Vodcovia hongkonských študentov a vláda viedli rozhovory, ale nedohodli sa

Vodcovia hongkonských študentov a vláda viedli rozhovory, ale nedohodli sa

Hongkong 21. októbra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Šéf hongkonskej exekutívy Liang povedal, že vláda neumožní verejnosti nominovať kandidátov v prvých priamych voľbách jeho nástupcu v roku 2017

Vodcovia hongkonských študentov a predstavitelia vlády viedli dnes rozhovory o ukončení prodemokratických protestov, ktoré už vstúpili do štvrtého týždňa, hoci Pekingom podporovaný líder mesta Liang Čen-jing opakovane vyjadroval neochotu urobiť kompromis v kľúčovej požiadavke aktivistov. Málo ochoty na kompromisy prejavili obe strany, ale očakávajú sa ďalšie rozhovory, napísala agentúra AP.

Reklama
Na snímke líder študentov Alex Chow (v strede) rozpráva spolu s ostatnými lídrami počas tlačovej konferencie po skončení rozhovorov s hongkonskými vládnymi predstaviteľmi v Hongkongu

Šéf hongkonskej exekutívy Liang novinárom povedal, že vláda neumožní verejnosti nominovať kandidátov v prvých priamych voľbách jeho nástupcu v roku 2017, ako to žiadajú tisíce protestujúcich ľudí táboriacich v hlavných uliciach Hongkongu. Dodal však, že existuje priestor na diskusiu o tom, akým spôsobom vytvoriť kľúčový 1200-členný výbor, ktorý bude vyberať kandidátov na úrad.

Liang vyhlásil, že takéto zmeny vo výbore by mohli byť témou druhého kola rokovaní v nasledujúcich niekoľkých mesiacoch. “Je priestor na to, aby vznikol demokratickejší nominačný výbor, reprezentujúci širokú verejnosť. Je to jedna z vecí, o ktorej chceme diskutovať nielen so študentmi, ale s celou spoločnosťou,” uviedol Liang. “Nechceme pomazanie,” povedal líder študentov Alex Čou.

Reklama

Čou a štyria ďalší študentskí lídri, oblečení v čiernych tričkách s nápisom “Slobodu teraz!”, rokovali s piatimi vysokopostavenými vládnymi predstaviteľmi v tmavých oblekoch, sediacich oproti za stolom v tvare U.

 

Protestujúci okupujú hlavné ulice v troch štvrtiach mesta už od 28. septembra a požadujú, aby vláda upustila od plánov nechať špeciálny výbor vopred preverovať kandidátov pre voľby

Čou sa zameral aj na Liangove pondelkové výroky, že Hongkong by nemal mať širšiu demokraciu, pretože chudobní ľudia by mali priveľké slovo pri určovaní politiky ázijskej finančnej metropoly. Tieto výroky len zdôraznili fakt, že protestujúcich ženie aj nespokojnosť s čoraz väčšou spoločenskou nerovnosťou v bývalej britskej kolónii.

“Nespravodlivo zostavený nominačný výbor nie je dobrý pre spoločenskú a majetkovú priepasť v Hongkongu. Mal by ďalej slúžiť podnikateľským konglomerátom? Nebude ďalej brať politické práva jednému miliónu ľudí žijúcich v chudobe?” položil otázky Čou. Protestujúci okupujú hlavné ulice v troch štvrtiach mesta už od 28. septembra a požadujú, aby vláda upustila od plánov nechať špeciálny výbor vopred preverovať kandidátov pre voľby.

Reklama

Dlho očakávané rozhovory so študentmi, ktoré boli vysielané naživo v televízii, viedli najvyšší predstavitelia Liangovej vlády. V úvodných vyjadreniach líder študentov Čou taktiež povedal, že augustové rozhodnutie čínskeho parlamentu vylúčiť takzvané občianske nominácie kandidátov a trvať na nominačnom výbore dostalo Hongkong “pod papuču”.

 

Ľudia zhromaždení na troch hlavných protestných lokalitách sledovali dnešné rozhovory na veľkoplošných obrazovkách a často nadšene tlieskali vyjadreniam študentských lídrov

Vládni predstavitelia sa počas rozhovorov držali oficiálneho stanoviska, že tzv. miniústavu Hongkongu nemožno novelizovať tak, aby sa prispôsobila požiadavkám protestujúcich. Vyhlásili zároveň, že mnoho ďalších ľudí nesúhlasí s názormi aktivistov. Ľudia zhromaždení na troch hlavných protestných lokalitách sledovali dnešné rozhovory na veľkoplošných obrazovkách a často nadšene tlieskali vyjadreniam študentských lídrov.

Mnohí z nich však cítili iba slabú nádej, že rozhovory ukončia patovú situáciu, hoci zároveň boli presvedčení, že vysielanie rokovaní v televízii pomôže spropagovať ich postoj širšej verejnosti. Keď na konci rozhovorov obrazovky stemneli, diváci začali hučať a pískať. “Vláda neurobila nič. Ale je to len začiatok, bolo to prvýkrát. Každý musí hľadať spôsob, ako ukončiť túto situáciu,” dodal 40-ročný technický konzultant Alex Čchen.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali