97. Neznáme slovenské dejiny: Industrializácia a doplácanie na Slovensko?

97. Neznáme slovenské dejiny: Industrializácia a doplácanie na Slovensko?

Bratislava 14. júna 2020 (HSP/Kresba:Marián Tkáč)

 

Slovensko sa v rámci ČSR dostalo do sovietskej sféry vplyvu, čo malo dopad nielen na ideológiu, ale aj na hospodárstvo a sociálny vývoj. Keď vojnou postihnutej Európe poskytla pomoc medzinárodná organizácia UNRRA (Správa OSN pre pomoc a obnovu), ktorá združovala 48 štátov na čele s USA, dodávkou 25 miliónov ton tovarov, najmä potravín, ČSR získala poldruha milióna ton za 280 miliónov a sama poslala cukor a ďalšie produkty do Poľska, Juhoslávie a Rakúska za 9 miliónov dolárov. V marci 1947 vyhlásili USA tzv. Trumanovu doktrínu o zadržiavaní komunizmu, súčasťou ktorej bol aj Marshallov plán hospodárskej pomoci. Ten ČSR na nátlak Moskvy odmietla. Na druhej strane však najväčšiu neúrodu v 20. storočí a nedostatok potravín na jeseň 1947 pomáhal ČSR riešiť Sovietsky zväz dodávkou 600-tisíc ton obilia (pričom v niektorých častiach ZSSR panoval hlad)

Kresba:Marián Tkáč

Slovenským roľníkom naháňala strach kolektivizácia podľa sovietskeho vzoru, ktorá sa začala po prijatí zákona o jednotných roľníckych družstvách 23. februára 1949. Zakladanie družstiev malo svoje peripetie: keď sa na začiatku neplnili predpovede, že družstvá povedú k rastu výroby, využili roľníci smrť Stalina a o týždeň (14. marca 1953) aj Gottwalda, a v prvej polovici roku 1953 sa rozpadlo asi tisíc družstiev. Na severovýchodnom Slovensku, kde sa pri kolektivizácii najviac používali násilné metódy, sa rozpadli takmer všetky družstvá. Po poslednej etape združstevňovania – vyvrcholilo v roku 1959 – v súkromnom sektore Česka zostalo 7,5% pôdy, na Slovensku až takmer 20%. Aj to však bolo málo na to, aby sa uchovalo roľníctvo ako stav, ktorý by mohol prežiť ateizáciu spoločnosti bez väčšej ujmy, ako to bolo v Poľsku.

Reklama

Na hospodárske a sociálne pomery u nás mala negatívny dopad menová reforma na jeseň 1945, pri ktorej prišli Slováci zhruba o 30 miliárd korún a až po vojne(!) bol zavedený lístkový prídelový systém. Pri uplatnení výmenného pomeru 1 : 1 si však aj Praha uvedomovala poškodenia Slovenska, a preto sa malo zvýhodniť pri náhrade vojnových škôd, pri uvoľňovaní viazaných vkladov na sociálne účely a pri industrializácii. Zatiaľ čo prvé dva prísľuby sa vôbec nenaplnili, proces industrializácie – aj keď s veľkými problémami – bol súčasťou investovania do slovenského hospodárstva v povojnových rokoch.

V rokoch 1948–1968 sa na Slovensku investovalo relatívne viac v súhrnnej sume asi 10 mld. korún. Odhliadnuc od inflačného momentu – hodnota koruny bola iná v roku 1948 ako 1968 – a od toho, že v rámci industrializácie prišlo i k presunu už opotrebovaných strojov a zariadení z Česka na Slovensko, suma industrializácie v prospech Slovenska bola trojnásobne nižšia, ako negatívne dôsledky menovej reformy k 1. novembru 1945. A ďalej, investovanie na Slovensku podľa päťročných plánov bolo extenzívne vzhľadom na dostatok pracovných síl, ako aj surovín na Slovensku, a zakladala sa ním taká štruktúra slovenského priemyslu, aby plnil iba funkciu subdodávateľa pre český priemysel. Nehľadelo sa na efektívnosť a rentabilitu nových fabrík rovnako, ako sa vôbec neprihliadalo na ich vplyv na životné prostredie. Hospodársky potenciál Slovenska sa budoval najmä na základe politických a strategicko-vojenských úvah v podmienkach obchodného embarga Západu. Otázky technickej úrovne, efektívnosti a rentability boli vtedy vedľajšími, ale o niekoľko rokov neskôr začali byť pre Slovensko príťažou. Išlo najmä o zbrojovky, ktoré pribudli v Martine, Detve, Snine, Prakovciach, ale aj inde. A napokon, reálna industrializácia sa stretávala s veľkými prekážkami zo strany pražského „plánovacieho centra“ i komunistických predstaviteľov Slovenska. Výstavba Východoslovenských železiarní (po privatizácii US Steel) sa opakovane začala až na naliehanie niektorých slovenských predstaviteľov a prebehla v rokoch 1957–1965.

Reklama

Nemožno však poprieť: roky po vojne priniesli aj viacero zlepšení, a to v sociálnom rozvrstvení spoločnosti, postúpila urbanizácia a zvýšila sa vzdelanostná a kultúrna úroveň ľudí a napokon predĺžil sa aj priemerný vek, čo je najrukolapnejší ukazovateľ rastu životnej úrovne. Nemožno neuviesť, že v tých rokoch vyrástli na Slovensku veľké priemyselné giganty, okrem VSŽ v Košiciach, Slovnaft v Bratislave, Duslo v Šali, Chemko v Strážskom atď., ktoré vytvorili desaťtisíce nových pracovných miest. Počet ľudí pracujúcich v slovenskom priemysle sa zvýšil z 217-tisíc v roku 1948 na viac ako 800-tisíc v 80. rokoch. Slovensko však predovšetkým vyrábalo zbrane (2/3 zbraní v ČSR), čo sa čoskoro ukázalo ako riziko. Táto tzv. špeciálna výroba kulminovala v roku 1987, v ďalšom období sa už len znižovala, až ju „havlovci“ rozrumili.

Podiel slovenského národného dôchodku (neskôr HDP) na celkovom produkte ČSR sa vyvíjal takto: v rokoch prvej ČSR nie viac ako 15%, po rokoch vojny prekročil v roku 1948 19%, v roku 1968 dosiahol 26%, v roku 1983 bol takmer 28% a na konci reálneho socializmu v roku 1989 31% pri takmer 34-percentnom podiele obyvateľstva Slovenska. Na Slovensku vytvorený HDP bol v roku 1989 na obyvateľa na úrovni 87,7% hodnoty dosiahnutej v Česku. Aj keď teda Slovensko dosiahlo po druhej svetovej vojne dynamickejší rast v porovnaní s Českom – každoročne znižovalo svoje zaostávanie na hlavu o 0,29%, absolútne rozdiely naďalej rástli. Teda slovenský ročný rast mal byť ešte prudší. Pritom najväčší priemerný ročný prírastok dosiahlo Slovensko v rokoch prvej Slovenskej republiky, presnejšie v rokoch 1937–1948, a to 0,38% ročne.

Povojnová industrializácia vniesla do hláv Čechov (a možno i niektorých Slovákov) „rukolapný dôkaz“ o presune zdrojov na Slovensko, čiže o „doplácaní“. Slovensko-české vzťahy naozaj zaťažovalo ustavičné vracanie sa ku kauze „doplácanie“, pričom s týmto „tromfom“ narábal už Jan Malypetr v časoch Pribinových osláv v roku 1933 v Nitre, Edvard Beneš, ale aj komunisti, najmä Antonín Novotný, novinári i odborná verejnosť pred novembrom 1989 i po ňom. Po novembri 1989 si tieto tvrdenia najväčšmi osvojil Ladislav Adamec, predseda českej aj federálnej vlády. Nebolo českých novín, ktoré by si na „doplácaní“ neprihrievali polievočku a nezvyšovali svoj náklad. Pocity o doplácaní boli v českom prostredí zakotvené veľmi hlboko, a to bez ohľadu na to, ako boli zdokumentované a preukázané. A bez ohľadu na slovenskú účasť pri budovaní Prahy či metra.

Pritom „transfer“ peňazí z Česka na Slovensko nebol ničím iným, ako narovnávaním deformovaných cien a daňových a rozpočtových vzťahov, ako protipoložka lacno úradne ocenených slovenských tovarov a služieb, zhodnocovaných v Česku. Účtovne to skutočne vychádzalo tak, že sa na Slovensko presúvalo z „federálnych zdrojov“ viac, ako bol podiel obyvateľstva, ročne 8–13 miliárd korún. Klíringový systém platieb medzi Slovenskom a Českom od 1. januára 1993 do 1. októbra 1995 však potvrdil nad všetky pochybnosti, že išlo len o presun peňazí ako protipoložky za opačný presun tovarov a služieb. V klíringovom režime platby z jednej strany na druhú podliehali prepočtu cez ECU (predchodca eura). Slovensko a Česko si mesačne uhrádzali sumy, ktoré prekročili hranicu klíringovej špičky 130 mil. ECU. Počas celého trvania klíringového zúčtovania dosiahla klíringová špička 1,116 mld. ECU v prospech Slovenska, čo pri priemernom kurze ECU 40,00 korún znamená, že česká strana v prospech Slovenska zaplatila za tri roky 44,6 mld., pričom Slovensko zaplatilo Česku 3,4 mld. korún. Rozdiel 41,2 mld. korún v prospech Slovenska znamená, že priemerné ročné saldo klíringového zúčtovania bolo 13,7 miliardy korún presunu zdrojov z Česka na Slovensko. Je pozoruhodné, že ročná vyčísľovaná suma doplácania z Česka na Slovensko je veľmi podobná (8–13 mld. Kčs). Zrejme toľko peňazí z krajov zamoravských skutočne každoročne prichádzalo na Slovensko. Len predtým, v časoch spoločného štátu sa tomuto presunu, bez akéhokoľvek pokusu o objektívne posúdenie súvislostí, hovorilo „doplácanie“, čo urážalo Slovákov.

Marián Tkáč

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:53

Maďarská polícia našla šiestu obeť zrážky lodí na Dunaji, ku ktorej došlo večer 18. mája pri obci Verőce na severe krajiny. Telo 30-ročného muža objavili pri obci Szigetújfalu, 48 kilometrov južne od Budapešti. S odvolaním sa na status Budapeštianskeho veliteľstva polície (BRFK) na sieti Facebook o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

19:40

Tuniský prezident Kajs Saíd bez vysvetlenia urobil zmeny na poste ministrov vnútra a sociálnych vecí, informovala agentúra AFP. Dodala, že k týmto zmenám došlo po ďalšej vlne zatýkania občianskych aktivistov, čo vyvoláva obavy z ďalšieho obmedzenia slobôd v Tunisku.

18:51

Podpredseda Európskej komisie a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell opäť vyzval na prímerie v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov odvlečených do tejto palestínskej enklávy po vlaňajšom útoku na Izrael. Urobil tak po rokovaniach v Bruseli s novým premiérom Palestínskej samosprávy Mohammadom Mustafóm.

18:46

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová opäť varovala, že politika súčasnej gruzínskej vlády môže zabrániť Gruzínsku pokračovať v jeho ceste k integrácii do EÚ.

18:05

Spojené štáty sa údajne zúčastnia na mierovej konferencii organizovanej Ukrajinou vo Švajčiarsku, ktorá prebehne v júni. Pre agentúru Reuters to uviedol nemenovaný predstaviteľ USA.

18:01

Ľudia pracujúci v noci by mali mať odmeny na úrovni európskych krajín. Dôvodom je, že Slovensko má najväčší podiel nočnej práce v rámci EÚ. Uviedla to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD), v súvislosti s pripravovaným automatom výpočtu minimálnej mzdy. Poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Marián Viskupič hovorí, že by to mohlo spôsobiť problémy v konkurencieschopnosti Slovenska.

18:00

Americký miliardár a technologický magnát Elon Musk plánuje postaviť superpočítač s názvom “gigafactory of compute” na podporu vývoja jeho startupu s umelou inteligenciou xAI. Uviedol to spravodajský portál The Information, ktorý sa zameriava na technologický priemysel.

17:59

Britská Konzervatívna strana zavedie povinnú vojenskú službu pre mladých ľudí, ak zvíťazí v júlových parlamentných voľbách, vyhlásil jej predseda a zároveň premiér Rishi Sunak.

17:51

Troch zranených si vyžiadal útok nožom, ktorý sa odohral na stanici metra vo francúzskom meste Lyon. Muž podozrivý z útoku bol zadržaný, informovala lyonská prefektúra.

17:35

Tisíce Arménov sa v Jerevane zišli na protivládnom proteste, na ktorom požadovali demisiu premiéra Nikola Pašinjana. Ako dôvod uviedli územné ústupky voči Azerbajdžanu. 

17:00

Delegácia amerických kongresmanov na čele s Michaelom McCaulom, predsedom výboru Snemovne reprezentantov USA pre zahraničné veci, pricestovala na Taiwan. 

16:59

Nórsko odovzdalo predsedovi vlády Palestínskej samosprávy Muhammadovi Mustafovi dokumenty o uznaní palestínskej štátnosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nadrozmerná vyhliadková lavička vo vinohradoch v Pezinku

Autor: FOTO TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Zdeno Drdol

Juraj Tušš

Peter Lipták

Miroslav Iliaš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali