Camus sa začal venovať poľnohospodárstvu asi pred 40 rokmi. Mal sto kráv a predával mlieko výrobcom camembertu a ako povedal v interview pre Sputnik, „kedysi sám experimentálne vyrábal čerstvý syr”, ale potom to vzdal. Dúfa, že v Puškinovej vlasti stretne spriaznenú dušu, ktorá bude zdieľať jeho lásku ku kravám a k syru. „Chcel by som teraz robiť to, o čom som sníval v mladosti, a vrátiť čas späť,” hovorí.
Myšlienka vymeniť rodnú Normandiu za priestory ruských polí napadla Philippa v roku 2014, kedy bol k Rusku pripojený Krym a Európská únia a Rusko si vzájomne urobili sankcie, ktoré sa týkali i výroby mlieka a syra.
Neobyčajné dobrodružstvo pána Camusa v Rusku by malo byť vzájomne výhodným. „Rusko veľmi potrebuje profesionálov v oblasti výroby syrov,” my „máme záujem na zahraničnej účasti,” povedal Sputniku Alexandr Nikitin, prezident ruského Združenia výrobcov syrov, ruský partner Camusa.
Francúzsko má úplne iné problémy, ale jedno je jasné: ani tam nie je všetko ideálne. Mliečni farmári prežívajú už viac než dva roky nebývalú krízu, spojenú s nadvýrobou: mnohé farmy sa rušia a priemerný zisk činí 300 eur mesačne.
Okrem toho rastie počet samovrážd medzi farmármi. Podľa štatistických údajov uverejnených v roku 2016 Národnou zdravotníckou agentúrou vo Francúzsku (Santé publique France) spáchalo v rokoch 2007 — 2011 samovraždu 674 farmárov, čo o 20 % prevyšuje priemerný ukazovateľ v krajine. Inými slovami, vo Francúzsku dochádza každé dva dni k samovražde poľnohospodárskeho výrobcu…
„Globálne procesy menia životné spôsoby, technologicky pokročilejšie spôsoby výroby vytlačujú tradičné formy chovu zvierat,” uvádza Nikitin a dodáva: „Philippe nechce zomrieť, chce žiť a Rusko je pre neho východisko.”
Aby začal od nuly v Rusku, Philippe nie náhodou zvolil edinu Lotošino vzdialenú 160 km od Moskvy. „Miestna správa sa ukázala ako najpodnikavejšia,” upresňuje Philippe. Ale cez tento pragmatizmus nesmieme zabúdať ani na dávnu históriu výroby syrov a na zaujímavú udalosť v dejinách dediny: v roku 1812 kniežatá Meščerskí sem pozvali švajčiarského výrobcu syrov Johannese Müllera, aby riadil prvú v Rusku založenú výrobňu syrov.
„Dúfame, že obnovíme značku Lotošino,” hovorí Alexandr a zdeľuje nám svoje plány. „Philippe sa chystá priniesť sem kravy jemu dobre známeho druhu, ktorým tu bude dobre. Budú dávať vysoko kvalitné mlieko, ktoré je veľmi vhodné k výrobe syra,” s nadšením pokračuje Alexandr. Nie celkom mierne ruské podnebie neľaká ani jedného ani druhého: „V živočíšnej výrobe bývajú problémy kvôli vlhkosti, pokiaľ je v potrebnej dobe chladno a sucho, problémy nie sú,” vysvetľuje Philippe a jeho ruský priateľ dodáva: „Sever Francúzska taktiež nie je to najteplejšie miesto.”
„Domnievam sa, že mnohé francúzske rodiny by mohli nájsť prácu v Rusku a byť úspešné”, uvádza Nikitin.