiónoch ruskej Sibíri vypukli mohutné lesné požiare. Podľa štátnej organizácie Avialesoochrana momentálne evidujú 41 požiarov na celkovej rozlohe 40.374 hektárov, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

18:06

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali vo finále turnaja UEFA Friendship v tureckom Manavgate s Mali 0:4. Mladí Slováci tak neuspeli až vo svojom štvrtom vystúpení na podujatí v Turecku. Predtým zdolali v skupine Maroko (1:1, 4:2 na strely z 11 m), Ekvádor (2:0) i Guatemalu (2:1).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali