Zatvorenie obchodov v nedeľu by pocítili najmä ich zamestnanci hrozbou straty miesta, či znížením príjmov

Zatvorenie obchodov v nedeľu by pocítili najmä ich zamestnanci hrozbou straty miesta, či znížením príjmov

Bratislava 21. mája 2020 (SITA/HSP/Foto:SITA/AP)

 

Zákaz nedeľného predaja by mal negatívny dopad najmä na trh práce, o niečo by však klesol aj výber daní, obchodníci by menej efektívne vedeli využívať svoj kapitál a v neposlednom rade by znamenal aj vyššie vedľajšie náklady pre spotrebiteľov. Konštatuje to inštitút INESS vo svojej analýze ekonomických dopadov momentálne diskutovaného obmedzenia nedeľného predaja

Ilustračné foto

“Ako naznačuje teória aj prax, obmedzenie nedeľného predaja má jednoznačné negatívne ekonomické dopady. Tie zasiahnu zamestnancov v maloobchode, investorov v maloobchode aj samotných zákazníkov. Spoločenská užitočnosť takéhoto zákazu nie je jasne vysvetlená a nie je podporená žiadnymi dátami,” konštatuje v analýze INESS.

Reklama

Podľa jej výsledkov by pritom zatvorenie obchodov v nedeľu pocítili v prvom rade zamestnanci v maloobchode. Či už stratou zamestnania, alebo poklesom príjmov. Vychádzajú pritom zo štúdií podobných opatrení v ostatných krajinách. V slovenských podmienkach by pritom nedeľný zákaz podľa analýzy znamenal zánik zhruba 600 pracovných hodín ročne na 1 pozíciu v obchode. “V prípade fiktívneho nákupného centra s 50 prevádzkami, z ktorých každá má priemerne 3 pozície, to znamená zánik 90 000 pracovných hodín ročne, čo predstavuje zhruba tretinový pokles 45 pracovných miest na plný úväzok,” uvádza inštitút.

Práca v nedeľu pritom znamená pre zamestnancov aj väčší príjem. Podľa údajov spoločnosti Trexima totiž dosahoval vlani priemerný príplatok za prácu v nedeľu v nešpecializovaných predajniach sumu 29 eur mesačne, pričom priemerne zamestnanec odpracuje v nedeľu 11 hodín za mesiac. V kategórii maloobchod s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach je to až 37 eur za 23 nedeľných hodín mesačne. “Inými slovami, zamestnanci za výmenu 1 až 2 voľných nedelí za iný voľný deň v týždni získajú dodatočných 30 až 40 eur ku mzde, čo v prípade nižších príjmových skupín, ktoré v maloobchode prevažujú, nie je zanedbateľná čiastka,” konštatuje INESS.

Reklama

Svetové štúdie okrem toho skúmali aj vplyv takýchto opatrení na spotrebiteľov. Britskí ekonómovia vyčíslili náklad zákazu nedeľného predaja dokonca až na 8 miliárd libier. Tieto náklady vyplývajú z časových strát spôsobených väčším počtom ľudí v obchodoch, na príjazdových cestách, ale aj zhoršenou koordináciou s ostatnými aktivitami. Aký by bol vplyv na Slovensku, je podľa INESS ťažké vyčísliť, aj uvedená štúdia však podľa inštitútu dokazuje, že nejaký vplyv na náklady spotrebiteľov možno očakávať aj v našich podmienkach. Obmedzenie nedeľného predaja by mohlo ovplyvniť aj ceny, podľa inštitút však štúdie zo zahraničia ukazujú možný posun oboma smermi.

V neposlednom rade by takéto opatrenie ovplyvnilo samotných obchodníkov. Tí sa pritom podľa INESS v prieskume Európskej komisie z roku 2017 vyjadrili, že obmedzenie otváracích hodín vnímajú ako tretiu najväčšiu prekážku po finančných prekážkach, ako sú dane a poplatky, a obmedzeniach predaja niektorých tovarov, ako sú tabak, alkohol, či lieky. “Je preto pravdepodobné, že v závislosti od svojho obchodného modelu sa niektorí obchodníci môžu postaviť aj za zákaz nedeľného predaja, pretože im takýto zákaz poskytne konkurenčnú výhody oproti tým, ktorí na nedeľný predaj kladú väčší dôraz, no sektor ako celok zákazom utrpí,” tvrdí inštitút. Typickým príkladom sektora, ktorý by obmedzenie nedeľného predaja najviac zasiahol, sú podľa neho nákupné centrá, ktorým sa víkendy starajú o podstatnú časť obratu.

Dáta firmy Trexima pritom podľa INESS ukazujú, že len 2,3 % všetkých zamestnancov na Slovensku pracuje v nedeľu v maloobchode a to zhruba raz do mesiaca. Reálne je to niečo vyše 47 tisíc ľudí. Celkovo pritom na Slovensku v nedeľu pracuje až 365 tisíc ľudí. Drvivá väčšina ľudí tak v nedeľu pracuje mimo sektor maloobchodu. “Ťažko možno argumentovať, že nedeľná práca v obchode škodí rodinnému životu viac, ako nedeľná práca za pásom vo fabrike,” dodáva INESS.

Inštitút zároveň zmapoval situáciu týkajúcu sa nedeľného predaja aj v ostatných krajinách Európy. Obmedzenie prevádzkových hodín obchodov v súčasnosti v rôznej miere platí v 13 štátoch Európskej únie, teda v necelej polovici. Z toho v 7 štátoch platí všeobecný zákaz v nedeľu, dva štáty, Rakúsko a Španielsko, majú okrem národných obmedzení aj regionálne. Všetky štáty na obmedzenia uplatňujú aj rôzne výnimky, ktoré sa dotýkajú napríklad turistických oblastí, rôznych podujatí, predajnej plochy, umiestnenia obchodu, obsadenia personálom, predávaného tovaru, poskytovaných služieb, či smerujú iba na konkrétne hodiny niektorého dňa.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali