Svet 17. februára 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Michal Svítok)
Skupina francúzskych a brazílskych vedcov zistila spojenie medzi prijímaním potravín s vysokým stupňom spracovania a vývojom onkologických chorôb. Informoval o tom portál MedicalXpress.
Pekárske výrobky a malé občerstvenie, sódovky, kukuričné lupienky s cukrom, polotovary a regenerované mastné výrobky sa považujú za „ultraspracované”, uvádza sa v článku. Takáto strava sa vyznačuje vysokým obsahom cukru, tukov a soli, obsahuje však málo vitamínov a vlákniny.
Vedecká skupina zistila, že zvýšenie spotreby potravín s vysokým stupňom spracovania o desať percent zvyšuje riziko vývoja onkologických chorôb o 12 %. Pre karcinóm pŕs je tento ukazovateľ 11 %. Pritom ale nebolo zistené patrné spojenie medzi požívaním týchto potravín a rakovinou prostaty a čreva.
„Pokiaľ vieme, je táto štúdia prvým výskumom, v ktorom sa skúma zvýšenie rizika vývoja onkologických chorôb všetkých typov a mimo iného karcinómu pŕs spojené s požívaním ultraspracovanej potravy,” uvádza sa v štúdii.
Vedci vyzývajú ku skorigovaniu systému stravovania a taktiež navrhujú zvýšenie daní a zavedenie obchodného obmedzenia pre potraviny s vysokým stupňom spracovania.