Vyjadrenie Ivetty Macejkovej k medializovanému nálezu vedenému na Ústavnom súde – sťažovateľ Ľudovít Hudek

Vyjadrenie Ivetty Macejkovej k medializovanému nálezu vedenému na Ústavnom súde – sťažovateľ Ľudovít Hudek

Košice 18. augusta 2017 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Vyjadrenie predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetty Macejkovej k medializovanému nálezu vedenému na Ústavnom súde Slovenskej republiky
pod sp. zn. III. ÚS 232/2017 – sťažovateľ Ľudovít Hudek

Na snímke predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková

Viaceré slovenské printové a elektronické médiá uviedli skresľujúce informácie týkajúce sa rozhodovacej činnosti Ústavného súdu Slovenskej republiky (ďalej len „ústavný súd“) vo veci vedenej pod sp. zn. III. ÚS 232/2017- sťažovateľa Ľudovíta Hudeka.

Reklama

Z týchto dôvodov predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková považuje za potrebné informovať verejnosť a médiá o dôvodoch, pre ktoré ústavný súd nálezom konštatoval porušenie nižšie uvedených práv.

Nálezom sp. zn. III. ÚS 232/2017 z 1. augusta 2017 bolo rozhodnuté takto:

Reklama
  1. Základné právo doc. JUDr. Ľudovíta Hudeka, CSc. (ďalej aj „sťažovateľ“), na súdnu ochranu podľa čl. 46 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky (ďalej len „ústava“) a základné právo na prerokovanie jeho veci bez zbytočných prieťahov podľa čl. 48 ods. 2 ústavy, ako aj právo na prejednanie jeho záležitosti v primeranej lehote podľa čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd (ďalej len „dohovor“) postupom Okresného súdu Bratislava III (ďalej aj „okresný súd“) v konaní vedenom pod sp. zn. 8 C 74/1997 porušené boli.
  2. Okresnému súdu Bratislava III prikazuje, aby v konaní vedenom pod sp. zn. 8 C 74/1997 konal bez zbytočných prieťahov.
  3. Sťažovateľovi priznáva finančné zadosťučinenie, ktoré mu je Okresný súd Bratislava III povinný vyplatiť do dvoch mesiacov od právoplatnosti tohto nálezu.[1]
  4. Okresný súd Bratislava III je povinný uhradiť sťažovateľovi trovy konania na účet jeho právneho zástupcu do dvoch mesiacov od právoplatnosti tohto nálezu.

 

Ústavný súd o tomto náleze informoval prostredníctvom tlačovej informácie na svojom webovom sídle  (tlačová informácia č. S3/24/2017 bod 30).

 

Ústavný súd pri rozhodovaní o sťažnostiach namietajúcich porušenie už citovaných ustanovení ústavy a dohovoru vychádza zo svojej ustálenej judikatúry, v súlade s ktorou účelom základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov podľa čl. 48 ods. 2 ústavy a práva na prejednanie záležitosti v primeranej lehote podľa čl. 6 ods. 1 dohovoru je odstránenie stavu právnej neistoty, v ktorej sa nachádza osoba domáhajúca sa rozhodnutia všeobecného súdu. K stavu právnej istoty dochádza až právoplatným rozhodnutím súdu.

 

Reklama

Podstata nálezu sp. zn. III. ÚS 232/2017 z  1. augusta 2017

Otázku existencie zbytočných prieťahov v konaní, a tým aj porušenie základného práva podľa čl. 48 ods. 2 ústavy skúma ústavný súd vždy s ohľadom na:

  1. a) konkrétne okolnosti prípadu podľa právnej a faktickej zložitosti veci,
  2. b) správanie účastníkov konania,
  3. c) spôsobu, akým v konaní postupoval súd.
  4. a) Predmetom konania pred okresným súdom bolo rozhodovanie o návrhu na ochranu osobnosti a priznaní nemajetkovej ujmy. Ústavný súd pripúšťa určitú mieru vecnej zložitosti, pokiaľ ide o predmet tohto konania, čo však na druhej strane okresný súd nezbavuje zodpovednosti za jeho stav v čase rozhodovania o sťažnosti ústavným súdom. Ústavný súd konštatoval, že skutkovou ani právnou zložitosťou veci nie je možné ospravedlniť skutočnosť, že napadnuté konanie nebolo právoplatne skončené ani po viac ako 20 rokoch od jeho začatia.
  5. b) Ústavný súd nezistil také okolnosti, ktoré by v súvislosti s dĺžkou posudzovaného konania bolo potrebné pripísať na ťarchu sťažovateľa ako jeho účastníka.
  6. c) Pokiaľ ide o samotný postup okresného súdu, ústavný súd predovšetkým konštatoval, že je z ústavno-právneho hľadiska úplne neakceptovateľné a ničím ospravedlniteľné, že napadnuté konanie nebolo právoplatne skončené ani po viac ako 20 rokoch od jeho začiatku. Napriek uvedenému ústavný súd podrobne analyzoval priebeh napadnutého konania a zistil viaceré obdobia úplnej nečinnosti okresného súdu, pričom celková doba úplnej nečinnosti okresného súdu v posudzovanom konaní predstavuje takmer 8 rokov.

Okrem rozsiahlej nečinnosti bolo napadnuté konanie poznačené aj neefektívnosťou, a to z dôvodu nedostatočného zisteného skutkového stavu a nepreskúmateľnosti rozhodnutia. Krajský súd v Bratislave uznesením sp. zn. 3 Co 279/2009 z 26. septembra 2011 a uznesením sp. zn.               3 Co 34/2014 z 27. novembra 2014 zrušil napadnuté rozsudky okresného súdu a vec opakovane vrátil okresnému súdu na ďalšie konanie, čím došlo k výraznému predĺženiu priebehu napadnutého konania.

Opierajúc sa o uvedené a berúc do úvahy doterajší priebeh napadnutého konania, ústavný súd uzavrel, že postupom okresného súdu v napadnutom konaní bolo porušené základné právo sťažovateľa podľa čl. 48 ods. 2 ústavy a právo podľa čl. 6 ods. 1 dohovoru. Toto porušenie práv sťažovateľa nadobudlo svojou intenzitou aj charakter porušenia základného práva na súdnu ochranu podľa čl. 46 ods. 1 ústavy. Ak totiž porušenie základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov podľa čl. 48 ods. 2 ústavy a práva na prejednanie záležitosti v primeranej lehote podľa čl. 6 ods. 1 dohovoru prekročí takú intenzitu, že to signalizuje zo strany príslušného všeobecného súdu až odmietnutie možnosti domáhať sa svojho práva na nezávislom a nestrannom súde, tak možno urobiť záver, že takýmto postupom súdu došlo, resp. dochádza aj k porušeniu základného práva na súdnu a inú právnu ochranu podľa čl. 46 ods. 1 ústavy.

 

Reklama

Z vyššie uvedených faktov týkajúcich sa nálezu vedeného na ústavnom súde pod sp. zn.
III. ÚS 232/2017 jasne vyplýva, že základné právo na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov podľa čl. 48 ods. 2 ústavy ako aj právo na prejednanie záležitosti v primeranej lehote podľa čl. 6 ods. 1 dohovoru bolo v prípade sťažovateľa Ľudovíta Hudeka porušené nečinnosťou všeobecných súdov (návrh bol doručený Okresnému súdu Bratislava III 24. apríla 1997 a do dnešného dňa nie je konanie na Okresnom súde Bratislava III právoplatne ukončené).

 

Predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková už v minulosti konštatovala, že „V prípadoch nálezov ústavného súdu, keď je vyslovené porušenie práva sťažovateľov (čl. 48 ods. 2 ústavy a čl. 6 ods. 1 dohovoru), nemožno priznanie finančného zadosťučinenia chápať ako rozhodnutie v merite veci, ale ako určitú formu kompenzácie za zlyhanie štátnych orgánov spočívajúce v porušení predmetných článkov ústavy pri prerokúvaní a rozhodovaní sporov a iných právnych vecí. V prípade konaní, ktoré neboli právoplatne skončené ani po vyše desiatich či dvadsiatich rokoch, sa výrazným spôsobom znižuje dôvera verejnosti vo všeobecné súdnictvo. Neskorá spravodlivosť nie je totiž žiadnou spravodlivosťou.“

[1]     Výška finančného zadosťučinenia bude zverejnená po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia ústavného súdu, ktoré bude zverejnené na webovom sídle ústavného súdu.

Redakciu informoval Odbor tlačový a informačný Kancelárie Ústavného súdu Slovenskej republiky

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali