Lekári bez hraníc: Útok na nemocnicu nemožno odbiť ako “vedľajšie škody”

Lekári bez hraníc: Útok na nemocnicu nemožno odbiť ako “vedľajšie škody”

Kunduz/Kábul/Washington 4. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Médecins Sans Frontičres)

 

Pri leteckých útokoch na nemocnicu v afgánskom Kunduze zahynulo najmenej 19 osôb. Tragédiu žiada vyšetriť organizácia Lekári bez hraníc, Pentagon už spustil vyšetrovanie

Zhorené zdravotné stredisko organizácie Lekári bez hraníc po explózii v blízkosti ich nemocnice v meste Kunduz
Zhorené zdravotné stredisko organizácie Lekári bez hraníc po explózii v blízkosti ich nemocnice v meste Kunduz

Medzinárodná humanitárna a zdravotnícka organizácia Lekári bez hraníc (MSF), ktorá v Afganistane pôsobí od roku 1980, žiada nezávislé vyšetrenie sobotňajšieho leteckého útoku na nemocnicu v afganskom Kundúze, ktorý považuje za vážne porušenie medzinárodného humanitárneho práva. TASR o tom informovala Míla Janišová z tlačového oddelenia MSF v Českej republike.

Reklama

Pri leteckých útokoch zahynulo najmenej 19 osôb, pričom desiatky ďalších utrpeli zranenia. Podľa MSF tento útok predstavuje vážne porušenie medzinárodného humanitárneho práva. Všetky indície zároveň naznačujú, že nemocnicu bombardovali medzinárodné koaličné jednotky.

Americká armáda v sobotu večer pripustila len to, že podnikla útok “v okolí” kundúzskej nemocnice. Jeho terčom mali byť povstalci, ktorí spustili paľbu priamo na amerických vojakov, asistujúcich afganským vládnym silám v Kundúze.

Reklama

Humanitárna organizácia oznámila, že požaduje úplnú a transparentnú správu o vojenských aktivitách medzinárodnej koalície nad Kundúzom v sobotu skoro ráno. Zároveň žiada nezávislé vyšetrenie útoku a vyvodenie zodpovednosti.

“Požadujeme úplnú transparentnosť zo strany koaličných síl. Je pre nás neprijateľné, aby tieto strašné straty na životoch boli jednoducho odbyté ako ‘vedľajšie škody’,” vyhlásila prezidentka organizácie Meinie Nicolaiová.

Hovorca síl USA v Afganistane plukovník Brian Tribus predtým povedal, že americká armáda vykonala nálet na bojovníkov hnutia Taliban v Kundúze o 2.15 h, pričom útok “mohol mať za následok vedľajšie škody na neďalekom zdravotníckom zariadení”.

MSF pripomína, že nemocnica v Kundúze bola opakovane terčom leteckých útokov od 2.08 hod. do 3.15 miestneho času, a to v približne pätnásťminútových intervaloch. Hlavná budova nemocnice, v ktorej sa nachádzala jednotka intenzívnej starostlivosti, pohotovosť a oddelenie fyzioterapie, bola opakovane a veľmi presne zasiahnutá počas každého z útokov, kým okolité budovy zostali takmer nedotknuté.

“Udreli bomby a potom sme počuli krúžiť nad nami lietadlo,” povedal programový šéf Lekárov bez hraníc v severnom Afganistane Heman Nagarathnam. “Nasledovala prestávka a potom opäť prišlo bombardovanie. To sa niekoľkokrát opakovalo. Keď sa mi podarilo dostať z kancelárie, bola hlavná budova nemocnice v plameňoch. Ľudia, ktorí mohli, sa rýchlo presunuli do dvoch bunkrov do bezpečia. Ale pacienti, ktorí nemohli utiecť, zhoreli v plameňoch na lôžku.”

Reklama

K bombardovaniu došlo napriek tomu, že Lekári bez hraníc s cieľom predísť útokom na nemocnicu poskytli jej GPS koordináty medzinárodnej koalícii, afganskej armáde a aj civilným úradom, a to naposledy v utorok 29. septembra.

Po skončení útoku sa tímy Lekárov bez hraníc snažili zachrániť životy zranených kolegov a pacientov v provizórnej operačnej sále zriadenej v jednej z nepoškodených miestností. Niektorých pacientov v kritickom stave previezli do nemocnice v Púlí Chumrí, vzdialenej od Kundúzu dve hodiny jazdy.

“Okrem smrti našich kolegov a pacientov útok spôsobil tiež to, že teraz sú obyvatelia Kundúzu odrezaní od krízovej zdravotnej starostlivosti, a to práve v čase, keď je naša pomoc na mieste najpotrebnejšia,” uviedla ďalej Nicolaiová.

Od pondelkového prepuknutia bojov ošetrili Lekári bez hraníc 394 zranených. V čase bombardovania bolo v nemocnici 105 pacientov a ošetrovateľov, spoločne s 80 medzinárodnými a miestnymi spolupracovníkmi organizácie.

Nemocnica v Kundúze je podľa MSF jediné zariadenie svojho druhu v celom severovýchodnom Afganistane, ktoré poskytuje bezplatnú život zachraňujúcu úrazovú starostlivosť. MSF zdôrazňuje, že ich zdravotníci ošetrujú všetkých pacientov bez ohľadu na ich náboženské presvedčenie a etnickú či politickú príslušnosť.

Reklama

Americký prezident Barack Obama v noci nadnes vyslovil sústrasť pozostalým obetí sobotného bombardovania nemocnice organizácie Lekári bez hraníc v afganskom Kunduze. Podľa Obamovho písomného vyhlásenia citovaného agentúrou DPA americké ministerstvo obrany spustilo vyšetrovanie tohto “tragického incidentu”. “Počkáme si na výsledky vyšetrovania predtým, než vyslovíme definitívny súd nad okolnosťami tejto tragédie,” povedal Obama.

Gerálny tajomník OSN Pan Ki-mun medzičasom zásah nemocnice odsúdil. Pozadie útoku je nevyhnutné úplne a nezávisle vyšetriť, dodal Pan.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo vyhlásení, ktoré dostala TASR k dispozícii, vyjadril svoj “hlboký zármutok nad týmto tragickým incidentom”. “Lekári bez hraníc vykonávajú výnimočnú humanitárnu prácu po celom svete, vrátane Afganistanu. Zohrávajú dôležitú rolu vo vytváraní podmienok pre lepšiu budúcnosť afganského ľudu,” uviedol Stoltenberg a informoval, že USA incident vyšetria v spolupráci s afganskou vládou.

Pri leteckých útokoch na nemocnicu zahynulo najmenej 19 osôb, pričom desiatky ďalších utrpeli zranenia. Podľa MSF incident predstavuje vážne porušenie medzinárodného humanitárneho práva. Všetky indície zároveň naznačujú, že nemocnicu bombardovali medzinárodné koaličné jednotky.

Americká armáda v sobotu večer pripustila len to, že podnikla útok “v okolí” kundúzskej nemocnice. Jeho terčom mali byť povstalci, ktorí spustili paľbu priamo na amerických vojakov, asistujúcich afganským vládnym silám v Kunduze.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:07

V ruskej Belgorodskej oblasti údajne od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo pri útokoch Kyjeva už 120 civilistov a ďalších 651 ľudí utrpelo zranenia. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti hraničiacej s Ukrajinou Viačeslav Gladkov.

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali