Žabomyšie francúzsko-britské migračné vojny: môžu, alebo nemôžu migranti vo francúzskom Calais požiadať o azyl v Británii?

Žabomyšie francúzsko-britské migračné vojny: môžu, alebo nemôžu migranti vo francúzskom Calais požiadať o azyl v Británii?

Calais 3. septembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Michel Spingler)

 

Mnohí francúzski politici a vedenia samospráv žiadajú, aby sa zmenilo znenie dohody Le Touquet uzatvorenej v r. 2003 medzi Francúzskom a Veľkou Britániou, ktorá reguluje presun migrantov žiadajúcich o azyl na britských ostrovoch.

Snímka z 2. marca 2016: Príslušníci francúzskej poriadkovej polície zabezpečujú oblasť v stanovom tábore pri francúzskom Calais
Snímka z 2. marca 2016: Príslušníci francúzskej poriadkovej polície zabezpečujú oblasť v stanovom tábore pri francúzskom Calais

V súlade s touto dohodou príslušníci britských colných orgánov a pohraničnej stráže kontrolujú migrantov na francúzskej strane prielivu La Manche a rozhodujú, koho pustia alebo nepustia do tunela alebo na kompy, aby sa dostali na britské ostrovy. Väčšinou to robia vo francúzskom meste Calais.

Reklama

Táto prax najviac nevonia práve zástupcom tunajšej francúzskej samosprávy – primátorke Calaisu Natache Bouchartovej a šéfovi oblasti Calais-Picardie Xavierovi Bertrandovi. Obaja žiadajú zmenu starého zákona – hlavne preto, že sa situácia po avizovanom východe Veľkej Británie z EÚ zmenila, a preto treba uzatvoriť novú dohodu medzi Francúzskom a susednou Veľkou Britániou.

Podľa nich by Veľká Británia mala prijímať utečencov priamo z Calais a migranti žijúci v tábore Calais by mohli už vo Francúzsku požiadať o azyl vo Veľkej Británii. Miestne médiá upozorňujú na to, že v „džungli“ Calais v súčasnosti žije okolo 9 tisíc prisťahovalcov a väčšina z nich si myslí, že životná úroveň v Británii je lepšia ako tá vo Francúzsku. Preto sa za každú cenu chcú dostať do Veľkej Británie.

Reklama

Platné zákony Európskej únie určujú, že migranti môžu požiadať o azyl hneď v prvej bezpečnej krajine, do ktorej sa dostali a nie vyberať si modré z neba. A Francúzsko je, podľa vedenia domácej samosprávy, tou bezpečnou krajinou, kde by migranti mohli požiadať o azyl vo Veľkej Británii. V súčasnosti v súlade s bilaterálnou dohodou Le Touqet, anglická hraničná stráž kontroluje pasy v Calais a francúzska hraničná stráž v Doveri. A Briti väčšinu migrantov na svoje územie, samozrejme, nepúšťajú.

Mnohí francúzski politici trvajú na tom, že Veľká Británia by mala zohrávať oveľa aktívnejšiu úlohu pri prerozdeľovaní utečencov a mala by prijímať oveľa viac utečencov. Podobné názory zdieľajú aj kandidáti na prezidenta Francúzska Alain Juppe a Nicolas Sarkozy, nehovoriac o Marine le Penovej. Sarkozy dokonca už vyzval Veľkú Britániu, aby vzala na seba zodpovednosť za príjem migrantov a otvorila centrum prijímania utečencov na britskej pôde.

Šéf oblasti Calais-Picardie Xavier Bertrand zdôraznil, že dohoda Le Touqet medzi dvoma krajinami by mala byť pozastavená, ak sa Veľká Británia odmietne zobrať na seba časť ťažkostí s prerozdelením utečencov. Opačné názory majú britská premiérka Theresa Mayová  a francúzsky prezident Francois Hollande, ktorí naďalej obhajujú existujúci pohraničný systém. Tvrdia, že ak sa zjednoduší presun prisťahovalcov do Británie, potom cez Francúzsko hneď začne prúdiť ešte väčší tok migrantov.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali