Západ pripustil blížiaci sa zánik dolára

Západ pripustil blížiaci sa zánik dolára

Washington 9. februára 2023 (HSP/Vzgliad/Foto:Pixabay)

 

Nouriel Roubini, najznámejší americký ekonóm, ktorý predpovedal svetovú hospodársku krízu v roku 2008, predpovedá koniec dolára. Teraz sa nielen v Rusku, ale aj na Západe hovorí o zániku dolára. Roubiniho predpoveď je ešte šokujúcejšia: stane sa tak už o desať rokov. Doteraz nikto neveril v taký krátky časový rámec zániku dolára

Ilustračné foto

Nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Nouriel Roubini, ktorý predpovedal svetovú hospodársku krízu v roku 2008, pripustil zánik dolára ako rezervnej meny do desiatich rokov.

Reklama

Podľa neho sa tak stane v dôsledku rastúcej geopolitickej rivality medzi Washingtonom a Pekingom a nevyhnutného vzniku dvoch konkurenčných svetových rezervných mien. Podľa Roubiniho de-dolarizáciu urýchľuje niekoľko javov.

Po prvé, na pozadí rastúcej geopolitickej konkurencie medzi USA a EÚ na jednej strane a Čínou, Ruskom a Iránom na strane druhej dochádza k čoraz väčšiemu vzdávaniu sa dolára ako rezervnej meny z dôvodu národnej bezpečnosti.

Reklama

Rusko sa už úplne vzdalo dolára a eura vo svojich rezervách v prospech zlata a jüanu. A to je bežná prax – centrálne banky držia peniaze v menách krajín, s ktorými najaktívnejšie obchodujú. Preto je také významné, že koncom minulého roka uskutočnili Čína a Saudská Arábia prvú transakciu v jüanoch. Podľa Roubiniho by ich mohli nasledovať aj ďalšie krajiny.

“Hovoríme o transakciách v hodnote desiatok miliárd dolárov, pretože Saudská Arábia je najväčším vývozcom do Číny, vrátane ropy. Čína už predtým otvorila vzájomné swapové linky v národných menách so svojimi geografickými susedmi, ale ich objem bol podstatne nižší. Po opustení dolárov pri zúčtovaní budú čínski obchodní partneri nútení prejsť na túto formu platieb pri zahraničnoobchodných transakciách,” povedal Vladimir Jevstifejev, vedúci analytického oddelenia Zenit Bank.

Platby za ropu sa v minulosti uskutočňovali v dolároch ako najbezpečnejšej rezervnej mene. A uhľovodíky vo všeobecnosti výrazne podporujú americkú menu a hospodárstvo. Prepočet transakcií s uhľovodíkmi na národné meny oslabuje ich silu. Rusko bolo prvé, ktoré pristúpilo k takémuto kroku a zmenilo obchod s ropou aj plynom s EÚ na ruble. A Čína sa vydala rovnakou cestou v záujme zvýšenia prestíže vlastnej rezervnej meny a vlastnej ekonomiky. Vzhľadom na rozsah čínskeho globálneho obchodu môže práve takéto konanie Pekingu poškodiť dolár. Čím menej obchodov sa uskutoční s dolárom, tým menej dolárov budú tieto krajiny nakupovať do svojich rezerv a tým slabší bude samotný dolár.

“Krajiny, ktoré prešli na obchodovanie s ČĽR v národných menách, by mali zvýšiť podiel jüanu v rezervách úmerne menovej štruktúre obratu zahraničného obchodu,” hovorí Vladimir Evstifejev. Nie je náhoda, že administratíva amerického prezidenta označila myšlienku akceptovania jüanu pri platbách za ropu s Čínou za agresívnu; neverili tomu, ale tentoraz sa mýlili.

Po tom, čo Západ uvalil sankcie na Rusko a zmrazil aktíva v hodnote 300 miliárd dolárov, sa Čína a ďalšie krajiny obávajú, že sa nabudúce môžu tiež dostať pod tlak Washingtonu.

Reklama

Podiel dolára na medzinárodných rezervách postupne klesá. V polovici 80. rokov 20. storočia tvoril dolár 85 % svetových rezerv, začiatkom roka 2000 to bolo 72 % a v prvej polovici roka 2022 už len 59 %. Ide o najnižšiu hodnotu za posledných 25 rokov.

Druhou vecou, ktorá ohrozuje dominantné postavenie dolára, sú nové technológie, najmä rastúca úloha digitálnych mien centrálnych bánk, platobných systémov Alipay a WeChat Pay, výmenných liniek medzi Čínou a inými krajinami a zúčtovacích systémov nahrádzajúcich SWIFT. “To by mohlo viesť k vytvoreniu alternatívnej multipolárnej meny a medzinárodného platobného režimu,” predpovedá Roubini.

Ešte jedna hrozba pre dolár. Roubini pripomenul Triffinovu menovú dilemu. Triffinov paradox je konflikt ekonomických záujmov, ktorý vzniká medzi krátkodobými domácimi a dlhodobými medzinárodnými cieľmi krajín, ktorých meny slúžia ako svetové rezervné meny. USA ako krajina, ktorá poskytuje svojej mene štatút svetovej rezervy, má trvalý deficit bežného účtu platobnej bilancie. Práve to nakoniec oslabí jej štatút rezervnej meny, pretože rast jej medzinárodných záväzkov sa stane neudržateľným, domnieva sa Roubini.

Ako vysvetľuje Vladimir Evstifejev, americký Federálny rezervný systém aktívne zvyšuje základnú úrokovú sadzbu, aby bojoval proti vyššej inflácii a vyhol sa kríze. To vedie k tomu, že aj ostatné krajiny, najmä rozvojové, musia zvýšiť svoje sadzby, aj keď nemajú problémy s infláciou, aby zahraničný kapitál nezačal z krajiny utekať.

Roubiniho desaťročný časový rámec pre pád dolára je na takúto tektonickú zmenu extrémne krátky. Preto ekonómovia, ktorí tvrdili, že dolár by mohol postupne strácať hodnotu, vo všeobecnosti neverili, že sa tak stane tak skoro. Skôr, že to možno nebude možné ani za nášho života. Roubini sa však domnieva, že tento proces môže prebehnúť oveľa rýchlejšie, než si mnohí myslia.

Reklama

“V globálnej ekonomike a v medzinárodných rezervách bude dolár postupne klesať. Tento proces by mohol urýchliť rozvoj alternatívnych platobných systémov, ako aj liberalizácia renminbi, ktorá by prilákala viac investorov k čínskej mene. Prvá možnosť znamená skôr evolučné, postupné zmeny, zatiaľ čo druhá by mohla prudko znížiť podiel dolára vo svete,” uzatvára Evstifejev.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali