“Ale vy nie ste z Bruselu, vy ste náš.” Podieľajú sa slovenskí a českí europoslanci na riadení EÚ len formálne alebo aj prakticky?

“Ale vy nie ste z Bruselu, vy ste náš.” Podieľajú sa slovenskí a českí europoslanci na riadení EÚ len formálne alebo aj prakticky?

Bratislava 10. júna 2019 (HSP/Foto:JK)

 

Konči sa 5-ročné volebné obdobodie europoslancov zvolených v roku 2014. Stratil politik odchodom do Bruselu kontakt so svojou rodnou krajinou? Podieľa sa český či slovenský europoslanec na riadení EÚ, alebo má len minimálne možnosti ovplyvniť dianie v Európe? Aké pozitívne či negatívne skúsenosti prináša pôsobenie v europarlamente? Na naše otázky odpovedal dosluhujúci europoslanec a profesor sociológie Ján Keller

Na snímke Ján Keller

Ste dosluhujúcim europoslancom. Stotožňujete sa vyjadrením, že ste sa  podieľali na riadení Európskej únie, alebo českí či slovenskí  europoslanci majú minimálnu možnosť ovplyvňovať dianie v EÚ?

Reklama

Po formálnej stránke som sa na riadení Európskej únie iste podieľal. Po faktickej stránke som na to nemal žiadny vplyv. Bol som členom frakcie socialistov a demokratov, ktorá bola druhou najsilnejšou frakciou a mala 191 poslancov.

Socialistická frakcia vo všetkých podstatných otázkach hlasovala spolu s ľudovou frakciou a s liberálmi, často so zelenými. Išlo napríklad o TTIP, teda zmluvu o voľnom obchode a investíciách s USA, ktorá pre Trumpov odpor nebola uzatvorená, o podobnú zmluvu s Kanadou, ktorá uzavretá bola, o prístupových rokovaniach s Ukrajinou, o povinných kvótach, o sankciách pre krajiny, ktoré povinné kvóty odmietajú.

Reklama

Až na dve výnimky som hlasoval v týchto otázkach proti svojej frakcii. Bohužiaľ, bol som vždy na strane porazených. Takže smerovanie Európskej únie som príliš ovplyvniť nemohol. Nakoľko ho ovplyvnili ďalší českí a slovenskí poslanci, to by mali povedať oni. Ja nechcem byť škodoradostný.

 

Niektorí zdieľajú názor, že odchodom do Bruselu stráca politik kontakt  s realitou vo svojej krajine. Ako to vnímate vy?

Počas piatich rokov svojho pobytu v Bruseli som v jednom z najčítanejších českých denníkov uverejnil viac ako tisíc komentárov. V mnohých z nich som referoval o tom, čo sa v Bruseli a Štrasburgu prerokúva a aké stanovisko k daným otázkam zaujímam.

Dostával som na svoje články veľa ohlasov, takže myslím, že od diania vo svojej krajine som tak úplne odrezaný nebol.

Reklama

 

Aké cenné skúsenosti vám prinieslo pôsobenie v europarlamente?

Napísal som knihu, ktorá sa volá Európske rozpory vo svetle migrácie. Mal som päť rokov na to, aby som si k tomu študoval európske dokumenty a štatistiky.

Hlavné poznatky: Európa je rozštvrtená, prehlbujú sa rozdiely medzi európskym západom a východom aj medzi juhom a severom. Tieto tendencie prebiehajú nezávisle od toho, či používa daná krajina euro, alebo si ponechala svoju vlastnú menu.

O najpálčivejších problémoch (napríklad daňové raje) sa vie už dlhšie ako pol storočie bez toho, aby ich niekto skutočne riešil. Systém európskych dotácií vytvára viac problémov ako riešení. Napriek všetkým tvrdeniam o harmonizácii podmienok v rámci Európskej únie sa už po niekoľko dekád roztvárajú nožnice medzi bohatými a chudobnými, a to v rovine jednotlivcov, regiónov a celých krajín.

Reklama

 

Aké konkrétne problémy vnímate pri systéme európskych dotácií?

Systém európskych dotácií neznižuje, ale zvyšuje deformácie v rámci Európskej únie. Konkrétne v prípade Českej republiky je to tak, že za celú dobu nášho členstva v EÚ sme na dotáciách získali zhruba desatinu toho, čo počas tej doby z Česka odišlo na Západ vlastníkom a akcionárom našich bánk, poisťovní, tovární, baní a ďalších firiem.

Zatiaľčo peniaze od nás idú do vrecka najbohatším vrstvám na Západe, úplná väčšina dotácií, ktoré putujú k nám, ide z daní odovzdávaných príslušníkmi stredných a nižších vrstiev. Výsledok: čím rýchlejšie rastie naša ekonomika, tým rýchlejšie bohatne horná trieda v Nemecku, Francúzsku, Holandsku a v ďalších krajinách, v ktorých vlastníci našich firiem sídlia. Zároveň nesú stredná a nižšia vrstva na Západe ťažko, že doplácajú zo svojho vrecka na naše zaostávanie.

 

Čo vás v europarlamente najviac pozitívne prekvapilo?

To, že som medzi 751 poslancami našiel tri alebo štyri sympatické osoby. V to som pôvodne vôbec nedúfal. Boli z Belgicka, Dánska, Slovenska a Nemecka.

 

Prezradíte nám meno slovenského europoslanca?

Neviem, či tým svojej bývalej kolegyni z Košíc neuškodím, keď poviem jej meno. Ide o to, že ma, na rozdiel od iných kolegov z našej frakcie, zastúpila, napríklad na výbore, keď som bol práve chorý, a ochotne mi pomohla. Medzi socialistami, ktorí mávajú plné ústa solidarity, to nie je práve bežné.

Reklama

 

Aká bola vaša značná negatívna skúsenosť z pôsobenia v Bruseli?

Prekvapila ma miera cynizmu, ktorá tam vládne. A to v spojitosti s dvoma rezolúciami, o ktorých som sa zmienil vo svojej prvej odpovedi. V roku 2015 sa hlasovalo o rezolúcii, v ktorej sa vyjadroval hlboký smútok predovšetkým nad ženami a deťmi, ktoré sa utopili v Stredozemnom mori pri ceste do Európy. Medzi mnohými bodmi tejto rezolúcie bol ukrytý bod o povinných kvótach. Za túto rezolúciu som hlasoval, pretože si myslím, že slušný človek by mal vyjadriť ľútosť nad stratenými životmi žien a detí. O slušnosti európskych politikov, ktorí túto rezolúciu úplne účelovo využili na propagáciu kvót si už nerobím žiadne ilúzie. Zhodou okolnosti to sú politici, ktorí veľmi radi hovoria o najvyšších európskych hodnotách.

Rovnaký prípad sa opakoval tento rok na jar. V rezolúcii, kde sa hovorilo, že žiadny človek by nemal byť diskriminovaný pre svoju farbu pleti, bol schovaný bod o uľahčení presunov žiadateľov o azyl. Pretože nie som rasista, hlasoval som za rezolúciu. Dostal som sa preto na zoznamy vlastizradcov. Keďže figurujem tiež na zoznamoch nepriateľov užšej európskej integrácie a odporcov povinných kvót, som celkom spokojný. Moja pozícia je určite vyváženejšia, ako napríklad pozícia Českej televízie.

 

Reklama

Ktoré úkony alebo praktiky parlamentu EÚ považuje za zbytočné?

Typický príspevok do diskusie sa vo výboroch Európskeho parlamentu skladá z troch častí. V prvej časti dotknutý poslanec ďakuje za spoluprácu všetkým, s ktorými o danej problematike konal. V druhej časti vysvetlí svoje stanovisko. V tretej časti hovorí o tom, že sa teší na ďalšiu spoluprácu s kolegami, ktorým ďakoval v časti prvé.

Pretože všetky tri časti bývajú zhruba rovnako dlhé, považujem za zbytočné zhruba dve tretiny rokovaní.

 

Na druhej strane, čo je potrebné v europarlamente posilňovať, pretože je to prospešné pre Českú i Slovenskú republiku?

Reklama

V Európskom parlamente neexistuje spoločný postup ani medzi českými poslancami. Za celých päť rokov ani raz neprišla reč na tému – český národný záujem. Preto si neviem predstaviť, že by tam o spoločnom záujme dohovorili Česi so Slovákmi.

Ale aby som nekončil smutne. Ako člen európskej delegácie som sa zúčastnil cesty na stredné Slovensko. Keď som sa predstavoval primátorovi mesta, ktorý nás prijal, povedal mi: “Ale vy nie ste z Bruselu, vy ste náš.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:32

Srbská ministerka Dubravka Djedovičová Handanovičová podpísala vo štvrtok memorandum o porozumení medzi srbskou vládou a čínskou spoločnosťou Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology o projekte výstavby továrne na solárne panely v meste Paračin v centrálnej časti krajiny. Na základe memoranda sa obe strany zaviazali prehĺbiť spoluprácu v sektore obnoviteľných zdrojov energie. Informovala agentúra Tanjug.

Včera 20:26

Čínska spoločnosť BYD postaví svoju prvú európsku továreň na výrobu elektromobilov v Maďarsku. Vyhlásil to vo štvrtok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. V meste Segedín na juhu krajiny sa už realizujú stavebné práce a prvé autá opustia výrobné linky budúci rok, dodal.

Včera 20:15

Celoštátnym generálnym štrajkom protestovali vo štvrtok odborové zväzy v Argentíne proti tvrdej úspornej politike prezidenta Javiera Mileia. Štrajk zastavil v juhoamerickej krajine verejnú dopravu, obvykle rušné ulice zostali prázdne. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

Štrajk zasiahol aj banky, supermarkety, školy, univerzity, nemocnice, štátne úrady, odvoz odpadu či poštu.

Včera 20:14

Najmladší syn amerického exprezidenta Donalda Trumpa, 18-ročný Barron Trump, bude jedným z delegátov Republikánskej strany na júlovom zjazde. Pôjde o debut tohto stredoškoláka na politickej scéne, informuje agentúra AFP.

Včera 20:11

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že na plánovanom vojenskom cvičení, ktoré zahŕňa nácvik použitia taktických jadrových zbraní, nie je nič nezvyčajné. Informuje o tom agentúra Reuters.

Moskva oznámila plány na manévre na juhu Ruska v pondelok. Prípravy na vojenské cvičenie sa už začali a zúčastní sa na nich aj Bielorusko, povedal Putin. “Nie je to nič neobvyklé, ide o plánovanú prácu… Je to výcvik,” dodal.

Včera 20:10

Slovinská vláda vo štvrtok spustila proces na uznanie Palestíny ako samostatného štátu, uviedla pre média slovinská ministerka zahraničných vecí Tanja Fajonová. Informovala agentúra STA.

Včera 19:52

Biden varoval Izrael, že ak začne rozsiahlu pozemnú operáciu v meste Rafah v pásme Gazy, USA mu prestanú dodávať niektoré zbrane.

“Ak pôjdu do Rafahu, nebudem im dodávať zbrane, ktoré sa v minulosti používali na riešenie situácie v Rafahu,” povedal Biden pre CNN.

“Nebudeme dodávať zbrane a delostrelecké granáty,” dodal.

V reakcii na to vysoký izraelský predstaviteľ uviedol, že Izrael je schopný dobyť Rafah aj bez americkej pomoci v podobe munície, ak by ju Biden skutočne odmietol Izraelu dodať.

“Máme dostatok prostriedkov na to, aby sme vstúpili do Rafahu a obsadili ho bez americkej pomoci. Rafah bude aj tak dobytý,” citoval izraelského predstaviteľa novinár Amit Segal.

Včera 19:17

V noci na piatok (10. 5.) treba takmer na celom Slovensku rátať s prízemnými mrazmi. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Vydal výstrahy prvého stupňa.

Včera 15:50

Tchaj-pej vo štvrtok uviedol, že v okolí odľahlého taiwanského ostrova Ťin-men zaznamenal sedem lodí čínskych námorných síl a päť plavidiel čínskej pobrežnej stráže. Informuje agentúra AFP.

Flotila siedmich čínskych lodí vstúpila do “zakázaných” vôd Taiwanu približne o 15.00 h miestneho času (9.00 h SELČ), oznámila taiwanská pobrežná stráž. Dodala, že to isté urobili štyri plavidlá čínskej pobrežnej stráže, pričom piate sa plavilo v okolí ostrova mimo taiwanských vôd.

Včera 15:49

Tridsať šteniatok našli koncom apríla colníci v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko počas kontroly vozidla so slovenským evidenčným číslom. Zvieratá boli natlačené v klietkach a ich zdravotný stav bol veľmi zlý, uviedla vo štvrtok agentúra APA s dovolaním sa na oznámenie rakúskeho ministerstva financií.

Šteniatka prevážal 46-ročný Slovák, na ktorého bolo podané trestné oznámenie.

Včera 15:47

Na osobnom lietadle Boeing 737 spoločnosti Corendon Airlines smerujúcom z nemeckého Kolína nad Rýnom do tureckého stredomorského letoviska Alanya vo štvrtok pri pristávaní praskla pneumatika. 

Všetkých 190 ľudí na palube vrátane šiestich členov posádky evakuovali, nikto sa nezranil, informoval turecký telerozhlas TRT s odvolaním sa na ministerstvo dopravy.

Včera 15:45

Turecká centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju inflačnú prognózu a oznámila, že bude pokračovať v prísnej menovej politike s cieľom obmedziť prudký rast spotrebiteľských cien. Informovala agentúra Reuters.

Spotrebiteľské ceny v apríli zrýchlili tempo medziročného rastu na 69,8 % napriek sérii zvyšovania úrokových sadzieb.

Včera 15:43

Situácia s informačnými systémami finančnej správy (FS) nie je dobrá, čo by mohlo ohrozovať napríklad výber spotrebných daní. Upozornil na to vo štvrtok na rokovaní finančného výboru parlamentu prezident FS Jozef Kiss.

Pripomenul, že fungovanie FS, výber daní a ciel stojí na informačných systémoch. “Chceme vás informovať o tom, že tá situácia nie je úplne ideálna. Naozaj máme v niektorých prípadoch riziko, že bude ohrozený výber daní, hlavne spotrebných daní. Bavíme sa o sume 800 miliónov eur ročne, ktoré vyberáme cez Informačný systém kontrolných známok (ISKZ),” priblížil Kiss.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali