Zeman si vymyslel epitaf: “Tu leží človek, ktorý každého blbca rozzúril do nepríčetnosti”

Zeman si vymyslel epitaf: “Tu leží človek, ktorý každého blbca rozzúril do nepríčetnosti”

Praha 11. februára 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Rádio Frekvence 1 v nedeľu odvysielalo ďalší diel relácie Prezidentský Pressklub priamo z Lán! Vo vysielaní prezident Miloš Zeman odpovedal na otázky moderátora Luboša Xavera Veselého o trvajúcej migračnej kríze, protifajčiarskom zákone a s humorom dokonca okomentoval aj vlastný epitaf

Na snímke český prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman sa vyjadril aj k situácii vo Venezuele. Nemám rád latinskoamerických diktátorov, to odomňa nikto nemôže chcieť. Tiež nemám rád intervencie, pozývacie listy alebo okupácie,cituje Zemana blesk.cz.

Reklama

“Ak Juan Guiadó nedokáže vyriešiť problém v rámci Venezuely a obráti sa na zahraničných protektorov, skončí ako venezuelský Husák, dodal Zeman k téme.

Prezident ďalej uviedol, že počas svojej dovolenky vymyslel aj vlastný epitaf, ktorým by sa chcel pochváliť.

Reklama

Upozornil, že už má sedemdesiat rokov a vzhľadom na to, že sa českí muži priemerne dožívajú 75 rokov, radšej si s predstihom vymyslel epitaf na náhrobný kameň. Tu leží človek, ktorý každého blbca rozzúril do nepríčetnosti, prezradil Zeman znenie pripraveného textu.

K tomu ďalej dodal, že podľa jeho názoru je blbec ten, kto žiadny názor nemá a kto len nadáva. A takých blbcov je podľa jeho mienky veľa.

 

si nevie rady s utečencami? Čo všetko pre to robia politici

V súvislosti s touto otázkou Miloš Zeman poznamenal, že zastáva dva názory, ktoré sa vzájomne nevylučujú. Prvý názor je, že by bolo samozrejme optimálne, keby Európska únia chránila svoje vonkajšie hranice. Ale bohužiaľ skupina Frontex, ktorá ich má chrániť, je úplne bezmocná,poznamenal Zeman.

Reklama

Názorným príkladom je podľa prezidenta výrok šéfa Frontexu. Ten rozprával príbeh o tom, ako priplávala loď, ktorá vyložila utečencov. Následne sa pre loď však vrátili jej majitelia s puškami Kalašnikov v rukách, teda pašeráci, a Frontex im musel spomínanú loď vrátiť.

Druhý bod keď nefunguje celoeurópska ochrana vonkajších hraníc, tak zastávam názor, že pred ilegálnymi imigrantmi () sa musíme brániť vlastnými silami a že je ďaleko lepšie ich zastavovať na hraniciach a vracať ich podľa Dublinských dohôd do krajiny, odkiaľ k nám prišli.

Prezident ďalej dodal, že by v istých prípadoch zvažoval aj použitie armády. Som jeden z tých, čo odporúča, aby sa v prípade potreby vedľa zosilnených policajných hliadok k tomu použila aj armáda, dodal k danej otázke Miloš Zeman.

 

Je utečenec a utečenec

Reklama

Prezident zastáva názor, že utečencov možno rozdeliť na tri skupiny: Ja by som tých utečencov rozdelil na tri kategórie. Tá prvá kategória je daná tým, že česká vláda súhlasila s umiestnením 1500 utečencov na našom území,uviedol na začiatku Zeman.

Druhá kategória sú ľudia, ktorí utekajú z politických príčin a tretia kategória takzvaní ekonomickí imigranti, pri ktorých je ešte zlé to, že vlastne nevieme, či u nás chcú pracovať alebo len poberať sociálne dávky,dodal prezident.

Hlavný predstaviteľ štátu tiež poznamenal, že nám zatiaľ nikto nepovedal o pomere medzi ekonomickými a politickými imigrantmi.

Podľa Zemana však väčšinu migrantov tvoria práve ekonomickí migranti. Tí totiž prichádzajú z krajín, kde vojna neexistuje, ako je Eritrea, Senegal, Kosovo alebo Pakistan. Mám teda silné podozrenie, že títo ľudia u nás, ako som už povedal, nechcú pracovať, zdôraznil Zeman.

 

Niekoľko slov o islame

Prezident podotkol, že skôr nevidí hrozbu v takých utečencoch, ako sýrski kresťania, pretože prichádzajú z takého prostredia, ktoré je Českej republike kultúrne bližšie, než je tomu napríklad u islamských imigrantov. Ak ich však budeme prijímať, potom Zeman tvrdí, že je v tomto prípade potrebné čeliť niekoľkým rizikám. Najmä sa tu vytvoria vylúčené zóny, respektíve geta, kde ľudia nebudú schopní asimilácie. Príkladom je podľa Zemana Veľká Británia a jej pakistanské geta, kam sa niekedy neodvážia ani miestni policajti.

To druhé riziko, () ktoré nechcem preceňovať, je riziko infekčných ochorení. Znovu ale opakujem, že to nepovažujem za príliš pravdepodobné,dodal prezident.

Tretie riziko za pravdepodobné pokladám, a to je riziko, že Islamský štát v tej vlne islamských utečencov k nám vyšle tzv. spiace bunky, čo je zárodok budúcich teroristických organizácií, ktoré by na našom území mohli urobiť to isté, čo sa stalo v Paríži, Londýne, Madride, Kodani a ďalších mestách,uviedol Miloš Zeman.

 

Reklama

Protifajčiarsky zákon a sebahodnotenie

Pokiaľ ide o podpis protifajčiarskeho zákona, prezident uviedol, že ho podpíše, pretože nechce vyzerať ako človek, ktorý svoje osobné záujmy nadraďuje nad rozhodnutie parlamentu.

Samozrejme budem dúfať, že napríklad v parlamente sa nájdu aj ľudia, ktorí proti tomuto zákonu budú hlasovať. () Prezident, pán kolega, nie je zákonodarca. () Podľa ústavy je prezident súčasťou exekutívy. On môže podpísať nejaký zákon, ktorý je proti jeho osobným záujmom, ale ktorý nenarušuje tie hodnoty, ktoré prezident uznáva,vysvetlil Zeman a dodal, že nejde o pokrytectvo.

“Ak protifajčiarsky zákon diskriminuje mňa, ako fajčiara, tak nebudem chcieť vyzerať ako človek, ktorý preferuje svoje osobné záujmy nad rozhodnutím parlamentu, dodal k veci prezident.

 

Reklama

Sebahodnotenie

Čo sa týka sebahodnotenia, to Miloš Zeman chce urobiť na konci svojho funkčného obdobia. Svoju činnosť prirovnal k bežeckým pretekom.

Keď niekto beží nejaké preteky, je zhruba v polovici trate a má nejaké umiestnenie, tak to umiestnenie môže znamenať buď to, že prepálil tie preteky a že potom vyhasne, na konci, alebo, že sa naopak chystá, že ako Emil Zátopek vyštartuje zo zadnej pozície a dobehne ako prvý,uviedol príklad Zeman.

Za svoj najúspešnejší čin súčasný český prezident považuje to, že zabránil pokračovaniu pravicovej a neschopnej vlády Petra Nečasa, ktorá podľa Zemana brzdila českú ekonomiku.

Ohľadom svojho zdravia prezident Zeman poznamenal, že trpí neuropatiou nôh. Prejavy tejto choroby však mnohí mylne považujú za príznak alkoholizmu. Chodím na biologických protézach, neustále zakopávam, neustále padám zo schodov, takže som považovaný za notorického opilca, razantne reagoval prezident.

Reklama

Podľa Zemana bol profesor Kolář prvým človekom, ktorý ako jediný našiel účinný liek na zmiernenie tohto ochorenia. A ak volíte prezidenta podľa stavu od členkov dole, nevoľte ma, zavtipkoval Zeman ohľadom svojho zdravotného stavu.

 

Zeman a Trump

Ďalšia vec, ktorá sa v relácii preberala, bol vzťah Zemana a Donalda Trumpa. Český prezident v relácii spomenul, že teraz nemá naplánovanú žiadnu schôdzku s americkým prezidentom.

Rovnako tak zdôraznil, že jeho počínanie, v súvislosti s udalosťami vo Venezuele, nebolo nijako motivované snahou takú schôdzku dosiahnuť.

Podporujem Huawei v boji s počítačovými firmami, Trump stojí na druhej strane, vysvetlil Zeman, prečo ho jeho americký kolega zrejme nechce pozvať.

Ďalšou príčinou je podľa Zemana aj jeho postoj k vydaniu ruského hackera Nikulina. Toho totiž Česko vydalo do USA, ale Miloš Zeman bol proti, píše portál lidovky.cz.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali