Americké CDC vydalo nové moratórium na vysťahúvanie z prenájmov

Americké CDC vydalo nové moratórium na vysťahúvanie z prenájmov

Washington 4. augusta 2021 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-J. Scott Applewhite, Pool, SITA/AP-Evan Vucci)

 

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v utorok vydalo nové federálne moratórium na vysťahovanie ľudí z niektorých prenajímaných nehnuteľností. Takéto opatrenie vláda USA zaviedla prvýkrát vlani v marci, na začiatku pandémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2

Rochelle Walenskyová
Na snímke Rochelle Walenskyová, riaditeľka Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a špičkový odborník na infekčné choroby Dr. Anthony Fauci

Ako v noci na stredu informovala agentúra AFP, “limitovaný” zákaz vysťahúvania sa zameria na oblasti s vysokým počtom koronavírusových infekcií.

Reklama

Takáto ochrana pred vysťahovaním ľudí z domov a bytov potrvá 60 dní – do 3. októbra – a mohla by pokryť približne 90 percent nájomcov domov a bytov, dodala televízia CNN.

Pôvodné moratórium, vydané CDC, prestalo platiť minulú sobotu a odvtedy bola administratíva prezidenta USA Joea Bidena pod tlakom, aby hľadala riešenie tejto situácie, zabránila tak aj sociálnym tragédiám, ale najmä šíreniu nového koronavírusu.

Reklama

Výsledky jedného z výskumov totiž ukázali, že vysťahovanie ľudí z ich prenajímaných domovov vedie k nárastu počtu nakazených koronavírusom i úmrtí. Biely dom už dávnejšie upozornil, že zákaz vysťahovania nemôže opäť predĺžiť, lebo najvyšší súd v júni rozhodol, že je to možné iba prostredníctvom legislatívy. Kongres má však teraz parlamentné prázdniny, upozornila AFP.

V snahe riešiť tento sociálny problém prezident Biden apeloval na úrady všetkých úrovní, aby prijali opatrenia na ochranu nájomcov, a to najmenej na najbližšie dva mesiace. Kalifornia a New York – okrem iných subjektov – už takéto rozhodnutia prijali. Mimo ohrozenia na najbližších pár týždňov je vďaka tomu tretina nájomníkov.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová v pondelok na brífíngu vyzvala, aby takto zareagovali aj ďalšie štáty.

Jen Psakiová
Na snímke Jen Psakiová

Podľa AP nie je jasné, ako súd zareaguje na toto nové moratórium vydané CDC. AFP vo svojej správe konštatuje, že toto nové opatrenie by mohlo jednotlivým štátom a mestám prinajmenšom poskytnúť viac času na rozdelenie pomoci vo výške 45 miliárd dolárov, ktorú vyčlenil Kongres na prenájmy. Do konca júna sa z týchto peňazí dostali do domácností sotva tri miliardy dolárov.

Dlhy na nájomnom má momentálne viac ako 11 miliónov Američanov a majitelia prenajímaných nehnuteľností sa búria proti odkladu splátok.

Reklama

Mnohí odborníci, aktivisti a demokratickí zákonodarcovia upozorňujú, že ľudia vysťahovaní z podnájmov a odkázaní na život na ulici sú a budú vystavení riziku nakazenia sa delta variantom koronavírusu SARS-CoV-2, čo môže následne ohroziť návrat americkej ekonomiky do normálu.

Na protest proti ukončeniu platnosti moratória sa pred Kapitolom vo Washingtone počas uplynulého víkendu začal protest demokratickej členky Snemovne reprezentantov Cori Bushovej zo štátu Missouri, ku ktorej sa v pondelok pridali aj demokratickí členovia Kongresu Alexandria Ocasiová-Cortezová, či Jimmy Gonzalez a ďalší. Bushová v pondelok na Kapitole rokovala o probléme s vysťahovaním aj s viceprezidentkou USA Kamalou Harrisovou.

Bushová zverejnila svoj životný príbeh, keď bola pred rokmi – ako mladá matka – nútená dočasne bývať vo svojom aute. “Potrebujeme toto moratórium,” uviedla podľa AP na základe svojej skúsenosti.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali