Ako reálna je vojna Ameriky s Ruskom? Mnohí už zabudli na chyby z Vietnamu, Iraku a Afganistanu

Ako reálna je vojna Ameriky s Ruskom? Mnohí už zabudli na chyby z Vietnamu, Iraku a Afganistanu

Washington 30. marca 2024 (HSP/American Thinker/Foto:TASR/AP-Mikhail Metzel)

 

Chyby, ktoré Amerika vykonala vo vojnách vo Vietname, v Iraku a v Afganistane sa mnohým zdajú byť zabudnuté. Al Bienenfeld ich pre The American Thinker pripomenul 

americkí vojaci
Na snímke americkí vojaci

Dnes odvšadiaľ počúvame burcujúce výzvy na zbrojenie proti Rusku z úplne skorumpovaných a nebezpečných médií, ktoré podporujú americký režim. Nanešťastie, viacerí republikáni stoja na jeho strane. „Senátori Mitch McConnell a Lindsey Graham sú na čele podpory republikánskeho establišmentu pre konfrontáciu s Ruskom. Do tejto zmesi by som zaradil aj senátorov Johna Cornyna a Johna Thunea… .Ale aj členov Snemovne reprezentantov, napríklad Dana Crenshawa a určite aj bývalú členku Snemovne reprezentantov Liz Cheneyovú,“ uviedol autor niekoľko mien.

Reklama

 

Pyrhovo víťazstvo

Aj keby Spojené štáty takúto vojnu na bojisku vyhrali, prehrali by sme. V najlepšom prípade by to bolo Pyrhovo víťazstvo. Autor doplnil, že Pyrhovo víťazstvo je také, ktoré spôsobí víťazovi takú zdrvujúcu škodu, že sa v podstate rovná porážke. Táto fráza pochádza z invázie gréckeho kráľa Pyrha z Epiru proti Taliansku. Jeho víťazstvo nad Rimanmi v bitke pri Askulách v roku 279 pred n. l. zničilo takú veľkú časť jeho vojska, že znamenalo koniec celej výpravy. Pyrrhos povedal: “Ak ešte raz dosiahnem takéto víťazstvo, vrátim sa do Epiru bez jediného vojaka.”

Reklama

„Vo vojne s Ruskom budú americkí vojaci nútení bojovať s desivými stratami. Keď sa tak stane, Američania budú znovu prežívať Vietnamskú vojnu,“ uviedol autor.

Američanom chýba rozumené vedenie Pentagónu. Dokázal to aj chaotický ústup Američanov z Afganistanu. A toto vedenie bude takisto riadiť vojnu proti Rusku. Okrem toho, dnešná “prebudená” armáda si nebude dobre počínať v boji proti ostrieľaným ruským jednotkám. Mnohí vojaci boli donútení odísť kvôli svojim židovsko-kresťanským hodnotám. Ďalší vojaci museli z armády odísť kvôli očkovaniu. Odmietli prijať experimentálnu vakcínu, ktorej účinok a aj vedľajšie účinky sú neznáme. Prebudení vojaci túto prácu nezvládnu.

„Šialenstvo prebudencov je veľkým dôvodom, prečo naša armáda nie je schopná splniť náborové ciele. Situácia je taká zúfalá, že Pentagón zrušil povinnosť dosiahnuť stredoškolské vzdelanie. Dokonca aj človek so záznamom v registri trestov má šancu vstúpiť do ozbrojených síl,“ uviedol Bienenfeld.

Ak k tomu pridáme fakt, že Američania sú v súčasnosti neschopní vyrábať muníciu potrebnú na pozemnú vojnu takéhoto rozsahu a sú neschopní dôsledne aktualizovať svoje námorné sily pre nedostatok zdrojov, všetko to znamená obrovské problémy. Senátor J. D. Vance (Ohio) tvrdil, že posielanie ďalšej pomoci Ukrajine ochromí ich vlastné obranné zásoby.

„Západ nevyrába dostatok munície na udržanie nekonečnej vojny. Ukrajina na udržanie nekonečnej vojny nemá dostatok mužov,“ dodal autor.

Reklama

 

Jadrová vojna

Médiá sa tak zúfalo snažia rozpútať ozajstnú americkú vojnu, že neustále obviňujú Vladimíra Putina a jeho ľudí z hrozby jadrovej vojny – aj keď to tak nie je.

„To, čo Rusi pozorujú, je naša ochota začať smrtiacu vojnu, ktorá by sa mohla ľahko vymknúť kontrole jadrových zbraní. Vidia to ako prakticky isté. Pripravujú sa na to rozširovaním svojej armády a riešením svojich schopností vyrábať muníciu a bezpilotné lietadlá. Spolupracujú s ďalšími dodávateľmi z národných štátov, ako sú Severná Kórea a Irán,“ uvádza Bienenfeld.

Juhokórejský minister obrany Shin Won-sik odhadol, že Severná Kórea za posledný rok poslala do Ruska približne 7 000 kontajnerov naplnených muníciou a iným vojenským vybavením. Rusko dostalo od Iránu stovky útočných bezpilotných lietadiel. Aobe krajiny sa tešia aktívnemu obchodu so zbraňami, ako sú rakety, stíhačky, bojové vrtuľníky, radary atď.

Irán je nepriateľom Ameriky už od roku 1979, keď obsadil americké veľvyslanectvo a 444 dní držal 52 Američanov ako rukojemníkov. Iránci a Severná Kórea sú teraz v spojení s Ruskom a bohato profitujú z amerického neúspechu na Ukrajine. Irán by nemal poberať úľavy zo sankcií vo výške desiatok miliárd dolárov. „To im potom umožňuje financovať Hamas, Hizballáh a Húsíov a vyrábať zbrane, ktoré Rusko môže použiť proti nám. V konvenčnej vojne bude mať Rusko vďaka Bidenovej administratíve výhodu v zásobovaní,“ uviedol autor.

Reklama

 

“Šialený despota”

Autor poskytol ukážku titulkov článkov provojnovej propagandy, ktorá sa v médiách v poslednom čase maskuje ako žurnalistika. Jeden z článkov z konca februára má názov : “Červené tlačidlo Vladimíra Putina…” a pochádza z redakcie denníka The Sun. „Najhoršie články sú z denníka Sun, ktorý vlastní Murdoch. Klan Murdochovcov prevádzkuje napríklad Fox News, The Wall Street Journal a New York Post,“ uvádza Bienenfeld. Pod titulkom “Červené tlačidlo Vladimíra Putina” stojí nasledovný text: „ Šialený despota Vladimir Putin varoval, že Západu hrozí jadrová bomba, keď viac ako dve hodiny rečnil na adresu ruských elít.“

„Výraz ” šialený despota” by sa skôr hodil na Joea Bidena. Označenie Putina za vyšinutého bagatelizuje nebezpečenstvo protivníka. A ten má od vyšinutosti ďaleko,“ uvádza autor.

Mimochodom, Poliaci stále nenávidia Rusov. Nevidia žiadny rozdiel medzi dnešným Ruskom a bývalým Sovietskym zväzom. Usilujú sa teda o vojnu pomocou hyperbolických obvinení z raketových útokov, narušenia vzdušného priestoru atď. „Minule sa ich minister zahraničných vecí pridal k Francúzom. V rozpore s postojom poľského premiéra vyzval na podporu vojnového úsilia Ukrajiny vojskami NATO,“ napísal Bienenfeld.

„To, že minister zahraničných vecí je ochotný verejne ísť proti poľskej hlave štátu, svedčí o tom, aká nestabilná je situácia. Francúzi a Poliaci boli najhlasnejšími hlasmi, ktoré presadzovali vojnu s Ruskom,“ dodal.

Spojené štáty majú teraz na Ukrajine svojich vojakov. Nikto nevie, koľko ich je. Pentagón a Biely dom to odmietajú povedať. Príslušník Národnej leteckej gardy Jack Teixeira bol odsúdený na 16 rokov väzenia za únik tajných dokumentov, ktoré v roku 2023 odhalili prítomnosť amerických a britských špeciálnych jednotiek na Ukrajine.

„Čo sa stane, keď jeden z týchto vojakov (pravdepodobne nevyhnutne) zahynie? Bude to “ruský akt agresie”, ktorým sa začne tretia svetová vojna?,“ položil otázku B Bienenfeld.

 

“Ruského medveďa neprekonáte nekonvenčnou vojnou”

V nedávnom rozhovore sa zakladateľ Blackwateru Erik Prince vyslovil za ukončenie vojny na Ukrajine. „Lepší je škaredý mier než akákoľvek ich predstava o dokonalej vojne,“ povedal Prince. Prince je bývalý príslušník námorníctva a úspešný prevádzkovateľ súkromnej bezpečnostnej spoločnosti. Povedal tiež: „ Obranná základňa Západu je úbohá. A Ruského medveďa neprekonáte nekonvenčnou vojnou.“

„Spojené štáty nemôžu takúto vojnu financovať a ani naša súčasná armáda nás nemôže doviesť k víťazstvu. Máme žalostne málo ľudskej sily a chýba nám priemyselná základňa na výrobu zbraní v dostatočnom množstve, aby sme uspokojili potreby vojny takéhoto rozsahu,“ napísal Bienenfeld.

Reklama

Bienenfeld si myslí, že vojna s Ruskom by bola horšia ako vojna vo Vietname. Ľudia, ktorí žili v tom čase si pamätajú, že táto vojna tak vážne poškodila spoločnosť Ameriky. Američania takmer na 20 stratili všetku dôveru vo vládu a prirodzenú vieru v morálne hodnoty našej spoločnosti.

„Obnovil ju prezident Reagan. Teraz demokratická strana, ku ktorej sa tentoraz pripojil republikánsky establišment, opäť ničí americkú spoločnosť,“ uviedol Bienenfeld.

„Rovnako ako mnohí čitatelia časopisu American Thinker aj ja dúfam a modlím sa za Trumpovo víťazstvo v novembri – pretože to je jediná cesta k obnove našej kedysi veľkej republiky,“ vyjadril sa autor v závere.

 

Prečítajte si tiež:

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali