Podľa správ tamojších médií Francúzsko takýto stav nezažilo od druhej svetovej vojny. Situácia je podľa nich dôsledkom nielen rastúceho svetového dopytu, ale aj sporu o ceny medzi mliečnym priemyslom a obchodnými reťazcami. Do problematiky zasahuje aj rozhodnutie francúzskej vlády a Európskej únie v posledných rokoch. Kolísavé dotovanie mliekárenskej výroby viedlo k rozkolísaniu zásob aj cien, uvádza web Českej televízie.
Stúpajú aj ceny tradičného a originálneho croissantu. Parížsky pekár Christophe Vasseur predáva takmer o euro drahšie ako pred mesiacom. Záujem o maslo ale neslabne. Podľa pekára do toho zasiahli aj vedci so svojimi poslednými štúdiami, v ktorých sú vyzdvihnuté pozitívne účinky živočíšnych tukov.
“Každý teraz hovorí: Maslo by sme mali mať v jedálničku denne! Znamená,to že dopyt dosť rýchlo rastie. A navyše k tomu nedávno sa otvorili niektoré nové trhy ako Čína, juhovýchodná Ázia alebo Japonsko,” vysvetľuje Vasseur.
Odborníci dodávajú, že zvýšený záujem Číny o európske maslo súvisí jednak s rastúcou životnou úrovňou v Ázii, ale taktiež s uvoľnením politiky jedného dieťaťa. Okrem Číny má o mliečne výrobky zo starého kontinentu záujem aj Austrália, Nový Zéland a ďalšie menšie krajiny. Veľký záujem však Európu zastihol úplne nepripravenú. Po anexii Krymu prišli protiruské sankcie, na ktoré Moskva odpovedala embargom na európske potraviny. Štvrtina európskeho exportu masla pritom smerovať práve do Ruska. Vplyvom nezáujmu klesla aj produkcia s podporou Bruselu – a teraz je tu boj s tým, ako opätovný záujem naprieč svetom riešiť.