Západ nasadí Ukrajine zbraňovú dietu

Západ nasadí Ukrajine zbraňovú dietu

Bratislava 18. augusta 2022 (HSP/Spiegel/Foto:Pixabay,TASR/AP-Jean-Francois Badias,Efrem Lukatsky)

 

Expert Michael Kofman: aby si Ukrajina zabezpečila ďalšiu podporu zo Západu musí Kyjev preukázať pozitívne výsledky. Čo bude pre Ukrajinu znamenať neúspech v protiofenzíve na juhu ? nemecký Spiegel.de vyspovedal MichaelaKofmana, ktorý  je riaditeľom výskumného programu ruských štúdií v Centre pre námorné analýzy, výskumnom stredisku amerického námorníctva

naboje
Ilustračné foto

SPIEGEL: Pán Kofman, ruský postup uviazol na východnej Ukrajine. Od pádu Luhanska dosiahli ruskí vojaci len malé vítaztvá, prečo?

Reklama

Kofman: Mám dojem, že ruská armáda zmenila svoje zameranie a že Sloviansk a Kramatorsk nie sú ich prioritou. V južnej časti Donbasu, napríklad v Piskom, sú stále nejaké menšie ruské úspechy. Väčšina útokov však pochádza od síl LDNR, t. j. pomocných jednotiek zo separatistických oblastí, a od žoldnierskej skupiny Wagner.

SPIEGEL: Minulý týždeň predstavitelia americkej vlády odhadovali ruské straty – mŕtvych a zranených – na 500 denne. Spomaľuje to ich útok?

Reklama

Kofman: Situácia je dosť nejasná. Povedal by som, že úrovne vojsk boli od začiatku veľkým problémom, pretože bojisko je také veľké a Rusi sa musia snažiť ovládať obrovskú oblasť. V dôsledku toho mohli naraz postupovať len jedným smerom. Ale tak to bolo už na začiatku vojny. Ruská armáda našla mnoho malých, jednorazových riešení svojich problémov s ľudskou silou, aby zostala schopná udržať svoje vojnové úsilie. Neviem, na ako dlho, ale nemyslím si, že rozhodujúcim faktorom sú personálne otázky.

SPIEGEL: V podstate vidíme posun v zameraní z východu na juh?

Kofman: Áno, jednoznačne presunuli veľa síl na juh. Myslím si, že skutočným problémom ruskej armády je, že očakávajú ukrajinskú ofenzívu na juhu, a keďže majú k dispozícii dosť obmedzený počet vojakov, musia vymyslieť, kam ich umiestniť. Preto preniesli mnoho jednotiek z Izyumu do Chersonu a Záporožia. V podstate to znamená, že medzitým budú pravdepodobne útočiť len s personálom LDNR, kým budú čakať, čo urobí ukrajinská armáda. Toto naozaj nie je úspešný príbeh Ukrajiny. Pretože to znamená, že ruská armáda sa presúva a čaká.

SPIEGEL: A čo ukrajinská strana?

Kofman: Ukrajinci majú veľa personálu, ale to sa nepremieta do ofenzívnych schopností. Pretože počet jednotiek, ktoré sú na to reálne vycvičené a vybavené, je dosť obmedzený.

Reklama

SPIEGEL: Ukrajinci už mesiace hovoria o veľkej protiofenzíve na Cherson. Ako hodnotíte možnosti ukrajinského protiútoku na juhu?

Kofman: Nemôžem to povedať s istotou. To, že ukrajinskí predstavitelia stále hovoria o Chersone, ešte nemusí znamenať, že tam spustia ofenzívu. Hlavným problémom Rusov je, že Cherson sa dá celkom ľahko izolovať. Pozícia na pravom brehu rieky bola pre ruské sily vždy veľmi zraniteľnou pozíciou. Je logické, že by mohli byť odrezaní a nakoniec prinútiť ruskú armádu k ústupu. Ukrajincom by sa to mohlo podariť, ale bude to chvíľu trvať.

SPIEGEL: Pre Zelenského je táto ofenzíva veľmi dôležitá aj z politického hľadiska. Vidíte nebezpečenstvo, že sa to z politických dôvodov uskutoční unáhlene?

Kofman: Myslím, že Ukrajina čelí vážnej dileme. Myslím si, že Ukrajina sa obáva, že pokiaľ nebude schopná ukázať, že dokáže zmeniť dynamiku tejto vojny, nemôže počítať s pokračujúcou podporou Západu. Skorá ofenzíva by mala výhody, pretože ruská armáda vyzerá momentálne vyčerpaná. Ale aj nevýhody, pretože ukrajinská armáda nemusí byť pripravená na vedenie útočnej operácie.

SPIEGEL: Čo by znamenalo zlyhanie?

Reklama

Kofman: Médiá zvyšujú očakávania ofenzívy, čiastočne preto, že ukrajinskí predstavitelia sú dosť nekoordinovaní a pravdepodobne sami zvýšili očakávania. A potom si ľudia budú myslieť, že je to v podstate to najlepšie, čo môže Ukrajina so západnou vojenskou podporou urobiť. Ale ak nezačnete ofenzívu, nemôžete ani vyhrať. Vojnu nemôžete vyhrať jednoducho odložením taktiky, takzvanej hĺbkovej obrany.

SPIEGEL: Mali by Ukrajinci čakať?

Kofman: Ak počkáte, počasie sa výrazne zhorší, ruská armáda bude mať čas sa zahrabať. A ak sa na ruskú armádu nevyvinie výrazný tlak, ruské ozbrojené sily môžu mať príležitosť, ktorú potrebujú na vyriešenie niektorých problémov s ľudskou silou. Potom bude pre Ukrajinu všetko ťažšie. Je to skutočná dilema.

SPIEGEL: Ukrajine sa kráti čas?

Kofman: No, čas je na strane Ukrajiny za predpokladu, že západná podpora je neobmedzená a bude trvať dlhú dobu. Ale nemyslím si, že to Ukrajinci predpokladajú. A nikto nevie, čo sa stane túto zimu. Myslím si, že Ukrajinci sa asi dosť obávajú, ako dlho môžu ešte očakávať ďalšiu podporu, najmä od Európanov.

SPIEGEL: Európska podpora je pravdepodobne obmedzená.

Kofman: Áno, som si istý, že majú podozrenie, že Európania im už dali väčšinu zbraní, ktoré sú ochotní dať. Ukrajinci pravdepodobne budú držať nejakú muničnú diétu. A myslím si, že ich veľkou obavou je, že ak medzi začiatkom zimy a začiatkom budúceho roka nedosiahnu nič významné, mohli by sa dostať pod tlak, aby prijali patovú situáciu. A to by bola pre Ukrajinu porážka. Veľkou otázkou je: do akej miery bude podporovaná Ukrajina, aby znovu dobyla územie, alebo do akej miery bude podporovaná len na dosiahnutie patovej situácie.

europsky parlament, eu
Ilustračné foto

SPIEGEL: Ako hodnotíte útok na leteckú základňu na Kryme?

Kofman: Ako to urobili, nie je jasné. Je mi celkom jasné, že nemajú raketový systém, ktorý ma tak ďaleký dosah. Útok vyzerá ako nejaký nálet špeciálnych jednotiek, možno s dronmi. Útok je významný, ale mohol to byť aj ojedinelý incident. A nemyslím si, že naozaj „vypli“ základňu. Straty lietadiel nie sú pre ruské letectvo nijak zvlášť významné – ide o veľmi veľké letectvo. Ale určite ovplyvnia ich schopnosť poskytnúť vzdušnú podporu z Krymu, aspoň na krátky čas.

SPIEGEL: Aké sú následky útoku?

Reklama

Kofman: Definitívne prinútili Rusov, aby prehodnotili bezpečnosť Krymu ako zadného dejiska operácií. Otázkou je, či tento útok skutočne súvisí s ofenzívou, alebo slúži len na to, aby upriamil pozornosť médií na ukrajinské úspechy bez toho, aby v skutočnosti niečo urobili.

SPIEGEL: Bola základňa zle chránená?

Kofman: V skutočnosti tu nejde o ukrajinský úspech, ale o pokračujúcu ruskú hlúposť. Stačí sa pozrieť na ich prístup a nedostatok preventívnych opatrení: v tejto vojne je to v ruskej armáde naozaj konštanta. Prečo predpokladajú, že základňa na Kryme, ktorá je pomerne blízko vojnovej zóny, by mohla byť miestom na skladovanie munície v blízkosti lietadiel? Ruské námorníctvo a ruské letectvo sú neustále nedbalé. Pre mňa tu nejde ani tak o odvážny nájazd, ako skôr o pokračujúcu nekompetentnosť ruskej armády v určitých základných veciach.

Posielame na Ukrajinu zbrane, ale čo s nimi bude po vojne, nie je jasné. EÚ a NATO sú veľmi znepokojené. Píše BerlinerZeitung

Nemecko posiela na Ukrajinu rôzne zbrane, aby jej pomohli brániť sa proti ruskému útoku. Patria sem protitankové zbrane a rakety zem-vzduch typu Stinger, protilietadlové tanky Gepard, protilietadlové strely, guľomety, výbušné nálože alebo Bunkerfäuste. Zoznam je možné dohľadať na webovej stránke vlády. Vedia však Scholz, Macron a spol., kto získa zbraňové systémy po vojne?

Reklama

Ako uvádza British FinancialTimes, krajiny EÚ a NATO teraz presadzujú lepšie sledovanie dodávok zbraní na Ukrajine. Podľa londýnskeho denníka západná vojenská aliancia spolu s Kyjevom zriaďuje sledovací systém pre zbrane odovzdané Ukrajine od 24. februára 2022.

“Všetky tieto zbrane končia v južnom Poľsku, sú odoslané k hraniciam a potom sa len rozdelia na vozidlá, ktoré prekročia hranicu,” povedal pre FinancialTimes bližšie nešpecifikovaný predstaviteľ NATO. Predstaviteľ dodal, že “od tejto chvíle nevieme nič o ich umiestnení a nemáme tušenie, kam zbrane smerujú, kde budú použité alebo či dokonca zostanú v krajine.”

Sledovanie nemeckých, francúzskych a iných európskych zbraní bolo v pondelok na programe konferencie ministrov vnútra EÚ. Eurokomisárka pre vnútro YlvaJohanssonová na stretnutí európskych ministrov vnútra v Prahe uviedla, že nie všetky početné zbrane na Ukrajine sú „v správnych rukách“.

Generálna riaditeľka agentúry na ochranu hraníc EÚ FrontexAijaKalnaja tiež varovala pred prekvitajúcim čiernym trhom so zbraňami v Európe. „Myslím si, že je to veľmi reálne riziko. Preto sme teraz aktívni aj na moldavsko-ukrajinskej hranici. Veríme, že práve sem prichádza väčšina pašovaných zbraní. Sme pripravení to zastaviť,“ povedal šéf Frontexu.

Na druhej strane Kyjev obvinil Rusko zo šírenia fám o nelegálnom obchodovaní so zbraňami na Ukrajine. Zbrane dodané západnými štátmi budú „starostlivo zaznamenané a odoslané na front“, uviedol na Twitteri ukrajinský prezidentský poradca MychajloPodoliak. Dodávané zbrane sú „otázkou prežitia“ a ich monitorovanie je „prioritou vlády“. To platí aj pre zbrane s dlhším dostrelom. “Všetky ostatné fámy sú banálnou ruskou propagandou, ktorá má narušiť dodávky,” dodal.

Reklama

Prostredníctvom pašeráckych sietí vo východnej Európe hrozí, že sa zbrane dostanú na kriminálny trh. Štátne orgány čoraz viac strácajú prehľad o tom, kde a v koho rukách končí moderná vojnová technika. Aby tomu zabránila, Európska komisia teraz podporuje susedné Moldavsko prostredníctvom centra podpory EÚ. Okrem podporných opatrení pre vnútornú bezpečnosť krajiny sa má posilniť aj politika ochrany hraníc Moldavskej republiky s cieľom zastaviť pašovanie zbraní a ľudí.

Zabrániť chybám juhoslovanských vojen

Europol, celoeurópska policajná agentúra so sídlom v Haagu v Holandsku, je tiež znepokojená umiestnením zbraní. „Vojna sa jedného dňa skončí. Chceme zabrániť situácii ako pred 30 rokmi v balkánskych vojnách,“ povedala pre DieWelt riaditeľka EuropoluCatherine De Bolleová.

Západné spoločenstvo štátov chce naliehavo zabrániť problémom so zbraňami, aké nasledovali po juhoslovanských vojnách, ktoré sa viedli v rokoch 1991 až 2001. Podľa odhadov Federálneho úradu kriminálnej polície je na Balkáne stále v obehu približne šesť miliónov zbraní. Mnohé z nich pochádzajú zo zásob bývalej Nemeckej ľudovej armády. Vlastne by sa mali zničiť, namiesto toho ich nelegálne predávajú obchodníci so zbraňami. Okrem iného späť do Nemecka.

Ukrajina Rusko Invázia
Príslušníčka civilnej obrany so zbraňou hliadkuje na prázdnej ulici kvôli zákazu vychádzania 27. februára 2022 v Kyjeve

Die Welt.de: “USA zmenili ukrajinský ľud na potravu pre delá”

Vladimir Putin obvinil USA z podnecovania nepriateľských akcií na Ukrajine. Fínsko medzitým výrazne obmedzuje víza pre Rusov – a na protest proti ruskej invázii sa stavia k obľúbenej turistickej destinácii.

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Spojené štáty z podnecovania nepriateľských akcií na Ukrajine, aby ochránili svoju globálnu dominanciu. Putin v utorok v prejave pred účastníkmi bezpečnostnej konferencie zopakoval, že na Ukrajinu poslal vojakov, pretože americká vláda zmenila krajinu na protiruskú baštu.

Reklama

Potrebujú konflikt, aby si udržali hegemóniu,” povedal Putin o USA. „Preto urobili z ukrajinského ľudu potravu pre delá.“ Situácia na Ukrajine ukazuje, že Spojené štáty chceli konflikt predĺžiť. Rovnako postupovali v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike. Konferencie sa zúčastnili vojenskí predstavitelia z troch svetových regiónov.

Putin tiež poukázal na paralely medzi podporou Ukrajiny pre Ukrajinu a nedávnou návštevou predsedníčky Snemovne reprezentantov NancyPelosiovej na Taiwane. Obe sú súčasťou amerického pokusu podnietiť globálnu nestabilitu. „Americké dobrodružstvo na Taiwane nebolo len exkurziou nezodpovedného politika,“ povedal ruský prezident. Ide o súčasť americkej stratégie zameranej na destabilizáciu situácie a vytvorenie chaosu v regióne a na celom svete. Putin hovoril o ignorovaní suverenity inej krajiny.

Tvrdil, že „západné globalistické elity“ sa pokúšajú zvaliť vinu za svoje vlastné zlyhania na Rusko a Čínu. Ale tento model je odsúdený na zánik. “Éra unipolárneho svetového poriadku sa blíži ku koncu,” dodal.

Na konferencii vystúpil aj ruský minister obrany Sergej Šojgu. Podpora pre západných spojencov Ukrajiny presahuje rámec dodávok zbraní, povedal. „Západné spravodajské služby poskytli nielen cieľové súradnice na začatie útokov, ale západní špecialisti tiež monitorovali vstup týchto údajov do zbraňových systémov,“ povedal Šojgu.

Minister odmietol obavy, že by Rusko mohlo v konflikte použiť jadrové alebo chemické zbrane. To je lož. “Z vojenského hľadiska nie je na Ukrajine potrebné použitie jadrových zbraní na dosiahnutie stanovených cieľov,” povedal Šojgu. „Hlavnou úlohou ruských jadrových síl je odradiť jadrový útok.“ Okrem toho Moskva v súlade s medzinárodnými záväzkami úplne zničila svoje chemické zbrane.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali