V Las Vegas sa uskutočnil posledný televízny duel Clintonovej a Trumpa. Podľa prieskumu CNN aj tretiu televíznu debatu vyhrala Clintonová

V Las Vegas sa uskutočnil posledný televízny duel Clintonovej a Trumpa. Podľa prieskumu CNN aj tretiu televíznu debatu vyhrala Clintonová

Las Vegas 20. októbra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Dvaja hlavní kandidáti na prezidenta Spojených štátov, demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump, si v úvode tretieho a záverečného televízneho duelu nepodali ruky, iba každý z nich zamával publiku

Rozhodujúca debata sa začala v stredu o 21.00 miestneho času (03.00 SELČ) na Nevadskej univerzite v meste hazardu Las Vegas.

Reklama
V Las Vegas sa uskutočnil posledný televízny duel Clintonovej a Trumpa.  Na snímke Hillary Clintonová a Donald Trump Foto:John Locher
V Las Vegas sa uskutočnil posledný televízny duel Clintonovej a Trumpa. Na snímke Hillary Clintonová a Donald Trump Foto:John Locher

Trump a Clintonová budú v tomto dueli počas 90 minút odpovedať v šiestich 15-minútových blokoch na otázky moderátora televízie Fox News Chrisa Wallaca, prvou témou je najvyšší súd. Ďalšími témami budú štátny dlh, imigrácia, ekonomika, horúce témy zo zahraničia a zdravotný stav potrebný na vykonávanie funkcie prezidenta. Môžu však priniesť aj vlastné témy.

Podobne ako v prvom dueli stoja Clintonová a Trump celý čas duelu pri rečníckych, informovala tlačová agentúra DPA.

Reklama

Obaja si pozvali na debatu svojich hostí. Trump si pozval nevlastného brata prezidenta Baracka Obamu, Malika Obamu, ktorý sa nechal počuť, že Trump skutočne môže Amerike pomôcť stať sa znova veľkou. Druhým Trumpovým hosťom je matka jedného zo štyroch Američanov zabitých pri útoku na americký zastupiteľský úrad v líbyjskom Benghází v roku 2012. Žena stále obviňuje Clintonovú, ktorá vtedy bola ministerkou zahraničných vecí, zo smrti svojho syna.

Clintonová si podľa médií pozvala dvoch miliardárov podporujúcich demokratov, Meg Whitmanovú a Marka Cubana, majiteľa basketbalového klubu Dallas Mavericks.

Očakáva sa, že televíznu debatu vysielanú naživo v hlavnom večernom vysielacom čase bude sledovať vyše 50 miliónov ľudí.

 

Čitateľom prinášame z posledného televíznéhio duelu vyhlásenia prezidentských kandidátov :

Reklama

 

Clintonová: Voľby budú o tom, akou krajinou budú USA

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová vyhlásila, že prezidentské voľby 8. novembra rozhodnú o to, akou krajinou sa stanú Spojené štáty.

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová  Foto:Andrew Harnik
Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová Foto:Andrew Harnik

Bývalá ministerka zahraničných vecí prezentovala svoje názory na budúcnosť Najvyššieho súdu USA na začiatku posledného televízneho duelu dvoch čelných prezidentských kandidátov. Zdôraznila v ňom, že Najvyšší súd musí “stáť na strane ľudí, nie na strane vplyvných (osobností), (obchodných) korporácií a bohatých (ľudí).

“Najvyšší súd by mal reprezentovať nás všetkých,” citovala ju tlačová agentúra DPA.

Reklama

Clintonová uviedla, že je dôležité, aby súd ukázal, že stojí za právami ľudí. Zmienila téma prístupu ku strelným zbraniam. Ich obmedzenie podľa nej nie je v rozpore s druhým dodatkom Ústavy Spojených štátov.

Potrebujeme súd, ktorý sa zastane napríklad ženských práv alebo práv komunity LGBT, dodala.

Trump vyhlásil, že USA “potrebujú súd, ktorý bude chrániť druhý dodatok ústavy. Súd musí chrániť ústavu, tak to mysleli naši zakladatelia.”

Povedal, že ako prezident vymenuje za člena Najvyššieho súdu konzervatívca, ktorý bude proti prerušeniu tehotenstva a ktorý podporí ústavné právo vlastniť a nosiť zbraň.

 

 

Trump chce po zvolení postaviť múr na hraniciach s Mexikom

Imigrácia bola druhou témou televízneho duelu kandidátov na prezidenta Spojených štátov – demokratky Hillary Clintonovej a republikána Donalda Trumpa.

Na snímke Donald Trump
Na snímke Donald Trump

 

“Potrebujeme silné hranice. Chcem postaviť múr. Potrebujeme múr,” povedal Trump v úvodnom dvojminútovom monológu k nastolenej téme. “Máme tu zlých mafiánov a ja ich dostanem von z krajiny,” dodal.

Reklama

Trump zopakoval svoj predchádzajúci sľub, že v prípade svojho zvolenia dá deportovať milióny imigrantov, ktorí sú v USA ilegálne. Poznamenal, že súčasný prezident Barack Obama dal tiež deportovať milióny imigrantov. Dodal, že sama Clintonová sama pred niekoľkými rokmi hlasovala za výstavbu múru na hraniciach s Mexikom.

Clintonová na príklade dievčaťa, ktoré nedávno stretla namietala, že nechce rozdeľovať prisťahovalecké rodiny. “Počas prvých sto dní v úrade chcem zaviesť reformu prisťahovalectva,” sľúbila bývalá ministerka zahraničných vecí.

Súperka zaútočila informáciou, podľa ktorej bola na stavbu Trumpovho mrakodrapu najatá firma, ktorá nelegálne zamestnávala prisťahovalcov.

Trumpov návrh na nútené deportácie označila Clintonová za spôsob, ktorým sa budú “trhať rodiny”. “Sme rovnako krajinou imigrantov, ako aj právnym štátom,” konštatovala.

 

Reklama

Clintonová počas debaty vyjadrila názor, že Trump ponižuje ženy a útočí na ich dôstojnosť

Hillary Clintonová môže mať viac skúseností ako ja, sú to však “zlé skúsenosti”, povedal na adresu svojej súperky v tretej televíznej debate kandidátov na prezidenta USA republikán Donald Trump. “Problém je v tom, že rozprávaš, ale nič nedokončíš, Hillary,” pokračoval.

V Las Vegas sa uskutočnil posledný televízny duel Clintonovej a Trumpa. Na snímke Hillary Clintonová a Donald Trump Foto:Mark Ralston
V Las Vegas sa uskutočnil posledný televízny duel Clintonovej a Trumpa. Na snímke Hillary Clintonová a Donald Trump Foto:Mark Ralston

Clintonová zasa porovnala svoje skúsenosti s Trumpovými. Upozornila, že v čase operácie, počas ktorej bol zabitý vodca teroristickej siete al-Káida Usama bin Ládin sa ona nachádzala v Bielom dome. A Trump sa zúčastňoval na televíznej šou pre celebrity. “Som spokojná pri porovnávaní 30 rokov mojich skúseností” s Trumpom.

Dvojica sa pri štvrtej téme spôsobilosti na výkon funkcie prezidenta dotkla tiež obvinení, podľa ktorých Trump obťažoval ženy. Trump si podľa Clintonovej myslí, že s “ponižovaním žien rastie”. Obvinila ho tiež, že ide po ženskej “dôstojnosti” a po ich “vedomí si vlastnej hodnoty”. Narážala tým na to, akým spôsobom sa Trump spáva k ženám. V uplynulých dňoch zverejnili médiá niekoľko prípadov, kedy mal Trump v minulosti na verejnosti obťažovať ženy. Tieto tvrdenia však republikán zásadne odmieta.

Realitný magnát neskôr vyhlásil, že Clintonová a prezident USA Barack Obama podplatili ľudí, aby podnecovali násilie pred jeho marcovým volebným mítingom v Chicagu. Odvolával sa na video, ktoré zverejnil konzervatívny aktivista James O’Keefe.

Reklama

Naznačil, že obvinenia o jeho nevhodnom správaní sa k ženám, ku ktorému došlo pred mnohými rokmi, začala Hillary Clintonová a jej “odporná kampaň”. Na priamu otázku, čo povie na také veľké množstvo žien, ktoré ho obvinili, republikánsky nominant reagoval, že sú všetky vymyslené a znova obvinil Clintonovú.

Trump tému obťažovania rýchlo otočil a otvoril škandál, ktorému musela v minulosti čeliť Clintonová, a síce používanie súkromného emailu na pracovné účely. Trump vyhlásil, že Clintonová vymazala niektoré emaily, aby utajila únik tajných štátnych informácií a trval na tom, že klamala “ľuďom, kongresu a FBI”. Clintonová sa ohradila s tým, že vždy, keď je Trump pritlačený k stene a má reagovať na zásadnú tému, otočí a vytiahne tvrdenia, ktoré sú “šikanovaním” a “irelevantné”.

 

Trump má pocit, že spojenci dostávajú americkú obranu príliš lacno

Trump vyzval bohatých spojencov USA ako sú Nemecko, Japonsko a Saudská Arábia, aby platili viac za americkú obranu.

Na snímke Donald Trump Foto:Brennan Linsley
Na snímke Donald Trump Foto:Brennan Linsley

“Každý vo svete nás ošklbáva,” povedal Trump v poslednom predvolebnom televíznom dueli. “Urobili obchod storočia,” citovala ho tlačová agentúra DPA.

Clintonová označila Trumpa za “gavaliera”, ktorý povzbudzoval ďalšie krajiny, aby získali jadrové zbrane.

Reklama

Trump to poprel napriek tomu, že sa pred časom vyjadroval za to, aby spojenci USA, napríklad Japonsko mali jadrové zbrane na ochranu pred Severnou Kóreou.

Trump varoval, že Clintonová by zvýšila dane pre všetkých. “Náš plán je voľný obchod.” Pracovné miesta sú podľa neho v Mexiku a treba ich vrátiť do USA. Trump chce znižovať dane a podporiť tak ekonomiku.

Clintonová uviedla, že chce naštartovať program pre tvorbu pracovných miest. Študenti by podľa nej mali končiť vysoké školy bez toho, aby boli zadlžení za štúdium. Vyslovila sa však za zvýšenie daní pre najbohatších a korporácie.

Trumpova taktika by podľa nej viedla k rastu zadlženia štátu.

 

Záverečné slová Clintonovej a Trumpa uzavreli ich posledný televízny duel

Demokratka Hillary Clintonová uzavrela v noci nadnes svoj posledný predvolebný televízny duel s republikánom Donaldom Trumpom sľubom, že bude prezidentkou pre “všetkých Američanov, demokratov, republikánov aj nezávislých, pretože každý je potrebný, aby pomáhal urobiť z našej krajiny to, čím by mala byť,” citovala ju tlačová agentúra DPA. “Chcem bojovať za záujmy rodín proti veľkým korporáciám, a aby deti mali dobré vzdelanie,” zdôraznila.

Reklama
V Las Vegas sa uskutočnil posledný televízny duel Clintonovej a Trumpa. Na snímke Hillary Clintonová a Donald Trump Foto: John Locher
V Las Vegas sa uskutočnil posledný televízny duel Clintonovej a Trumpa. Na snímke Hillary Clintonová a Donald Trump Foto: John Locher

Trump vo svojej záverečnej reči poukázal na zlyhania USA v armáde, polícii a zločinnosti. “Urobíme Ameriku opäť silnou a urobíme Ameriku opäť veľkou,” zopakoval heslo svojej kampane. “Už nemôžeme mať ďalšie štyri roky Baracka Obamu a to je to, čo dostanete, keď dostane ju,” dodal Trump.

Každý z nich mal minútu na to, aby zhrnul, prečo by práve on mal stáť na čele USA.  Ani v závere debaty si po rozlúčení s divákmi nepodali ruky.

Predtým počas debaty Clintonová povedala, že ruský prezident Vladimir Putin chce mať za prezidenta Trumpa, pretože ten je jeho bábkou, zhrnula jej slová BBC.

Vrátila sa tiež k zverejneniu súkromných e-mailov na serveri WikiLeaks a k údajným útokom ruských hackerov. S odvolaním sa na tajné služby tvrdila, že príkaz naň prišiel z najvyšších miest ruskej politiky.

Trump jej kontroval vyhlásením, že Clintonová nemá rada Putina, lebo ju prekabátil na všetkých frontoch. Rusko podľa neho ovládlo Blízky východ. Hackerské útoky však všeobecne odsúdil.

Obaja diskutujúci riešili aj súčasnú situáciu v Sýrii a Iraku.

Clintonová vyhlásila: “Nebudem podporovať to, aby sa americké vojská vrátili do Iraku. Ide o to získať nazad Mósul…” V Sýrii by zriadila bezletové zóny na ochranu životov civilistov.

Reklama

Podľa Trumpa bude zo špatnej politiky USA na Blízkom východe mať prospech Irán. V Aleppe sú civilisti bombardovaní aj pre chyby Clintonovej. Sýrsky prezident Bašár Asad i Putin sú podľa jeho slov múdrejší ako predstavitelia USA.

 

Prieskum CNN: Aj tretiu televíznu debatu vyhrala Clintonová

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová zvíťazila aj v tretej prezidentskej debate, ktorá sa konala v stredu večer miestneho času na pôde Nevadskej univerzity v meste hazardu Las Vegas. Vyplýva to z bleskového prieskumu televízie CNN vykonaného bezprostredne po skončení diskusie.

V prieskume televízie CNN približne 52 percent respondentov, ktorí sledovali priebeh debaty, odpovedalo, že zvíťazila Clintonová. Ako Trumpov úspech duel naopak hodnotilo len 39 percent opýtaných, informovala dnes agentúra DPA.

Demokratická kandidátka však napriek jednoznačnému percentuálnemu víťazstvu dopadla v prieskume horšie, než v druhej debate z 9. októbra. Ešte väčší prepad zaznamenala oproti prvému duelu z 26. septembra. Podpora Clintonovej postupne klesala. V prvom kole bolo o jej úspechu presvedčených až 62 percent z oslovených divákov; v druhom už len približne 57 percent respondentov, pričom pri stredajšom poslednom televíznym zápolení jej hlas dalo iba 52 percent opýtaných.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali