46. časť Neznámych slovenských dejín: Bernolákova slovenčina bola kolektívnym dielom

46. časť Neznámych slovenských dejín: Bernolákova slovenčina bola kolektívnym dielom

Bratislava 23. júna 2019 (HSP/Kresba:Marián Tkáč)

 

Zámer Jozefa II. z konca roku 1782 – prispôsobiť katolícku cirkev záujmom štátu, viedol k budovaniu kňazských seminárov pod štátnou kontrolou. Jeden z nich, generálny seminár pre Ostrihomskú a Nitriansku diecézu, bol od roku 1764 na Bratislavskom hrade. Panovník ho navštívil hneď po otvorení a okrem iného vyzval študentov aj na pestovanie rečí ľudu

Bernolák

Rektorom seminára bol Slovák Andrej Sabo, ktorý rovnako ako Michal Kratochvíla, predstavený prefektov a zároveň vicerektor seminára v Záhrebe, opakovane navrhovali študentovi Antonovi Bernolákovi (1762–1813), ktorý v seminári na Bratislavskom hrade študoval v rokoch 1784-1787, aby sa ujal úlohy zjednotiť slovenský pravopis. Predtým študoval na Pázmaneu vo Viedni, kde cez neho Adam František Kollár odkazoval Slovákom, „aby reč a svoj kmeň neprestali milovať len preto, že sú posmievaní takými, ktorí tiež bývajú v Uhorsku“.

Reklama

Prešpurské noviny, ktoré začal v bibličtine vydávať Daniel Tállai 1. júla 1783, zaznamenali pozornosť, aká sa v hradnom seminári venovala pestovaniu slovenského jazyka. Odtiaľ vieme, že profesor Kratochvíla rozposlal listy viacerým katolíckym vzdelancom a vyzval ich k spolupráci na pripravovanej ortografii (pravopise) slovenského jazyka. Prvá odpoveď prišla 6. augusta 1786 od nadšeného dubnického farára Ondreja Mesároša.

Z takéhoto žičlivého prostredia vzišlo v máji 1787 prvé základné dielo kodifikujúce spisovnú slovenčinu pod názvom Dissertatio philologica-critica de litteris Slavorum s pripojenou Ortographiou, teda pravopisom, ktoré vytlačil bratislavský typograf Joanis Michaelis Landerer. Bolo to však dielo viac-menej anonymné, namiesto mena autora bolo na ňom uvedené iba Patriis Philologis – Vlasteneckí Filológovia. Podľa Bernoláka, ktorý v čase vydania Dizertácie a Ortografie nemal ešte ani 25 rokov, išlo o dielo „zostavené a vydané po dlhých diskusiách so vzdelanými mužmi, a po ich schválení“ v snahe zaviesť do nejednotného pravopisu presné pravidlá.

Reklama

Kto teda boli Bernolákovi spolupracovníci, Vlasteneckí Filológovia? Boli to jeho spolužiaci Anton Kubica, Anton Baník, Matej Bielčik, Jozef Osvald, Martin Ružička, Adam Jančo, ktorí rovnako ako Bernolák na konci školského roku 1786/1787 končili svoje štúdia v generálnom seminári? Zrejme boli medzi vlasteneckými filológmi aj Michal Kratochvíla, Andrej Sabo, Karol Wágner, Juraj Sklenár, Ondrej Mesároš, a viacerí Bernolákovci, členovia zrušeného jezuitského rádu, profesori Trnavskej univerzity, ktorá vznikla v roku 1635 a v roku 1777 je presídlili do Budapešti. Na tejto univerzite (podobne ako na univerzite v Košiciach) sa v slovenčine tlačili knihy, predovšetkým teologické diela a modlitebné knihy. V Trnave ich vyšlo 48, v Košiciach 18.

Akosi sa zamlčuje, že už v roku 1665 sa dokonca ostrihomský kanonik, neskorší nitriansky biskup Jakub Haško (1690-1691), usiloval vytvoriť na Trnavskej univerzite katedru (stolicu) slovenčiny, Catedram Slavonicam Tyrnaviensem! Keby jeho žiadosť nezamietol ostrihomský arcibiskup Juraj Lipai, s odôvodnením, že „nateraz ten projekt odmietam, lebo po jeho schválení by svoje stolice žiadali aj Maďari, aj Taliani z Rakúska, čo by mohlo viesť k nepokojom i bojom medzi národnosťami“ – bola by spisovná slovenčina ešte o 122 rokov staršia!

Je symbolické, že spisovná slovenčina sa spája s Devínom. Bohoslovec Anton Bernolák, polosirota, trávieval prázdniny v roku 1785 i 1786 na devínskej rímskokatolíckej fare u farára – jezuitu Michala Salakiho. V susedstve veľmi starého kostola, dnes Svätého Kríža, ale ktovie, či v 9. storočí nestál na jeho mieste ten chrám Panny Márie, v ktorom pochovali sv. Metoda. Existujú o tom indície v súvislosti s archeologickým prieskumom pod kostolom z roku 1982. Podľa viacerých je kameň s gréckym krížom a dvoma kalichmi, ktorý sa vtedy našiel, Metodovým náhrobným kameňom. A ten, ako vieme, spolu s bratom Konštantínom priniesol písmená pre jazyk našich predkov, teda pre starú slovenčinu možno práve na Devín. Ak budeme považovať vstupnú časť kostola na Devínskom brale – ktorého základy sú odkryté a priam lákajú zrekonštruovať chrám nad nimi – za nartex, možno práve tu bolo Konštantínovo a potom Metodovo učilište, kde sa vzdelávalo 200 žiakov v rokoch 863-867, a časť z nich vysvätili v Ríme za kňazov.

Tu na chvíľu odbočíme. V poslednom čase sa objavujú úvahy o tom, že toto učilište možno bolo v Arade alebo Oradei (Veľký Varadín) v dnešnom Rumunsku, kde by malo či mohlo byť sídlo kráľa Svätopluka i arcibiskupa Metoda. Alan Dolog (Naše dejiny úplne inak, Bratislava 2019) argumentuje okrem slovenskej toponymie, zachovanej dodnes v Sedmohradsku (napríklad jeden z rumunských krajov sa dodnes volá Maramureš – Veľká Morava), ale aj zdôrazňovaním niektorých u nás prehliadaných pasáží z veľkomoravských legiend. Tých, v ktorých sa hovorí o veľkom zemetrasení pri vyháňaní Metodových žiakov – aké sa v Nitre nezvykne vyskytovať, a v ktorých je opis cesty, „ktorou hnali nemeckí vojaci sedmopočetníkov k Dunaju“, a to cez rieky Kriš, Baktu a Temeš, a po jeho prekonaní „o tri dni pešej chôdze boli v Belehrade“ (strana 299). Ukončíme naše odbočenie tým, že Sedmohradsko, v ktorom žili Sloveni (Vandali) po roku 282, zaiste bolo súčasťou Svätoplukovej ríše. Biskup Viching, ktorý vyháňal Metodových žiakov, bol však nespochybniteľne biskupom v Nitre, nemal teda v tomto zmysle dosah na Sedmohradsko, a na tam pôsobiacich Metodových žiakov. Vylučuje to však možnosť, že Vichingom vyhnaní žiaci z Nitrianska naozaj prekročili najprv spomenuté tri rieky a potom Dunaj tak, aby sa po troch dňoch pešej chôdze ocitli v Belehrade? Že teda až po Sedmohradsko mohli ich nemeckí vojaci „hnať“ ponad Dunaj, po jeho ľavej strane?

Vráťme sa však k Bernolákovmu dielu. To bez ohľadu na všetko, čo sme doteraz povedali – teda širší kolektív spolupracovníkov, či skutočné sídlo arcibiskupa Metoda – preklenulo 920 rokov, teda život 36 generácií našich predkov od konštantínovsko-metodovskej misie po koniec 18. storočia, a vrátilo slovenčine spisovný úzus, zjednotilo ju na báze jazyka používaného v okolí Trnavy. A jeho príprava súvisela s Devínom podobne, ako aj Štúrova slovenčina či Hollého poézia.

Reklama

Generácia pomenovaná podľa Antona Bernoláka sa zapísala do našich dejín aj ďalším veľmi významným faktom, ktorým je založenie Tovarišstva literného umeňá, Slovenského učeného tovarišstva v roku 1792 v Trnave. Bernolákovci tak reagovali na situáciu, ktorá v Trnave, nepochybnom centre slovenského katolíctva, ale aj vzdelanosti a kultúry, vznikla po preložení Trnavskej univerzity do Budapešti (1777). Tovarišstvo združovalo prívržencov slovenského jazyka a literatúry, a aj keď sa viac profilovalo ako vydavateľská spoločnosť, jeho založením predbehli Slováci Maďarov o 32 rokov Maďarov – Maďarská akadémia vied vznikla až 3. novembra 1825. Popri centre v Trnave malo Tovarišstvo „stánky“ v Nitre, Banskej Bystrici, vo Veľkom Rovnom, v Jágri, Solivare, Rožňave, ako aj v Košiciach.

Početné členstvo Tovarišstva (s 581 členmi bolo v svojom čase najpočetnejšou organizáciou v Uhorsku) sa pričinilo o hospodárske a mravné pozdvihnutie ľudových vrstiev. Členov spájala bernolákovčina, koncepcia slovenskej národnej svojbytnosti a idea rovnosti národov. Tovarišstvo malo podporu od významných osobností vtedajšieho života, ako bol gróf Mikuláš Čáki, Anton Ďateľ, František Xaver Fuchs, Juraj Hollý, Juraj Palkovič, Anton Palšovič, Alexander Rudnay, budúci kardinál. Členmi boli väčšinou kňazi, učitelia, profesori, lekári, úradníci, mešťania, remeselníci, kupci. Usilovali sa o vydávanie osvetových a ľudovýchovných diel, v záujme zabezpečenia „našej slovenskej reči očiščení, krásu a vivíšení“. Angažovali sa pri zakladaní spolkov striezlivosti, knižníc, propagácii moderných prvkov hospodárenia, zakladali ovocné sady, včelie hospodárstva a ako katolícki kňazi angažovali sa aj pri spravovaní kostolných pokladníc.

Osobnosti ako Anton Bernolák, Juraj Fándly i autor prvého slovenského románu René mláďenca príhodi a skúsenosťi, Jozef Ignác Bajza, aj keď s tým mali prví dvaja mnohé nezhody (ó, náš ohavný hriech nesvornosti!), Ondrej Mesároš či Alexander Rudnay, patria do slovenského panteónu, ktorého „zhmotnenie“ zaiste raz príde. A ich odkaz zvečníme sochami v hlavnom meste.

Marián Tkáč

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali