Akú hru hrá Milan Špánik? Je jeho účasť na džiháde proti ĽSNS iba pomstou za rozchod? Alebo je za tým aj niečo iné?

Akú hru hrá Milan Špánik? Je jeho účasť na džiháde proti ĽSNS iba pomstou za rozchod? Alebo je za tým aj niečo iné?

Bratislava 21. decembra 2019 (HSP/Foto:SITA-Martin Medňanský)

 

Poslanec Milan Špánik, takmer hneď potom, ako sa dostal do Národnej rady ako náhradník za Milana Mazureka a stal sa viditeľným pre médiá, úplne zmenil rétoriku a začal usilovne kydať na svoju bývalú stranu ĽSNS. Teraz bojuje za to, aby ĽSNS nebola pripustená ani k voľbám. Prečo sa tak angažuje?

Na snímke Milan Špánik (v popredí)

Špánik sa obrátil na ministerstvo vnútra a generálnu prokuratúru s podaniami, aby Ľudová strana Naše Slovensko bola stiahnutá z volebnej súťaže. Následne usporiadal tlačovú konferenciu, na ktorej informoval médiá o tom, že chce (nepochybne čiste z nezištného záujmu), aby táto „ľudácka“ strana, ako ju nazval, nemohla poškodzovať demokraciu na Slovensku tým, že si údajne neporiadne zmenila názov a vraj sú nezrovnalosti v dátumoch ohľadne registrácie jej stanov.

Reklama

Dá sa tomu veriť? Je to celé trochu podozrivé. Rozhovor Milana Mazureka v žilinskom rádiu Frontinus, za ktorý bol Mazurek odsúdený, sa uskutočnil v roku 2016. Mnohých ľudí, vrátane bývalého premiéra, verdikt súdu prekvapil, pretože Mazurekove slová nehodnotili tak, že tým spáchal trestný čin  – on tam dokonca zdôraznil, že hovorí nie o všetkých Rómoch, ale iba o tej asociálnej časti. Mazurek bol odsúdený až v roku 2019, rok pred voľbami, a v zmysle zákona následne vylúčený z Národnej rady. Na jeho miesto nastúpil náhradník, Milan Špánik.

Špánik, prakticky ihneď potom, ako sa dostal do parlamentu, a tým sa stal viditeľným a zaujímavým pre médiá, začal proti svojej strane intenzívne útočiť a chrliť rôzne nedokázateľné obvinenia, ktoré následne začali médiá veľmi usilovne zverejňovať. A teraz, dva mesiace pred voľbami, sa všemožne snaží ĽSNS utopiť.

Reklama

Je celá tá súhra okolností a udalostí iba náhodná? Alebo je táto záležitosť, vrátane odsúdenia Mazureka vopred naplánovaným predstavením? Na to si každý môže hľadať odpoveď sám – nech je to však akokoľvek, v každom prípade to je nastavené presne tak, aby to ĽSNS pred voľbami čo najviac poškodzovalo.

ĽSNS vraj zmenila ideológiu, povedal Špánik krátko potom, ako ho táto strana dotiahla do parlamentu. Práve v čase, keď viaceré politické subjekty dávajú najavo, že ĽSNS považujú za normálnu súčasť politickej scény, sa niekomu veľmi hodí, aby bývalý poslanec ĽSNS začal intenzívne kričať, že táto strana sa zmenila smerom k „ľudáctvu“. Teda predtým, v čase keď do nej pán Špánik vstúpil a keď do nej pôsobil, ľudáckou stranou nebola?

Čo sa stalo, že Špánik tak zmenil svetonázor? Hovorí, že ho sklamali konkrétni ľudia a smerovanie strany. Lenže podľa jeho rétoriky sa zdá, že celý jeho uhol pohľadu na politiku je iný, než majú ľudia „na národnom brehu“ a je otázka, či on vôbec na tom brehu niekedy skutočne bol.

Dva mesiace pred voľbami sa Špánik obrátil na ministerstvo vnútra a generálnu prokuratúru s dvoma hrubými, právnicky detailne vypracovanými podaniami, ktorým zjavne predchádzala dôkladná právna analýza (ktorú musel niekto urobiť a zaplatiť) a následne zvolal tlačovku, na ktorej informoval novinárov, prečo by mala byť ĽSNS zrušená. Tento boj ako o dušu za zrušenie jednej z mála relevantných politických síl, ktorí by mohli po voľbách zastaviť liberálne besnenie, Istanbulský dohovor, vojenské základne USA, výmenu populácie, odovzdanie zvrchovanosti ceurocentrále, atď., to čosi prezrádza o Špánikových prioritách.

Čo mu tak veľmi prekáža na jeho bývalej strane, že sa rozhodol vynaložiť toľko energie a možno aj peňazí, aby sa pokúsil ju zničiť? Prvým dôvodom má byť názov strany: „Názov strany alebo jej skratka nesmie obsahovať meno alebo priezvisko osoby, ktorá je štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu alebo členom prípravného výboru strany,“ cituje Špánik zákon a následne siahodlho zdôvodňuje, že na slovo „Kotlebovci“ ako odvodené od mena „Kotleba“ sa vzťahuje ustanovenie zákona. Zvláštne, že toto nepostrehli úradníci na ministerstve, keď stranu s novým názvom bez problému zaregistrovali – že by si všimli to, čo pán Špánik zámerne nie, a síce, že „Kotlebovci“ nie je meno ani priezvisko osoby, ba ani jeho rodiny, ale je to názov skupiny ľudí?

Reklama

Kotlebovci takto poňatou zmenou názvu vraj zmarili cieľ, ktorý zákonodarcovia zavedením zákona sledovali. Ale skúsme si sami odpovedať na otázku, aký môže byť cieľ zákona predložený Andrejom Dankom, ktorý rok pred voľbami núti stranu, ktorá vyrástla na osobe svojho zakladateľa, z názvu odstrániť jeho meno? Občanom, ktorí sa o politiku príliš nezaujímajú, tá strana v tej chvíli môže splynúť s desiatkou ďalších strán a straničiek, ktoré sa hlásia k ľudu, národu, Slovensku, čo sa môže prejaviť jedine v strate časti hlasov. Kotlebovci tento podraz obišli v zmysle pravidla „čo nie je zakázané, je povolené“, aby si takto ubránili svoje percentá. Všimnime si však pána Špánika, ako sa k situácii stavia a v mene akej „principiálnej a hodnotovej“ veci vynaložil toľkú námahu…

Ako druhý bod svojej obžaloby Špánik uvádza termínový nesúlad schvaľovania stanov strany a ich registráciu na ministerstve. Vraj v strane schválili zákony týždeň potom, ako ich zaregistrovali na ministerstve. Stanovisko ĽSNS je, že schvaľovanie stanov prebehlo plne v súlade s pravidlami, ale tu stojí opäť za povšimnutie, akú zásadnú vec Špánik vytiahol, aby svojim bývalým kolegom znemožnil účasť v parlamente a zabránil im tak realizovať ich program.

Samozrejme, médiá, ktoré sa inokedy k tlačovkám ĽSNS stavajú tak, ako sa stavajú, a na tlačovku takéhoto poslanca samotného by sotva prišli (vidíme aký záujem majú napríklad o tlačovky iného nezaradeného poslanca Národnej rady Petra Marčeka), tentoraz sa zúčastnili v relatívne hojnom počte, v nádeji, že by sa mohlo objaviť niečo pikantné, čo by sa dalo použiť proti ĽSNS.

Prípad Mazurek/Špánik až príliš organicky zapadá do širšieho kontextu politického diania týchto rokov a mesiacov, s Kuciakiádou/Kočneriádou, sústredeným útokom na slobodu vyjadrovania a mediálnou turbokampaňou „slušných“ strán, ktoré sa snažia o frontálny útok na uchopenie moci. Tieto liberalistické kruhy sa ani veľmi netaja svojou ambíciou definitívne urobiť prielom vo viacerých podstatných veciach, v ktorých Slovensko doposiaľ odolávalo. Nemáme tu americké vojská ani ich humanitárne rakety, migrantov ani mešity, neprijali sme Istanbulský ani Marrákešský dohovor. A preto je zjavné, že niekomu veľmi záleží na tom, aby v slovenskom parlamente tentoraz už naozaj nebol nikto, kto by im mohol ich hru prekaziť.

Prečo sa Špánikovi tak triasli ruky, keď na tlačovke zdôvodňoval, prečo treba ĽSNS utopiť? Aká to bola motivácia, ktorá ho primäla sa takýmto spôsobom angažovať? Žeby číra nezištná láska k demokracii?

Reklama

Ivan Lehotský

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali