Pekárske výrobky a malé občerstvenie, sódovky, kukuričné lupienky s cukrom, polotovary a regenerované mastné výrobky sa považujú za „ultraspracované”, uvádza sa v článku. Takáto strava sa vyznačuje vysokým obsahom cukru, tukov a soli, obsahuje však málo vitamínov a vlákniny.
Vedecká skupina zistila, že zvýšenie spotreby potravín s vysokým stupňom spracovania o desať percent zvyšuje riziko vývoja onkologických chorôb o 12 %. Pre karcinóm pŕs je tento ukazovateľ 11 %. Pritom ale nebolo zistené patrné spojenie medzi požívaním týchto potravín a rakovinou prostaty a čreva.
„Pokiaľ vieme, je táto štúdia prvým výskumom, v ktorom sa skúma zvýšenie rizika vývoja onkologických chorôb všetkých typov a mimo iného karcinómu pŕs spojené s požívaním ultraspracovanej potravy,” uvádza sa v štúdii.
Vedci vyzývajú ku skorigovaniu systému stravovania a taktiež navrhujú zvýšenie daní a zavedenie obchodného obmedzenia pre potraviny s vysokým stupňom spracovania.