Záškoláctvo, šikanovanie, hygiena i konzumizmus vs. ochrana klímy. Sú stúpenci globálneho otepľovania fanatici odmietajúci racionálne myslenie?

Záškoláctvo, šikanovanie, hygiena i konzumizmus vs. ochrana klímy. Sú stúpenci globálneho otepľovania fanatici odmietajúci racionálne myslenie?

Bratislava 17. júna 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Jean-Francois Badias)

 

Globálne otepľovanie a ochrana klímy je dnes celosvetovou témou, ktorou sa zaoberajú mnohé organizácie. Venujú sa im aktivisti všetkých vekových skupín. Príkladom mladšej generácie je švédska študentka Greta Thunbergová, ktorá začala svoje protesty v čase školského vyučovania. Postupne sa k nej pridali študenti na celom svete. Ide o správny spôsob vyjadrenia názoru, keďže kritici na Gretu nazerajú ako na najslávnejšiu záškoláčku sveta? Čo by mali mladí ľudia najprv urobiť pre čistotu svojho životného prostredia vo svojom okolí ešte pred samotnou účasťou na protestoch? Na naše otázky odpovedal český sociológ Peter Hampl

Na snímke švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová reční počas mimoriadneho stretnutia Výboru životného prostredia na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu 16. apríla 2019

Globálne otepľovanie a ochrana klímy je dnes celosvetovou témou, ktorou sa zaoberajú mnohé organizácie. Aký je váš pohľad na uvedené témy? Môže za zmeny klímy človek alebo ide podľa vás o zmeny, ktoré sa opakujú v určitých intervaloch?

Reklama

Nie je dôležité, aký je môj subjektívny názor na globálne otepľovanie. Dôležité je, či teória globálneho otepľovania spĺňa požiadavky štandardne kladené na vedeckú teóriu. Konkrétne ide o nasledovné: Ak prijmeme teóriu globálneho otepľovania, umožní nám to presnejšie alebo spoľahlivejšie predpovede ďalší vývoj?

A v tom zmysle teória globálneho otepľovania doteraz nefunguje. Jej stúpenci doteraz neboli schopní prísť so žiadnou prognózou, ktorá by sa naplnila. Nie je teda žiadny racionálny dôvod brať teóriu globálneho otepľovania vážne.

Reklama

Údaje o počte vedcov, ktorí podpísali tú či onú petíciu, sú bezvýznamné. Boli doby, kedy väčšina vtedajších vedcov horlila pre upaľovanie čarodejníc. Je tým snáď preukázané pôsobenie čarodejníc?

 

Mladí ľudia v rôznych častiach sveta po vzore Grety Thunbergovej protestujú za ochranu klímy. Ide podľa vás o správny spôsob vyjadrenia názoru, keďže kritici na Gretu nazerajú ako na najslávnejšiu záškoláčku sveta?

Fenomén Greta dobre ukazuje, že stúpenci globálneho otepľovania sú fanatici odmietajúci racionálne myslenie.

Keď sa ukázalo, že dokumenty OSN sú založené na úmyselne sfalšovaných dátach, boli ochotní to tolerovať. Keď sa ukázalo, že kľúčové osobnosti klimatického hnutie sa dopúšťali podvodov, ani to im nevadilo. A ako iné veci, aj fanatizmus je progresívny. Takže teraz prijímajú ako autoritu mentálne postihnutú puberťáčku. Moja prognóza je, že v ďalšom kroku prijmú za autoritu nejaké zvieratko. Čo napríklad roztomilá veverička?

Reklama

 

V médiách bola zverejnená informácia o šikanovanej študentke, ktorá sa odmietla zúčastniť protestov na ochranu klímy. Čo je podľa vás dôvodom, že začína dochádzať k takémuto vyhroteniu situácie?

Nie je to len ten jeden prípad. Niekde sa za nesúhlas s teóriou globálneho otepľovania vyhadzuje zo zamestnania, inde sú ľudia zase šikanovaní ďalším spôsobom. Pomerne často sa objavujú požiadavky, aby nesúhlas s globálnym otepľovaním bol trestný.

Nemôžeme sa čudovať. Takto sa prejavuje každý fanatizmus. A podstatnú úlohu hrá aj to, že vyrástlo celé odvetvie profesionálnych bojovníkov proti globálnemu otepľovaniu. Pôsobí v ňom desaťtisíce ľudí, a ide o miliardy dolárov.

 

Reklama

Čo by mali podľa vás mladí ľudia najprv urobiť pre čistotu svojho životného prostredia vo svojom okolí ešte pred samotnou účasťou na protestoch?

V prvom rade by mali dosiahnuť také vedomosti matematiky, fyziky, biológie a chémie, aby boli schopní pochopiť základy problematiky. Dnes mladí ľudia protestujú, bez toho aby mali potuchy, čo chcú a proti čomu vystupujú.

Kým si svoje znalosti nedoplnia, bude pokračovať trend, kedy presadzujú opatrenia, ktoré životnému prostrediu škodia a kedy sú natoľko nevzdelaní a hlúpi, že to nedokážu pochopiť. Stačí pripomenúť primiešavanie olejov do benzínu, podpora elektromobilov, solárne panely v strednej Európe a – ako sa v poslednej dobe ukazuje – aj vegetariánstvo.

Ekologicky zameraní ľudia dnes škodia životnému prostrediu viac ako ostatní. Ale obávam sa, že im na tom vlastne nezáleží. Jediné, na čom im záleží, je ísť s módnym trendom.

Na snímke Peter Hampl

 

Čo si myslíte o pribudajúcich kamenných a internetových obchodoch s oblečením? Ako vnímate konzumizmus módy v súvislosti s ochranou životného prostredia?

Myslím, že to k sebe patrí. Došlo, žiaľ, k tomu, že politické názory sú predmetom módnych trendov. Tak, ako letí ružová farba, tak letí podpora Čaputovej alebo globálne otepľovanie. Alebo sa v rámci nejakého retro trendu môžu vrátiť k starej teórii vyčerpanie zdrojov.

Ľudia, ktorí tomu podliehajú, v podstate majú vypnuté mozgy. Alebo presnejšie povedané, ich mozgy sú plne orientované na rozpoznanie toho, aký názor sa od nich čaká. Podstata veci ich vôbec nezaujíma.

 

Redaktor denníka SME zverejnil na sociálnej sieti status, v ktorom uviedol: “Dnes podvečer si v Tescu na Kamennom jeden mladý robotník v montérkach pri pečive dal hygienickú rukavicu a naberal si rožky. Prekvapilo ma to, lebo pri tomto type ľudí som to videl prvýkrát.” Zároveň na sociálnej sieti kolujú fotografie rybičiek práve v rukaviciach, ktoré sa využívajú pri kúpe pečiva. Čomu by podľa vás ľudia mali dať prednosť – rukavici pri pečive alebo znižovaniu odpadu a následne čistejšiemu prostrediu?

Reklama

Predovšetkým by som odporučil, aby sa správali slobodne, a aby sa nebáli robiť to, na čo sú zvyknutí. Zohľadňujeme predsa veľa aspektov: hygienu, životné prostredie, udržanie kvality tých potravín, zdravie, kultúrne zvyklosti a ďalšie. Nikdy nesplníme všetky požiadavky úplne dokonale.

Nepripusťme, aby nejaký vyšinutý aktivista určoval náš životný štýl a aby nám diktoval najmenšie detaily.

 

Čo konkrétne podľa vás by mali ľudia urobiť, aby došlo k obmedzeniu konzumizmu a následne aj nižšej produkcii odpadu?

Je dobré vidieť, že dopady ľudského života na životné prostredie rýchlo klesajú. Už 200 rokov nevytvárali Európania tak malú záťaž ako v súčasnosti. Nepotrebujeme žiadne ďalšie dramatická opatrenia.

Reklama

Skôr by sme mali myslieť na to, či západné civilizácie v ďalšej generácii nezaniknú. Pretože si môžeme byť istí, že v islamizovanéj Európe sa životnému prostrediu nikto venovať nebude.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali