Americkí republikáni kritizovali jadrovú dohodu s Iránom

Americkí republikáni kritizovali jadrovú dohodu s Iránom

Washington 14. júla 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-J. Scott Applewhite)

 

Predseda Snemovne reprezentantov John Boehner vyhlásil, že dohoda pravdepodobne podnieti celosvetové preteky v jadrovom zbrojení

Americkí republikáni, ktorí majú väčšinu v oboch komorách Kongresu, kritizovali dnes dosiahnutú komplexnú jadrovú dohodu medzi šiestimi svetovými veľmocami a Iránom. Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov John Boehner vyhlásil, že dohoda neprispeje k zastaveniu šírenia atómových zbraní na Blízkom východe, ale pravdepodobne podnieti celosvetové preteky v jadrovom zbrojení.

Reklama
Na snímke predseda americkej Snemovne reprezentantov John Boehner
Na snímke predseda americkej Snemovne reprezentantov John Boehner

Súčasný demokratický prezident USA Barack Obama podľa Boehnera v priebehu rokovaní s Iránom opustil svoje vlastné ciele, ktoré si stanovil pred ich začiatkom. Vodca republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell kritizoval tie isté nedostatky, ktoré vyplývali už z predbežnej dohody. Prisľúbil však, že dokument podrobne preskúma, a to s ohľadom na to, či v konečnom dôsledku posilní alebo oslabí bezpečnosť USA a ich spojencov.

Ďalší prominentný republikán, predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov Ed Royce, zdôraznil, že uzavretá dohoda nepožaduje, aby sa Irán vzdal technológií použiteľných na výrobu bômb. Podľa Roycea bude môcť Teherán za desať rokov vyvinúť nukleárny program na priemyselnej báze.

Reklama

Podmienky dohody s Iránom ostro odsúdili aj viacerí uchádzači o republikánsku nomináciu pre prezidentské voľby v roku 2016. Senátor Lindsey Graham označil dosiahnutú dohodu za nebezpečnú a nezodpovednú a za “možný trest smrti pre Izrael”. Podľa neho ide o dôsledok naivného prístupu prezidenta Obamu a jeho šéfa diplomacie Johna Kerryho k problematike Blízkeho východu.

“Každý senátor, ktorý by hlasoval za túto dohodu, by hlasoval za blízkovýchodné preteky v zbrojení a najväčšiemu štátnemu podporovateľovi terorizmu (Iránu) by poskytol 18 miliárd dolárov,” vyhlásil Graham.

Ďalší republikánsky kandidát a senátor Marco Rubio vyjadril očakávanie, že americký Kongres bude rovnako ako on hlasovať proti uzavretej dohode s Iránom. Podľa Rubia dohoda nielenže podporí iránsku expanziu v regióne, ale ohrozí aj národnú bezpečnosť samotných Spojených štátov.

Minister zahraničných vecí USA John Kerry napriek kritickým vyjadreniam republikánov vyslovil presvedčenie, že Kongres dosiahnutú dohodu neodmietne. “Naozaj sa nedomnievam, že by sa ľudia otočili k dohode chrbtom,” odpovedal Kerry na otázku, čo urobí Biely dom v prípade, ak by Kongres odmietol dohovor s Iránom väčšinou, ktorá by sa rovnala jeho vetovaniu.

 

Reklama

Jadrová dohoda vyvolala zmiešané reakcie aj na Blízkom východe

Saudská Arábia vyjadrila dnes obavy, že komplexná jadrová dohoda medzi šiestimi svetovými veľmocami a Iránom prispeje k zhoršeniu bezpečnostnej situácie v oblasti Blízkeho východu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nemenovaný saudskoarabský predstaviteľ obvinil Teherán z toho, že svojimi aktivitami už destabilizoval Irak, Sýriu, Libanon či Jemen.

Ak by dosiahnutá dohoda zabránila Iránu v získaní jadrových zbraní, bolo by jej uzavretie “šťastným dňom” pre celý región. Ak však Teherán bude môcť vďaka dohode pokračovať šírení “zmätku”, Blízky východ by sa mohol stať nebezpečnejším, než bol doteraz, uviedol citovaný predstaviteľ Rijádu.

zraelský premiér Benjamin Netanjahu v prvej reakcii označil uzavretie dohody s Iránom za “strašný omyl historických rozmerov”. Teherán podľa jeho slov získa vďaka dohode bonus v podobe stoviek miliárd dolárov v hotovosti, ktoré mu umožnia pokračovať v šírení “agresie a teroru” v regióne i vo svete.

Reklama

Netanjahu zdôraznil, že židovský štát nie je viazaný dohodou s Iránom a bude v prvom rade prihliadať na vlastné bezpečnostné záujmy.

Ďalší izraelskí predstavitelia uviedli, že Izrael bude lobovať za zamietnutie dohody v americkom Kongrese. Bude tiež prísne sledovať, ako Irán plní dohodnuté podmienky, a v prípade ich porušenia sa bude usilovať o opätovné zavedenie medzinárodných sankcií voči islamskej republike.

Kongres USA má teraz na preskúmanie dosiahnutej dohody 60 dní a prezident Barack Obama sa bude snažiť o to, aby ju podporili demokrati i republikáni. Ak by aj Kongres dohodu zamietol, Obama by mohol jeho rozhodnutie zvrátiť uplatnením svojho práva veta.

To by však podľa agentúry Reuters zatienilo dosiahnutie dohody, ktoré sa Obamova vláda snaží prezentovať ako svoj kľúčový zahraničnopolitický úspech.

Jeden z izraelských ministrov zdôraznil, že nevylučuje žiadnu z možností riešenia iránskeho problému. “Na stole sú všetky možnosti, diplomatické alebo iné,” uviedol izraelský minister verejnej bezpečnosti Gilad Erdan, člen Netanjahuovej strany Likud.

Sýrsky prezident Bašár Asad vyjadril presvedčenie, že “prelomová” jadrová dohoda s veľmocami uvoľní ruky Iránu, aby sa mohol výraznejšie angažovať v úsilí o stabilizáciu regiónu. Podľa agentúry Reuters tým dal najavo, že očakáva zvýšenie podpory Damasku zo strany Teheránu, ktorý je jeho hlavným regionálnym spojencom.

Uzavretie dohody o iránskom jadrovom programe privítali aj tureckí činitelia. Ankara očakáva, že bude mať priaznivý vplyv na bezpečnosť a stabilitu celého regiónu a tiež podporí rast tamojšej ekonomiky.

V podobnom pozitívnom duchu sa vyjadril tiež iracký minister zahraničných vecí Ibrahim Džafárí, ktorý sa dnes zúčastnil na konferencii v tureckej metropole. Za vplyvné arabské krajiny Perzského zálivu sa k dohode zatiaľ oficiálne vyjadrili len Spojené arabské emiráty. Ich prezident šejk Chalífa ibn Saíd an-Nahaján zaslal gratulačné posolstvo iránskemu prezidentovi Hasanovi Rúhánímu.

 

Znenie dohody

Reklama

Dokument má podľa agentúry DPA viac ako 100 strán a rieši základné okruhy otázok, ktor vám prinášame.

CENTRIFÚGY:
Maximálny počet centrifúg na obohacovanie uránu, ktoré môže Irán používať v priebehu desiatich rokov, bol stanovený na 6000. V súčasnosti sa ich počet pohybuje na úrovni 19.000.

Teherán bude môcť používať len staršie, menej produktívne typy centrifúg, ktoré budú obohacovať urán len na nízku, približne štvorpercentnú úroveň. To je omnoho menej než minimálne 90 percent potrebných na výrobu nukleárnych bojových hlavíc.

ZÁSOBY URÁNU:
Irán bude musieť drasticky zredukovať svoje zásoby nízkoobohateného uránu, a to z približne 12 ton na 300 kilogramov. Znižovanie zásob sa bude realizovať prostredníctvom vývozu tohto materiálu do Ruska.

JADROVÉ ZARIADENIA:
Irán sa zaviazal prebudovať jadrový reaktoru v Aráku tak, aby sa pri jeho prevádzke ako vedľajší produkt netvorilo plutónium, potenciálne využiteľné pri výrobe jadrových zbraní. Ak by k takejto úprave nedošlo, Irán by každý rok získal dostatok materiálu na výrobu dvoch bojových hlavíc.

Reklama

Tajne budovaný podzemný komplex Fordú, určený na obohacovanie uránu, by sa mal v súlade s dohodou pretransformovať na výskumné jadrové zariadenie.

INŠPEKCIE:
Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) bude mať právo vykonávať v krátkych časových intervaloch inšpekcie s cieľom zaistiť, že iránske jadrové zariadenia nebudú využívané na vojenské účely. Teherán bude musieť vpustiť inšpektorov aj do vojenských zariadení, ak to bude požadovať MAAE a tri zo šiestich zainteresovaných veľmocí.

EKONOMICKÉ SANKCIE:
Dohoda počíta s postupným rušením sankcií postihujúcich iránsky ropný export, bankovú sféru a ďalšie oblasti. Ich uvoľňovaniu však bude musieť predchádzať potvrdenie MAAE, že Irán podnikol všetky potrebné kroky na obmedzenie svojho nukleárneho programu. K tomu by malo dôjsť koncom tohto roka.

ZBROJNÉ EMBARGO:
Embargo OSN na vývoz a dovoz konvenčných zbraní do Iránu zostane v platnosti ešte päť rokov. Zahraničné dodávky komponentov pre iránsky program balistických striel budú zakázané na ďalších osem rokov.

OPÄTOVNÉ ZAVEDENIE SANKCIÍ:
Irán a šesť svetových veľmocí sa dohodli aj na mechanizme rýchleho opätovného zavedenia sankcií v prípade, ak sa zistí, že Teherán porušil podmienky dohody.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali