Vládni poslanci zo SaS a OĽaNO nechcú rešpektovať výsledky prípadného referenda o predčasných voľbách. Matovič bol pritom v minulosti silným zástancom referenda

Vládni poslanci zo SaS a OĽaNO nechcú rešpektovať výsledky prípadného referenda o predčasných voľbách. Matovič bol pritom v minulosti silným zástancom referenda

Bratislava 17. novembra 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Čoraz viac sa na Slovensku skloňuje referendum o predčasných voľbách. Kým hnutie OĽaNO na čele s Igorom Matovičom voľakedy presadzovalo referendum, dnes, keď je vo vláde, sa niektorí vládni poslanci odmietajú riadiť podľa prípadného výsledku referenda o predčasných voľbách

Igor Matovič
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO)

Referendum je všeobecne považované za nástroj, ktorý umožňuje ľuďom vyjadriť sa priamo, nie len prostredníctvom svojich zástupcov v parlamente a vo vláde. Jedná sa o tzv. priamu demokraciu.

Reklama

 

Matovič v minulosti referendá podporoval

Zástancom priamej demokracie a referend bol svojho času aj súčasný premiér Igor Matovič. Ten spoločne so svojimi spolustraníkmi v OĽaNO ako opozičný politik presadzoval odbúravanie rôznych prekážok v súvislosti s referendom.

Reklama

V roku 2015 napríklad navrhoval, aby 50% kvórum na platnosť referenda bolo zrušené: “Existencia 50%-ného kvóra, keď k urnám musí prísť 2,2 milióna ľudí, systematicky ubíja v ľuďoch záujem o veci verejné,” povedal Matovič na tlačovke.

Len prednedávnom, v roku 2018, Matovič dokonca chcel zorganizovať referendum o predčasných voľbách: “Nastal čas pre referendum za predčasné voľby. Ľudia potrebujú mať možnosť vyjadriť sa. Chceme presvedčiť všetky demokratické strany, že toto je veľmi vážna chvíľa. Nemôžeme vzdať boj za spravodlivosť. Jediné riešenie sú predčasné voľby.”

Dnes sa však karta obrátila. Premiérom sa stal Igor Matovič. Jeho vládnutie je sprevádzané chaosom a často pôsobí dojmom nekompetentnosti. Obmedzovanie ľudských práv, reštrikcie, ktoré ničia ekonomiku a živobytie ľudí, aj tak by sa dala charakterizovať vláda Igora Matoviča.

Opozičné strany Smer a Hlas preto uvažujú nad možnosťou vyzbierania potrebných 350 000 podpisov a zorganizovania referenda o predčasných voľbách.

Referendum na Slovensku je však veľmi obtiažnou záležitosťou. Okrem toho, že sa ho musí zúčastniť minimálne 50% ľudí, následne výsledok referenda musia schváliť poslanci parlamentu. A tu nastáva problém.

Reklama

 

Niektorí vládni poslanci nechcú rešpektovať výsledok referenda

Mnoho vládnych poslancov totiž už teraz avizuje, že ak by aj bolo prípadné referendum o predčasných voľbách úspešné, jeho výsledok nebudú rešpektovať a v parlamente zaň nebudú hlasovať.

Poslanec strany SaS Alojz Baránik, na otázku redaktorky v reportáži TV Markíza, či by sa ako poslanec cítil viazaný výsledkom tohto referenda odpovedal jednoznačne: “Nie nebol. Pretože ústava hovorí jasne, aký dlhý je mandát.”

Anna Zemanová zo SaSky to vidí podobne: “Myslím si, že nie,” odpovedala stručne.

Ondrej Dostál (SaS): “Neviem si veľmi predstaviť, akým spôsobom by niekto mohol poslancov prinútiť, aby hlasovali v rozpore so svojím presvedčením.”

Reklama

Viazaný výsledkom referenda by sa necítil ani poslanec Matovičovej strany OĽaNO, Dominik Drdul: “V tomto prípade by som sa necítil byť viazaný výsledkom tohto referenda, pretože nemám pocit, že by naša vláda robila niečo, čo by bolo tak krajne zlé a nespravodlivé, že by to odôvodňovalo skrátenie volebného obdobia ústavným zákonom.”

Z radov vládnych poslancov sa však našiel aj poslanec, ktorý má iný názor. Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šípoš by výsledok referenda rešpektoval: “Ja si myslím, že je to naša povinnosť.”

Podobné otázky sa riešili aj okolo referenda za rodinu, ktoré sa konalo v roku 2015. Taktiež mnohí poslanci parlamentu už dopredu avizovali, že nie sú povinní sa výsledkom referenda riadiť, aj keby bolo úspešné.

Zdá sa teda, že v súčasnosti je referendum prakticky nefunkčné, keďže aj v prípade nadpolovičnej účasti na referende, stále môžu rozhodnutie ľudí zastaviť poslanci parlamentu. Bolo by to síce nemorálne, no ak ide o 5-tisícové platy poslancov, toho sa za žiadnu cenu nebudú chcieť vzdať.

A je tiež zrejme veľmi málo pravdepodobné, že by Igor Matovič dodržal svoje sľuby z minulosti o nulovom kvóre a sfunkčnení referenda.

 

 

Samuel Gdovin

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:54

Najmenej deväť ľudí utrpelo menšie zranenia pri zemetrasení na juhozápade Japonska. Otrasy spôsobili aj menšie materiálne škody a malé zosuvy pôdy. Uviedli to miestne úrady.

12:49

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili.

“Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila,” uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

 

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali