Všetko zničili: v USA čoskoro nastolia diktatúru

❚❚

Washington 10. októbra 2023 (HSP/Ria/Foto:Screenshot Youtube/Sony Pictures Entertainment, AP/Eduardo Munoz Alvarez)

 

Vedia, ako na to: týždeň, dva týždne alebo aj rok vtĺkať do hláv občanov tú istú myšlienku – únavne a/alebo hystericky. Hovorím o ideologickom aparáte demokratov v USA, ktorý sa vlastne tiež vyhlasuje za svetového informačného lídra. A tento aparát už pol mesiaca prežúva tú istú novú a pre každého demokrata povinnú tézu: Donald Trump príde a nastolí totálnu tyraniu, píše Dmitrij Kosyrev pre Ria Novosti

Napolen Trump
Na snímke Napoleon z fimlu Ridleyho Scotta a kandidát na amerického prezidenta Donald Trump

Prečo by nás to malo zaujímať, keď mnohí z nás sú ochotní uvažovať len nad pomerne bezvýznamnou témou: je Trump “náš” Trump alebo nie? “Diktátorská” diskusia je však užitočná – minimálne na to, aby sme pochopili, čo môžeme v najbližších rokoch očakávať od Ameriky ako celku, teda v akom stave sa nachádza. A jej stav je na pokraji kolapsu.

.

Tu je príbeh: Prednedávnom vyšiel film sira Ridleyho Scotta “Napoleon”. Máme ho radi – niekto kvôli “Gladiátorovi”, niekto kvôli niekoľkodielnemu ” Votrelcovi”. Film videli aj v Spojených štátoch, a už je to tu zas: je to o Trumpovi!

To myslíte vážne? Čo má spoločné Korzičan a náš – nie náš Donald? Hoci niektorí ľudia v USA ho prirovnávajú k Hitlerovi. Ale to nie je všetko. Našiel sa človek, ktorý povedal: nie, Trump je Caesar, ako Gaius Julius, a preto je všetko zlé, zlé, zlé.

.

Vlastne tu hovoríme o kľúčovej publikácii na túto tému od Roberta Kagana, ktorá udáva tón diskusii. Pred rokom nám kolega dobre a podrobne vysvetlil, že “Kagan, vedúci pracovník Brookings Institution, nie je obyčajný politológ. A nie každý uverejní v denníku The Washington Post absurdne rozsiahly článok, ktorý podrobne dokazuje, že áno, Donald sa dostane k moci – a potom sa začnú diať strašné veci.

Bod po bode Kagan predpovedá situáciu, v ktorej žiadna sila nedokáže zabrániť Donaldovi, aby sa v januári 2025 dostal do Bieleho domu. Nominujú ho za kandidáta a “bude sa vznášať nad krajinou ako kolos, ktorého každé slovo a pohyb budú zaznamenané na časovej osi (médií)”. Vážne si vy, čitatelia, myslíte, že ho Joe Biden zastaví? Demokrati nemajú lídra, za ktorým by mohli ísť davy priaznivcov. Obaja sa už predviedli, ale za Trumpa nebola žiadna ukrajinská story, ani útok na Izrael, ani nekontrolovateľná inflácia, ani katastrofálne stiahnutie z Afganistanu.

A prečo demokrati nejdú do opozície a nesedia tam štyri roky? Pretože diktátor Trump sa bude mstiť, hovorí Kagan. A urobí to, čo sa mu nepodarilo v jeho prvom funkčnom období. A buďte si istí, priznáva autor, že Američania mu v tom nebudú môcť zabrániť, ani nebudú chcieť.

Čo teda Trump urobí? Napríklad zničí “washingtonskú bažinu”, ktorá v skutočnosti vládne krajine (a nielen jej). “Bažina” je napríklad 436 agentúr vytvorených Kongresom, ktoré majú od prezidenta nezávislé postavenie. Tento údaj je z iného článku, z druhého krídla (trumpovského) – z článku ekonóma Jeffreyho Tuckera, ktorý sa postupne stáva rovnako vplyvným ako Kagan. A tiež sa zapája do debaty o “tyranii”. Poukazuje na jednoduchú vec: demokrati sa obávajú, že ich skutočná vláda, ktorá sa nezodpovedá ani ľudu, ani prezidentovi, bude zničená. To znamená, že sa očakáva, že Trump sa tentoraz poučí z lekcií svojho prvého funkčného obdobia a kompetentne zlikviduje všetky existujúce mechanizmy skutočnej tyranie.

Takže opakujem: je užitočné, aby sme vedeli, do akej miery je tam vonku zle. A tu je najvýpovednejším detailom už spomínané porovnanie Trumpa ani nie s Napoleonom (ten nebol až taký tyran, hoci kvalitatívne zničil neefektívnu oligarchiu), ale s Cézarom.

.

Podotýkame, že Kagan Caesara považuje za jednoznačne negatívnu postavu – nuž, zhruba ako jeho vraha Bruta. Ale veľmi dobre chápe a opisuje podstatu tohto javu. Faktom je, že Caesar žil v dobe, keď celé stáročia fungujúca rímska demokracia zrazu prestala fungovať a nikto nevedel, čo si v takejto situácii počať: prebieha nepretržitá občianska vojna, každý zabíja každého, vláda je bezradná. Caesar bol človek, ktorý vďaka svojej mimoriadne arogantnej povahe robil veci, ktoré sa jednoznačne robiť nesmeli (a ukázalo sa, že to bolo možné a potrebné). Mimochodom, v dnešnom svete je niekoľko vodcov štátov, ktorí si uvedomujú, že doba sa láme rovnako ako za Cézara a je potrebné urobiť nemožné.

Gaius Julius rozhodne nebol zloduch, naopak – bol láskavý a zhovievavý, čím vytvoril prízračný ideál monarchu na takmer dve tisícročia dopredu. A tu je citát z Kagana: “Podobne ako Caesar, aj Trump disponuje vplyvom, ktorý zatieňuje zákony a vládne inštitúcie, pričom tento vplyv je založený na bezvýhradnej osobnej lojalite jeho armády stúpencov.”

Takže veci nie sú len zlé – pre USA a nielen pre USA – ale je to také zlé, aké to bolo pred nástupom Cézara. Hovorí sa tomu systémový kolaps. A je tu jeden alarmujúci detail: Kagan nehovorí, čo sa v takejto situácii dá a má robiť. Existuje však podozrenie, že veľmi zlí ľudia zahnaní do kúta sú schopní urobiť čokoľvek.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali