Do štúdie sa zapojilo niekoľko stoviek obyvateľov Nového Zélandu, ktorí boli v tom čase nad 45 rokov a ktorých zdravie pozorovali od troch rokov.
Zhromažďovanie informácií v priebehu takmer celého života účastníkov experimentu umožnilo zistiť, že tí, ktorí mali v mladom veku nízky koeficient inteligencie, zlé jazykové schopnosti a zlé motorické zručnosti, sa v strednom veku pohybujú pomalšie.
Okrem toho účastníkom vo veku 45 rokov vykonali MRI sken, ktorý ukázal, že tí, ktorí chodia pomalšie, majú menší objem mozgu a súčasne aj pevnosť jeho kôry. Vykazovali tiež známky ochorenia malých ciev. To všetko, ako zdôrazňujú vedci, naznačuje skoré starnutie mozgu.
Vedci požiadali skupinu ôsmich ľudí, aby vyhodnotili vek účastníkov testu na fotografiu. Výsledkom bolo, že “pomalí chodci” vyzerali staršie než tí, ktorí chodili rýchlejšie.
Vedci zistili, čo môže zapríčiniť narušenie činnosti mozgu
Vedci z univerzity v Yale v Spojených štátoch zistili, že strava s vysokým podielom tukov prispieva k poškodeniu mozgových funkcií. O informácii sa píše v tlačovej správe na MedicalXpress.
Počas štúdie kontrolovali odborníci vplyv rôznych druhov stravy na zvierací organizmus. Ukázalo sa, že použitie vysokého obsahu tukov a uhľohydrátov prispieva k zápalovým procesom v hypotalame po dobu troch dní, a to ešte predtým, ako sa objavia prvé známky obezity. Okrem toho pozorovali zmeny v štruktúre mikroglií, čo sú imunitné bunky v centrálnej nervovej sústave.
Pri nezdravej strave sa mikroglie stávajú nadmerne aktívnymi kvôli poklesu mitochondrií – intracelulárnych organel, ktoré produkujú energiu. V procese bol aj odpojovací proteín UCP2, ktorý pomáha hypothalamickým bunkám regulovať homeostázu glukózy a energetickú rovnováhu. Blokovanie UCP2 pomohlo zvieratám, ktorých jedlo bolo bohaté na tuk, jesť menej a nepriberať.