Amerika na pokraji občianskej vojny alebo liberálnej diktatúry

Amerika na pokraji občianskej vojny alebo liberálnej diktatúry

Washington 22. septembra 2022 (HSP/vz.ru/Foto:TASR/DPA-Frank May/dpa-Bildfunk)

 

Americkí konzervatívci už dlho tvrdia, že krajina sa stále viac približuje situácii z roku 1861, keď neochota Washingtonu zohľadniť záujmy a názory južných štátov viedla k občianskej vojne, píše v svojom komentári Vladimir Možegov v novinách Vzgljad

Ilustračná snímka

Patrick J. Buchanan, veterán americkej konzervatívnej scény a zakladateľ časopisu The American Conservative, si všíma úplnú neangažovanosť dnešných Američanov v otázkach morálky a rovnako úplnú stratu dôvery v základné spoločenské inštitúcie: “Čo máme dnes spoločné okrem Pearl Harboru alebo 11. septembra? Kde je bod konvergencie, na ktorom ešte môžeme stáť? Existuje vôbec takýto základ vzhľadom na náboženské, rasové a etnické rozdiely, ako aj na zdanlivo nezlučiteľné rozdiely v otázkach morálky, ideológie, kultúry a politiky? Skončil sa tento veľký experiment?”

Reklama

Konzervatívci si takéto otázky kladú už dlho. V poslednom čase, najmä po razii FBI v Trumpovom sídle Mar-a-Lago, však rétoriku konzervatívcov zrazu prevzali mainstreamové liberálne médiá, ktoré chórovo hovoria o hroziacej “občianskej vojne”.

Denník New York Times napríklad cituje údaje Kalifornskej univerzity a Centra pre výskum násilia, podľa ktorých polovica (z viac ako 8 000) respondentov verí, že “v najbližších rokoch dôjde v Spojených štátoch k občianskej vojne”. Zároveň si každý piaty obyvateľ USA myslí, že politické násilie je za určitých okolností ospravedlniteľné, zatiaľ čo ďalších 40 % občanov súhlasí s tým, že mať silného vodcu je dôležitejšie ako “demokracia”. Garen Wintemiut, zakladateľ centra, hovorí, že prieskum ho doslova ohromil. A, samozrejme, obviňuje Trumpa z toho, čo sa deje, a poukazuje na bezprecedentný nárast predaja zbraní, ktorý sa začal v roku 2020 a naďalej rastie. Podľa iného prieskumu konzervatívneho “American Life Research Centre” viac ako 30 % opýtaných súhlasí s tým, že tradičný americký spôsob života sa vytráca a na jeho záchranu bude potrebné použiť silu.

Reklama

Robert Reich, bývalý minister práce za vlády Billa Clintona, pre Guardian povedal: “Druhá občianska vojna v Spojených štátoch už prebieha.” Pravda, hneď túto tézu zmierňuje: “Ale nie je to vojna, ale akési mäkké odlúčenie, podobné nešťastne zosobášeným ľuďom, ktorí nechcú prejsť traumou formálneho rozvodu.

Na druhej strane moderátorka MSNBC Tiffany Crossová zvyšuje stávky: “Ľudia stále hovoria, že sa blíži občianska vojna – ja by som povedal, že občianska vojna je už tu.” A, samozrejme, obviňuje “extrémistickú sieť” konzervatívnych médií, “od OAN po Newsmax”, “ktorých propagandistickú sieť” každý večer sledujú “milióny ľudí”, z “podnecovania”.
zodpovednosti

Mark Fisher, vedúci redaktor denníka The Washington Post, vo svojom stĺpčeku píše: Všetci (vrátane politikov, akademikov a extrémistov) “dnes súhlasia s myšlienkou, že občianska vojna je nevyhnutná a dokonca potrebná. Argumenty, ktoré uvádza, sú rovnaké ako Buchananove: zrútenie dôvery v inštitúcie (polícia, médiá, cirkev, vláda), právne konflikty v súvislosti s právom na potrat atď. Ale následky sa dotýkajú výlučne konzervatívcov: znovu sa začalo hovoriť o referende o vystúpení Texasu z USA a republikáni v štáte začali Bidena označovať za “vykonávajúceho úkony prezidenta”, obáva sa Fischer. Potom začne čitateľov strašiť “fašistickou tvárou” pravicového extrémizmu: “Jedného dňa dôjde k skutočnému organizovanému terorizmu s cieľom zvrhnúť vládu,” cituje, čo mu raz povedal William Pierce (zomrel v roku 2002), autor Turnerových denníkov, populárnej pravicovej knihy, ktorá opisuje novú občiansku vojnu v USA. V závere stĺpčeka vyjadruje nádej, že postavenie pred súd osôb zodpovedných za únos Kapitolu 6. januára 2021 a vyšetrenie Trumpovej úlohy pri podnecovaní útoku “nejako zmierni mimoriadnu naliehavosť situácie”.

Chris McGill v denníku Guardian naďalej rozdúchava vášne, zhrozil sa, že každý tretí Američan verí krajne pravicovej konšpiračnej teórii o “veľkom nahradení” bielych Američanov menšinami, a citujúc amerických generálov vo výslužbe varuje pred “potenciálom smrteľného chaosu v našich ozbrojených silách”, ak budú výsledky prezidentských volieb v roku 2024 spochybnené. “Ak zvíťazí Trumpova frakcia, budeme svedkami mimoriadne vysokej úrovne násilia,” uzatvára svoj článok McGill.

O miere hystérie svedčí aj nedávne vyhlásenie tlačovej tajomníčky Bieleho domu Karin Jean-Pierreovej, že každý, kto nesúhlasí s väčšinou Američanov (čím sa, samozrejme, myslia liberálni demokrati), má “extrémny spôsob myslenia”. Jean-Pierre o niečo skôr povedala, že Biden považuje Trumpových stúpencov za extrémistov a hrozbu pre demokraciu.

Reklama

Čo to všetko znamená? Je Amerika skutočne na pokraji veľkej občianskej vojny? Alebo ide o niečo iné?

Na jednej strane nemožno nesúhlasiť: úroveň súčasnej konfrontácie medzi liberálmi a konzervatívcami v Spojených štátoch už dávno prekročila všetky červené čiary a tradičná politická hojdačka medzi “republikánmi” a “demokratmi” už dávno stratila svoj sezónny charakter a zmenila sa na konfrontáciu dvoch nezmieriteľných armád.

Na druhej strane si treba triezvo uvedomiť, že súčasná úroveň štátneho aparátu a kontroly nad jednotlivcom takmer znemožňuje nekontrolovaný chaos. Pogromy BLM v roku 2020 sa stali realitou len preto, že boli iniciované na najvyšších miestach liberálneho establišmentu a podporované úradmi v štátoch, kde sa konali. Bolo to divadlo, podobne ako tzv. farebné revolúcie – tiež zväčša zinscenované udalosti, zakaždým podporované liberálnou lobby vo vládach, ktoré “zvrhli”. Akékoľvek nekontrolované násilie je zhora rýchlo a brutálne potlačené v tej istej Amerike. Je naivné myslieť si, že neorganizovaní a ťažko pracujúci dedinčania (ktorých filozofia je v podstate extrémne liberálna), ktorí sú pripravení brániť svoj dom, ale nie susedov, budú schopní klásť seriózny a organizovaný odpor. Skutočne seriózny odpor voči hlbokému štátu môže nastať len na úrovni vlád jednotlivých štátov, ale v Amerike je dnes pravdepodobne len jeden takýto štát – Texas.

Trumpovo krátke prezidentstvo ukázalo jeho slabosť ako politického stratéga, ktorý nedokázal zorganizovať svoju vládu tvárou v tvár bojkotu a zabrániť masovým volebným podvodom. Hlboký štát (deep state) sa ukázal byť oveľa silnejší.

Takže téza o “strašných konzervatívcoch”, ktorí zajtra začnú terorizovať Ameriku a rozpútajú skutočnú občiansku vojnu, je, samozrejme, nezmysel. A temno, ktoré sa dnes znieslo na mainstreamové médiá, má pravdepodobne úplne iný význam.

Reklama

Je zrejmé, že demokrati (finančný kapitál a ideológia globalizmu v ich pozadí), ktorí v roku 2016 podcenili Trumpov úder, nemienia dopustiť ďalšiu takúto katastrofu. Nad Bidenovou stranou sa však sťahujú mračná a nadchádzajúce novembrové voľby v polovici volebného obdobia, ak sa nepodniknú rozhodné kroky, hrozia, že sa moc demokratov zmení na tekvicu. S cieľom zabrániť takémuto výsledku sa začala táto masívna kampaň v mainstreamovej tlači.

Jej hlavným cieľom je zabrániť republikánom, aby v nadchádzajúcich voľbách “ovládli” Kongres. Na to musia byť konzervatívci nielen uznaní verejnou mienkou ako “nepriatelia Ameriky” a “extrémisti”, ale aj de iure uznaní za extrémistov.

Mnohí by povedali, že “deep state” jednoducho nemá takéto páky. Stačí si však spomenúť na históriu prvej a druhej svetovej vojny, keď namiesto demokratickej moci v USA bola v skutočnosti diktatúra, mierne zahalená – v prvom prípade obrazom “kabinetného vedca” Wilsona a v druhom paralyzovaným neurotikom Rooseveltom, aby sme skeptikom odpovedali: ak sa takáto potreba objaví – páky sa nájdu.

“Triumvirát bankárov”, v ktorých rukách sa sústredila politická moc v Amerike v rokoch 1914 – 1918 (Bernie Baruch – šéf Rady pre vojnový priemysel a Komisie poradcov pre obranu, Paul Warburg – podpredseda FED-u, Eugene Meyer – šéf programu vojnových pôžičiek a financovania) a “Rooseveltov tím”, ktorý počas druhej svetovej vojny hral “prezidenta na vozíku”, poskytujú všeobecný prehľad o tom, čo bude v blízkej budúcnosti predstavovať liberálnu diktatúru v Amerike. Počas ktorej sa život v tele “samohybného dedka” Joea Bidena bude udržiavať tak dlho, ako to bude potrebné.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali