Americkí psychológovia z Univerzity v Kansase zistili, že cukor a jeho náhrady, ktoré sú súčasťou mnohých jedál na slávnostnom stole, spôsobujú metabolické, zápalové a neurobiologické procesy, vedúce k depresívnej psychóze.
Zníženie množstva slnečného svetla v zime a narušenie denných rytmov v tejto súvislosti vedie k zhoršovaniu depresívnych stavov, ktoré podľa autorov postihujú až 30 percent ľudí. 5-10 percent trpí v zime skutočnou klinickou depresiou.
“Jedným z charakteristických rysov nadchádzajúcej depresie v zime je potreba sacharidov,” cituje tlačová správa univerzity Stephena S. Ilardiho, odborného asistenta klinickej psychológie a jedného z autorov článku.
Podľa vedca je obzvlášť ťažké vzdať sa sladkostí počas depresie, pretože cukor dodáva energiu, vytvára pocit nárastu sily a zlepšuje náladu.
“Sladkosti fungujú ako droga,” hovorí Ilardi.” Majú okamžitý účinok na zlepšenie nálady, ale vo veľkých dávkach môžu mať škodlivé účinky na osobnú pohodu, môžu spôsobiť zhoršenie vnútorného zápalu a nárast hmotnosti.”
Autori založili svoje zistenia na analýze širokého spektra štúdií o fyziologických a psychologických účinkoch konzumácie cukru, vrátane Iniciatívy pre zdravie žien a amerického Národného inštitútu pre výskum výživy a zdravia AARP, práci španielskych, rakúskych a čínskych univerzít.
Autori prirovnávajú fyziologický a psychologický účinok sladkostí ku konzumácii alkoholu.
“Jedna porcia alkoholického nápoja denne je bezpečná a má priaznivý vplyv na náladu a energiu ľudí, pretože alkohol sú čisté kalórie, čistá energia. Vo veľkých dávkach sa však stáva vysoko toxickým. “Situácia s cukrom je veľmi podobná,” vysvetľuje vedec. “Ľudia, ktorí optimalizujú svoju stravu, aby sa vyhli depresii, by mali vyhodnotiť množstvo živín, ktoré mozog potrebuje, a vzdať sa nadbytočného cukru.”
Vedci zistili, že hlavným fyziologickým faktorom spojeným s konzumáciou cukru a zhoršujúcimi sa duševnými poruchami depresívneho typu je vnútorný zápal.
“Keď hovoríme o zápalových ochoreniach, zvyčajne máme na mysli choroby s vysokou mierou systémového zápalu, ako je diabetes alebo reumatoidná artritída,” pokračuje Ilardi. “Nemyslíme si, že k nim patrí aj depresia. Hormóny súvisiace so zápalom pôsobia v prvom rade na mozog .”
Cukor nepriamo ovplyvňuje mozog aj prostredníctvom ľudského mikrobiomu.
“Cukor má veľmi priaznivý účinok na mnoho typov parazitických mikróbov produkujúcich chemické látky, ktoré spúšťajú v mozgu reakcie úzkosti, stresu a depresie.”
Autori odporúčajú pre boj s depresiou minimálne spracované potraviny bohaté na rastlinné produkty a omega-3 mastné kyseliny. Pokiaľ ide o cukor, denná dávka by nemala presiahnuť 25 gramov.