Vodný slalom: Triumf Dukátovej v SP, víťazstvo Hochschornerovcov v Čunove

Vodný slalom: Triumf Dukátovej v SP, víťazstvo Hochschornerovcov v Čunove

Čunovo 25. augusta (TASR) – Päťdielny seriál Svetového pohára slalomárov na divokej vode vyvrcholil v čunovskom kanáli zostávajúcimi dvoma disciplínami, ženským kajakom a deblovkami. Po sobotnom triumfe singlistu Michala Martikána naplno vynikli aj deblisti Pavol a Peter Hochschornerovci. Ronako ako oni síce kajakárka Jana Dukátová na najvyššom stupni neskončila, vďaka 2. miestu sa však stala celkovou víťazkou SP v K1, už štvrtýkrát v kariére, a slovenský slalom v histórii 54. raz.

Už v semifinále vznikol v ženskom kajaku rozruch, postup si zmarila 19. Slovinka Terceljová, jedna z kandidátok na celkové prvenstvo v SP, a súboj sa zúžil na Foxovú a Dukátovú. Austrálčanka siahala na jedinečné pohárové double, keď deň predtým uzavrela s prvenstvom kategóriu singlistiek. Spolu s Dukátovou sa v kajaku postarala vo finále o dramatické vyvrcholenie. Ak by sa zopakovalo poradie zo semifinále, tak by Dukátová Foxovú preskočila o jeden bod, pretože strácala na ňu len 13.

Dukátová však na celkový úspech nemusela zvíťaziť, ponúkali sa aj kombinácie 2. Dukátová – 6. Foxová, 3. Dukátová – 9. Foxová. Pozornosť vo finále sa najskôr sústredila na Elenu Kaliskú a jej dotyk hneď na prvej bránke. Výsledným časom sa doťahovala aj na svoj starší vzor Češku Hilgertovú a vzájomné porovnanie nedopadlo dobre. Ďalšie dve trestné sekundy nabrala na poslednej 23. bránke a oproti semifinále sa značne spomalila. Austrálčanka Foxová nápor na nervy nezvládla, vynechala bránku a jej deviate miesto otvorilo bránu dokorán pre Dukátovú. A tej nebolo viac treba, nástrahy trate zvládla bez vážnejšej chyby a 2. miesto znamenalo, že už štvrtýkrát v kariére sa stala majiteľkou symbolického glóbusu za celkové prvenstvo v K1.

V debloch postúpili do finále všetky tri lode SR, s najrýchlejšími bratancami Škantárovcami. O prvenstvo v SP viacmenej už nešlo, francúzski deblisti Klauss – Peche mali v hodnotení výrazný náskok 27 bodov, vo finále nezakolísali a už pred samotnou jazdou mohli vedieť, že im prvenstvo nikto nezoberie. Čunovský kanál však najviac tlieskal trojnásobným olympijským víťazom bratom Hochschornerovcom. Ich deblovka akoby mala na domácej vode krídla, elegantne a s primeranou odvahou v zložitých úsekoch preletela traťou s obdivuhodným časom, na ktorí sa súperi mohli len závistlivo pozerať. Hochschornerovci počet víťazstiev v SP stanovili v kariére na 29 a keby štartovali aj v Tacene v 4. kole SP, boli by na tom v unikátnej štatistike ešte lepšie.

Reklama

Finálové výsledky

K1 ženy: 1. Emilie Ferová (Fr.) 106,54 (0), 2. Jana Dukátová (SR) 109,79 (0), 3. Jasmin Schornbergová (Nem.) 110,66 (0), …8. Elena Kaliská (SR) 118,28 (4)

Reklama

v semifinále: 1. Jana Dukátová 110,09 (0), 8. Elena Kaliská 113,39 (2), …nepostúpila 24. Kristína Nevařilová 125,76 (6)

C2: 1. Pavol a Peter Hochschornerovci (SR) 107,98 (0), 2. Jonáš Kašpar – Marek Šindler (ČR) 109,39 (0), 3. Gauthier Klauss – Matthieu Peche (Fr.) 109,55, 4. Tomáš Kučera – Ján Bátik 110,73 (0), …8. Ladislav a Peter Škantárovci (obe SR) 117,36 (2)

v semifinále: 1. Ladislav a Peter Škantárovci 110,56 (0), …4. Pavol a Peter Hochschornerovci 113,25 (0), 9. Tomáš Kučera – Ján Bátik 116,99 (2)

Konečné hodnotenie SP (5 pretekov z piatich)

K1 ženy: 1. Jana Dukátová (SR) 211, 2. Jessica Foxová (Austr.) 205, 3. Jasmin Schornbergová 201, …7. Elena Kaliská 150, 45. Kristína Nevařilová 28, 72. Kristína Zárubová (všetky SR) 2

Reklama

C2: 1. Gauthier Klauss – Matthieu Peche (Fr.) 260, 2. Sašo Taljat – Luka Božič (Slovin.) 222, 3. Pavol a Peter Hochschornerovci 189, …5. Tomáš Kučera – Ján Bátik 165, 6. Ladislav a Peter Škantárovci (všetci SR) rovnako 165 (rozhodlo lepšie finálové umiestenie)

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali