Životný profil kňaza exjezuitu Jozefa Gulika

Životný profil kňaza exjezuitu Jozefa Gulika

Bratislava 8. februára 2024 (HSP/Foto:TASR-Milan Soukup)

 

Kňaz, rehoľník, matematik, pochádzal z urodzenej rodiny, ktorá bola spolumajiteľkou bráneckého panstva. Narodil sa 7. februára 1735 v Senici, otec Štefan, matka Anna Mária rod. Majténiová. Stal sa jezuitom. Dosiahol hodnosť doktora slobodných umení, filozofie a teológie. Nižšie svätenia dostal od ostrihomského arcibiskupa Marxera. Ovládal maďarský, slovenský a nemecký jazyk. Dohovoril sa aj francúzsky a taliansky. Od r. 1768 vyučoval matematiku, filozofiu a morálku na trnavskej univerzite. Na základe jeho prednášok obhajoval gróf Anton Halle r. 1771 na trnavskej univerzite tézy z metafyziky. Po zrušení rehole jezuitov bol najprv pol druha roka vojenským kňazom husárskeho pluku Nádosobyho a potom cenzorom kníh u kráľovskej námestnej rady. Do diecézy ho prijal generálny vikár Ján Galgoczy. Od 21. decembra 1775 až do roku 1802, keď sa stal bratislavským kanonikom bol farárom v Skalici. V roku 1814 dosiahol hodnosť opáta Panny Márie de Beel alebo Apálfalva. Zomrel 8. januára 1814

Jezuitský kostol v Skalici
Na snímke Jezuitský kostol v Skalici

Inštalácia v Skalici bola 7. februára 1776. Hneď po nej začal opravovať a prestavovať faru. R. 1776 podľa kráľovského nariadenia boli v meste zrušené cintoríny okolo kostola a v bývalej farskej záhrade, súčasne sa prestalo pochovávať v kryptách farského kostole, krypta v kaplnke sv. Anny zostala, keďže mala vchod zvonka. Namiesto zrušených cintorínov bol už zriadený cintorín na kalvárií, do ktorého od r. 1765 pochovávali chudobných, od r. 1776 sa stal cintorínom pre všetkých. V roku 1777 bol pod jeho vedením renovovaný farský kostol, hlavný oltár bol postavený takmer celkom znovu, namiesto predošlého dreveného nahnitého, postavili nový murovaný pokrytý sadrou na spôsob mramoru a bohato pozlátený. Všetko bolo veľmi umelecky vyhotovené i oltárny obraz so sv. Michalom a Pannou Máriou, sochy sv. Štefana a Ladislava. Zmluvu uzavrelo mesto 27. septembra 1777 so sochárom Antonom Krauszom z Jasova, ktorý mal viesť celú prácu, i z viedenským majstrom Karolom Millnerom, pre mramorové práce i maliarom Augustínom Harazinom, ktorý mal vykonať pozlacovacie práce. Táto oltárna architektúra sa stala šťastne voleným rámcom pre nádherný obraz viedenského maliara Franza Antona Maulsbertscha, ktorého tiež magistrátu odporučil Jozef Gulik, Nový oltár bol posvätený 28. septembra 1785, stál 5 134 florénov, konsekroval ho svätiaci ostrihomský biskup Štefan Nagy, ktorý tam v ten i predchádzajúci deň vysluhoval sviatosť birmovania.

Reklama

V kostole bolo okrem hlavného oltára ešte 10 bočných oltárov. Na hlavnom oltári bolo 8 kovových svietnikov z kovu na spôsob striebra a pozlátených. Na veľké sviatky pridávali ešte 6 nových svietnikov. Na chóre boli ešte 2 staré organy. Jeden so 16 mutáciami /dar Ferdinanda III. z r. 1646/ a druhý so 6 mutáciami.

Vo farskom kostole dobre fungovalo bratstvo Božieho Tela, ktoré založil farár Peter Vincze r. 1759.

Reklama

Procesie sa konávali:
1. Na Božie Telo.
2. V oktáve sviatku Božieho Tela.
3. V nedeľu po sv. Floriánovi /4.5/ k soche sv. Floriána.
4. Koncom júna púť do Šaštína zavedená r. 1733
5. Na Marka /25.4/ do polí a na Krížové dni do rehoľných kostolov.
6. V nedeľu po Floriánovi do niektorého rehoľného kostola
7. V nedeľu po sviatku sv. Urbana /25.5/ ku kaplnke sv. Urbana, kde bola spievaná omša, kázeň a požehnanie vinohradov.
8. Na sviatok Najsv. Trojice procesia ku karmelitánom.
9. Na Františka Xaverského /3.12/ do bývalého jezuitského kostola, kde pri spievanej omši notár obnovoval sľub, že ten deň budú svätiť.
10. V predvečer Juraja /24.4/ do kaplnky sv. Juraja, kde boli vešpery.
11. Bratstvo Božieho Tela malo procesiu vo farskom kostole každý štvrtok a na svojich 5 sviatkov.

Do Skalice chodili na omše aj ľudia z filiálnych obcí Vrádišťa, Prietržky a Mokrého Hája aj zo Sudoměříc.

V nedele a sviatky vo farskom kostole bola ranná omša o 6, spievaná o 8 po nej kázeň a po kázni kňaz z ľudom recitoval modlitby a o 2 poobede vešpery. Vo všedné dni omša o 6, v zime o 7. V kaplnke sv. Anny na sviatok sv. Anny /26. 7/ a v utorok. V kaplnke sv. Juraja len na Juraja. V kaplnke sv. Urbana v čase vinobrania slúžili omše žobraví rehoľníci pre robotníkov z vinohradov. V špitálskej kaplnke sv. Alžbety na sviatok Sv. Alžbety a raz za týždeň na úmysel zakladateľa sa slúžila omša, obyvatelia špitála sa denne v nej modlievali.

V roku 1784 z rozhodnutia Jozefa II. boli zrušené všetky náboženské spolky a bratstvá medzi nimi i skalická kongregácia Božieho Tela.

Paulíni boli zrušení 20. apríla 1786, karmelitáni 14. septembra 1786. Namiesto náboženských spolkov Jozef II. nariadil založiť ústav chudobných, čiže kongregáciu účinnej lásky k blížnemu. Farár Jozef Gulik sa usiloval aby sa tento dobročinný spolok v Skalici ujal. Na prvú nedeľu adventnú 2. decembra 1787 pozval veriacich do farského kostola a dôsledne v kázni vysvetlil zmysel a cieľ tohto združenia.

Reklama

R. 1788 sa uskutočnila kánonická vizitácia arcibiskupa Batthyányho, pripravovaná už 8 rokov. Je možné sa z nej dozvedieť o stave mesta i farnosti. V Skalici žilo 5707 obyvateľov, v Mokrom Háji 777, v Prietržke 408 a vo Vrádišti 760. O farárovi Gulikovi vizitátor zapísal samé chvály. „Má tonzúru, nosí kňazské rúcho, nehrá hazardné hry, s farníkmi zaobchodí s vážnosťou i láskou. Je 45 ročný, zdravý a silný. Je súčasne riaditeľom národných škôl. Vysadil t. r. nový vinohrad na neplodnom poli vedľa farského vinohradu v Kolébkách, neskôr vysadil ešte jeden vinohrad.

V roku 1789 bol zavedený nový bohoslužobný poriadok vo farskom kostole. Vo všedné dni omša o 7 a o 9 hodine. V nedele a sviatky ranná omša o 6, o pol 9 tej po nej kázeň a po nej spievaná omša, popoludní litánie.

22. marca 1790 boli vo farskom kostole slávnostné pohrebné obrady, pred ktorými sa tri dni dopoludnia i poobede zvonilo za cisára Jozefa II. „Smrťou Jozefa II. uľavilo sa zaiste Skaličanom ako i celej krajine, lebo jeho radikálne a prekotné reformy veľmi rušivo zasahovali do verejného života a prevracali vžitý beh vecí.“

29. júna 1790 svätiaci biskup ostrihomský Mikuláš Konde de Poka – Telek vysluhoval sviatosť birmovania. Tiež od 16. do 19. júla 1801 vysluhoval sviatosť birmovania kapitulný vikár ostrihomského arcibiskupstva, svätiaci biskup Jozef Vilt.

Gulik napísal malý pekný spisok o dejinách Skalice. Je napísaný s veľkou láskou ku Skalici a so slovanským cítením. Je venované ako novoročný dar Jozefovi Marsinaymu, komposesorovi Branča, ktorého nazýva mecenášom, priateľom a spolu mešťanom.

Reklama

Použitá literatúra:
Slovenský biografický slovník II. Zväzok, Matica Slovenská Martin 1987, str. 243
Osobný fond Prof. ThDr. Jozefa Šátka, MV Štátny archív v Trnave, pracovisko Archív Skalica, krabica č. 12
Šátek Jozef Dr. Náboženské pomery v Skalici od reformácie do Jozefinizmu, SSV Trnava 1946
Lexikón katolíckych kňazských osobností Slovenska, Lúč Bratislava 2000

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

21:05

Ceny ropy klesli takmer o dolár, keďže trhy dúfajú, že nové kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy zabráni rozšíreniu konfliktu do ďalších oblastí regiónu. Okrem toho najnovšie údaje o vývoji inflácie v USA utlmili očakávania skorého zníženia úrokových sadzieb, čo signalizuje, že dopyt po rope sa v najbližšom období výraznejšie nezvýši.

19:40

Španielsky tenista Rafael Nadal postúpil do osemfinále na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Madride. Rekordný päťnásobný víťaz podujatia zdolal v 3. kole Pedra Cachina z Argentíny v troch setoch 6:1, 6:7 (5) a 6:3. Jeho ďalší súper bude Čech Jiří Lehečka.

19:00

Na jednom z nórskych ostrovov zistili prvý prípad uhynutia mroža na vtáčiu chrípku. Uhynutého mroža objavili už vlani na ostrove Hopen v súostroví Svalbard (Špicbergy). Testy, ktoré vykonalo nemecké laboratórium, teraz odhalili prítomnosť vtáčej chrípky.

Nedalo sa pritom určiť, či ide o kmeň H5N1 alebo H5N8, keďže testovaná vzorka bola príliš malá. “Je to prvýkrát, čo bola vtáčia chrípka zaznamenaná u mroža,” dodal Lydersen.

18:30

Tisíce ľudí sa v pondelok večer zišli v centre Tbilisi na zhromaždení organizovanom vládnucou stranou Gruzínsky sen. Podľa agentúry AFP išlo zrejme o reakciu na pochod za Európu, ktorý sa za účasti asi tisíce ľudí konal v Tbilisi v nedeľu večer. Akcia z nedele večera bola súčasťou protivládnych protestov proti kontroverznému návrhu zákona o zahraničnom vplyve.

18:30

Francúzsky herec Gérard Depardieu sa bude v októbri pred súdom zodpovedať za sexuálne obťažovanie dvoch žien. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovala prokuratúra v Paríži. Známy filmový a televízny herec sa v pondelok podrobil niekoľko hodín trvajúcemu výsluchu na jednom z parížskych policajných komisariátov, kde mu následne odovzdali predvolanie pred trestný súd.

18:08

Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár.

Africké a blízkovýchodné krajiny začali v posledných mesiacoch repatriovať svoje zlaté rezervy zo Spojených štátov v dôsledku rastúcich obáv o stabilitu americkej ekonomiky. Ide o Nigériu, Južnú Afriku, Ghanu, Senegal, Kamerun, Alžírsko, Egypt a Saudskú Arábiu.

“Tento trend znamená významnú zmenu v globálnej hospodárskej dynamike a podčiarkuje rastúcu skepsu krajín voči tradičnému statusu bezpečného prístavu amerického dolára a amerických finančných inštitúcií,” píše Houston Post.

Tento krok zároveň znamená globálnu vzburu proti Amerike a jej dominancii, zdôrazňuje publikácia.

17:21

Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi. V meste Čauk v regióne Magve v strede krajiny v nedeľu namerali rekordných 48,2 stupňa Celzia. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Správu priniesla agentúra AFP.

Vlani zaznamenali klimatológovia rekordne vysoké teploty v celosvetovom meradle. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru.

17:01

Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO. V pondelok to podľa agentúry AP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

K tomuto rozhodnutiu Ankary došlo tri dni po Rutteho návšteve v Turecku, kde sa snažil získať podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre svoju kandidatúru.

16:47

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:30

Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Greece Wildfire Trial požiar v meste Mati v Grécku
Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén
16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali