Veselý začiatok týždňa: Ľavicoví buriči boli vyhodení, Honz o trafiku nepríde a pri špáraní v nose sa podpisovať nemá

Veselý začiatok týždňa: Ľavicoví buriči boli vyhodení, Honz o trafiku nepríde a pri špáraní v nose sa podpisovať nemá

Bratislava 20. januára 2021 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok,Jakub Kotian,Jaroslav Novák)

 

Týždeň hneď skraja priniesol opäť niekoľko šťavnatých dôkazov, že demokracia v tejtokrajinke riadne prituhuje: protesty, politické prekáračky aj demokratické čistky na akademickej pôde

Chmelár, Blaha
Na snímke Eduard Chmelár a Ľuboš Blaha

Dobrá správa je, že našich policajtov na Akadémii policajného zboru už viac nebudú učiť ľavicoví buriči Eudard Chmelár a Ľuboš Blaha. Stačil jeden telefonát a títo dvaja  sa ocitli na dlažbe. Ej, ale sa jedujú! Chmelár napísal, že vraj keby bolo k oznámeniu o ukončení spolupráce ešte doplnené „obvinenie, že ohrozuje výchovu mládeže a kazí morálku kolektívu, bolo by to kompletne okopírované zdôvodnenie prepustenia profesora Miroslava Kusého z Univerzity Komenského počas normalizácie.“ Lenže čo nie je, môže byť. Je tu nová doba, stačí len nájsť správneho kajúcnika a ten už dosvedčí, čo treba…

Reklama

Blaha zase napísal: „Len pripomínam, že prednedávnom vyšli v Oxforde renomované Dejiny moderného politického myslenia v strednej a východnej Európe. Ide o trojzväzkové dielo v angličtine, kde sa opisujú najväčšie osobnosti politického myslenia v našom regióne. Spomína sa tam náš národný buditeľ Ľudovít Štúr, český sociológ Tomáš Garrigue Masaryk či slávny slovinský filozof Slavoj Žižek. A viete, kto sa tam spomína spomedzi slovenských moderných politológov? Eduard Chmelár a Ľuboš Blaha.“ Ale milý Ľuboš, neboj sa. To predsa môže opäť vybaviť jeden telefonát – a demokracia môže zvíťaziť aj v Oxforde!

 

Reklama
Dve výzvy, každá iná

Sudcovia, advokáti a iní právnici sú akísi divní. Namiesto toho, aby sa tešili, že tu konečne po rokoch Ficovho útlaku máme právny štát, ako si ho Stvoriteľ predstavoval a ako ho hlavný virológ ustanovil, vypisujú rôzne výzvy a otvorené listy. Najnovšie 150 sudcov a právnikov na stránke pravnystat.eu podpísalo výzvu, z ktorej vyplýva… no vlastne skoro nič, okrem toho, že pri najbližšej zmene súdnej mapy, ktorá sa má udiať už čoskoro, môžu byť niektorí z nich presunutí do iného mesta alebo do dôchodku. A najhoršie je, že to isté, čo tvrdia sudcovia, si o našom právnom štáte, nevedno prečo, myslia aj v Bruseli.

Tomáš Honz
Na snímke Tomáš Honz

Ale je tu aj iná výzva, ktorú podpísalo 26 koaličných poslancov Národnej rady SR. „Demokracia sa musí voči extrémizmu brániť aktívne. Množiace sa extrémistické útoky, a to či už fyzické alebo verbálne, je dôležité potláčať už v zárodku,“ píšu poslanci. My dodajme, že úplne ideálne by bolo likvidovať páchateľov už vtedy, keď ešte ani sami netušia, že by mohli niečo spáchať.

A prečo vlastne poslanci s takýmto objavným vyhlásením prišli? Zľakli sa informácie, ktorú našli v médiách, že Oddelenie extrémistickej kriminality na Úrade špeciálnej prokuratúry, ktoré dostalo pred súd Milana Mazureka či Mariana Kotlebu, by údajne malo byť zrušené. A kto na to upozornil? Nikto iný ako šéf tohto oddelenia a bývalý kandidát na generálneho prokurátora Tomáš Honz, ktorý pre istotu rovno poslal nadriadeným sťažnosť. Ale dozvedel sa, že vraj je to novinárska kačica. Pán Honz môže byť pokojný, jeho oddelenie ostane zachované a možno sa v najbližších rokoch nájde zas aj nejaký extrémista, aby malo postarané aj o prácu.

 

Špajchľovačka aj s podpisovaním? To by bolo príliš nebezpečné

Medzitým to premiér Matovič už nevedel vydržať bez svojho obľúbeného testovania/trestovania, a tak zase budú tisíce ľudí stáť na zime v radoch a pekné biele obláčiky pary, ktoré im pôjdu od úst, rúška-nerúška, ich spoja v jednom spoločnom krásnom veľkom obláčiku s posolstvom: testovanie nás zachráni.

Reklama

Tentoraz to však možno bude aj so zaujímavým spestrením: opozičný Hlas-SD prišiel s nápadom využiť špáranie v nose na zber podpisov za vyhlásenie referenda, čo ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vtipne označila za hrubé podkopávanie dôvery v štát. Pripomeňme si, že ide o ministerku zo strany, ktorej otec zakladateľ označil tento štát za mafiánsky, čo však nebolo podkopávanie dôvery v štát, ale naopak, jej zvyšovanie.

Ešte zábavnejší boli dvaja podarení ministri za OĽaNO Naď a Krajčí: tí chcú, aby voči zberačom podpisov zakročila polícia. Okrem toho, že to je vraj porušenie zákona (ktorý si sami vymysleli, a ktorý aj EÚ považuje za problematický), je to vraj aj epidemiologické riziko. Samozrejme, na rozdiel od samotného testovania, ktoré epidemiologickým rizikom nie je. No nejedol pán minister Krajčí vtipnú kašu?

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:04

Na spomienkové slávnosti pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii bude pozvaná aj delegácia z Ruska, nie však ruský prezident Vladimir Putin. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval francúzsky organizačný štáb podujatia. Spresnil, že šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

16:51

Vládna koalícia sa chystá hrubým spôsobom porušovať vlastnícke práva ľudí na Slovensku. V súvislosti s vládnym návrhom zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície to v utorok vyhlásila opozičná poslankyňa Veronika Remišová. Predseda tohto poslaneckého klubu Michal Šipoš avizoval, že budú hlasovať proti návrhu, aj proti skrátenému legislatívnemu konaniu o ňom.

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

16:37

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie.

16:36

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne “čo i len najmenší krok” ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň “bolestivá”.

16:36

Britskí zákonodarcovia budú v utorok diskutovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia, ktorého cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť.

16:29

Umelkyňa zastupujúca Izrael na medzinárodnej výstave súčasného umenia v Benátkach vyzvala v utorok na prímerie vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas a uviedla, že jej výstava zostane zatvorená, kým nebudú rukojemníci unesení do Pásma Gazy prepustení na slobodu.

16:17

Američania očakávajú, že Izrael podnikne odvetný úder mimo Iránu, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami oboch strán.

Cieľom úderu by mohli byť iránske vojenské sily a zástupcovia mimo Iránu. Napríklad Sýria.

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali