Začala sa perestrojka a glasnosť v USA?

Začala sa perestrojka a glasnosť v USA?

Washington 4. júla 2017 (HSP/RusVesna/Foto:TASR/AP-Ivan Sekretarev)

 

Portál RusVesna publikoval materiál Alexandra Rodgersa, ktorý sa pozastavil nad tým, čo dokážu momentálne Američania ponúknuť ako svoj vývozný artikel a v akej situácii sa USA nachádzajú. Podľa jeho slov sa svet totálne mení a USA hrozí úpadok

Ilustračné foto

Všetok vysokotechnologický priemysel sa presunul z USA do Číny a momentálne Washington bojuje o to, aby v Európe obsadil plynové a uhoľné trhy. Pri snahe presadiť sa s plynom a uhlím na európskom trhu určite ide aj o to, aby USA brzdili Rusko a zastavili prienik ruského plynu a ropy do Európy. USA sa však svojím vývozným artiklom zmenili na krajinu, ktorá vyváža suroviny a nie technologické produkty – tie sú vyrábané v zahraničí.

Reklama

Samozrejme, USA ešte predávajú zbrane, nejde však o moderné zbrane, ale o zbrane vyrobené ešte z čias studenej vojny. Nové americké zbrane vykazujú množstvo nedostatkov a ich ceny sú nesmierne vysoké.

Samozrejme USA ešte stále majú k dispozícii veľmi dobre rozpracované možnosti vytvárania pyramidových hier a finančných bublín, takisto dokážu iniciovať “farebnú revolúciu”. Ich posledné pokusy v Hongkongu a vo Venezuele však ukazujú, že sa im aj v tejto oblastí prestáva dariť, pretože sa rozpracovali postupy, ako farebnej revolúcii zabrániť.

Reklama

V posledných rokoch pripomínajú USA čoraz viac ZSSR na sklonku svojej existencie. V období krátko pred rokmi 1989 – 1991 mal ZSSR obrovské finančné problémy, stagnovala nielen zbrojárska výroba, ale aj priemysel a poľnohospodárstvo. ZSSR vyvážal len svoje suroviny, rovnako ako dnes USA. Zbigniew Brzezinski vtedy ZSSR označil ako krajinu – benzínovú pumpu. Dnes sa v takejto situácii nachádzajú USA.

Charakteristickým znakom záverečného obdobia ZSSR boli snahy zabrániť ľuďom vypočuť si pravdu. Preto v ZSSR a krajinách Sovietskeho bloku venovali obrovskú pozornosť tomu, aby zabránili vysielaniu Slobodnej Európy a Hlasu Ameriky. Dnes sa Západ pokúša o to isté, len v obrátenom garde. Ich snahy zabrániť vysielaniu Russia Today a správam agentúry Sputnik, snahy kontrolovať internet pripomínajú neúspešné snahy komunistických kádrov.

Podobne ako ZSSR v posledných rokoch svojej existencie obviňoval USA a Reagana neustále zo všetkých svojich neúspechov, tak teraz USA obviňujú Rusko a Putina zo svojich neúspechov, z útokov na americkú kybernetickú bezpečnosť, zasahovanie do prezidentských volieb (ak však Rusko ovplyvnilo americké prezidentské voľby, tak sú USA banánovou republikou a svedčí to o ich hlbokom úpadku).

Čo je však najdôležitejšie, v posledných rokoch existencie ZSSR stál v čele krajiny Michail Gorbačov. Ten tvrdil, že je potrebné reformovať ZSSR (perestrojka a glasnosť), aby krajina dokázala zosilnieť a nielen odolať útokom Američanov, ale úspešne zavŕšiť víťazstvo komunistických ideí. Perestrojka a glasnosť sa niesli na papieri v znamení rozhodného boja proti imperializmu, pričom Gorbačov bol samozrejme zradca, ktorý hral na Američanov. Sovietska armáda pokračovala v ťažení v Afganistane a na prvý pohľad to vyzeralo, že pozície ZSSR a krajín Varšavskej zmluvy sú pevné a ekonomické postavenie RVHP je neotrasiteľné.

Dnes majú Američania Donalda Trumpa, ten sa podobne ako Gorbačov tvári ako rozhodný reformátor, ktorý chce, aby sa úspešným víťazstvom zavŕšili hodnoty demokratických ideí. A časť amerických elít zatiaľ zúrivo označuje Trumpa za proruského hráča rovnako, ako kedysi tvrdé jadro komunistov označovalo Gorbačova za proamerického hráča. Zábavné je aj to, že mystici, konšpirátori a prívrženci “osudových znamení” upozorňujú, že Gorbačov mal rozsiahle masívne znamenie (materské znamienko) na hlave a  za takéto podobné znamenie považujú aj charakteristický a nezameniteľný Trumpov účes. Nezdá sa, že sa objavuje akosi priveľa analógií?

Reklama

Historici a odborníci nám hovoria, že USA sa rozpadli, pretože nezvládli “závody v zbrojení”. Dnes USA vrhajú miliardy dolárov na rôzne nelietajúce, neplávajúce či nefungujúce moderné zbrane a pritom bez ruských motorov nie sú schopné ani len vyniesť svoje umelé družice na obežnú dráhu. V zbrojárskom priemysle musia kanibalizovať svoje bojové lietadlá vyrobené na sklonku studenej vojny, pretože už neexistujú spoločnosti, ktoré tieto lietadlá a náhradné diely do nich vyrábali a do bojov Američania nasadzujú Abramsy, ktoré sú koncepčne staré minimálne 25 rokov. Podobne ako v prípade ZSSR v Afganistane aj v prípade USA je armáda článkom, ktorý sa rozpadne ako posledný, ale rozpadne sa s veľkým rachotom.

A na záver – takmer som zabudol. Na sklonku svojej existencie ZSSR nedokázal ekonomicky konkurovať ani spriateleným krajinám RVHP a dokonca sa objavovali v ZSSR hlasy, ktoré žiadali chrániť sovietsky trh. Dnes majú USA obrovský obchodný deficit s EÚ, Čínou a juhovýchodnou Áziou a Američania volajú po ochrane svojho vlastného trhu. Americké výrobky však už nie sú schopné konkurencie (dokonca už ani pivo a prostitútky).

Všetko čo americká propaganda pred takmer 30 rokmi tvrdila o ZSSR, dnes ako cez kopirák sedí na USA.

USA sú evidentne zrelé na svoju vlastnú glasnosť a perestrojku, ktorá sa už podľa mienky viacerých aj začala.

Alexander Rodgers

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali