Washington 23. februára 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Vedci často pripomínajú, že nadmerná konzumácia kávy je škodlivá pre zdravie tak ako jej pitie s mierou je pre organizmus užitočné. Najmä sa neodporúča piť viac ako štyri šálky tohto nápoja denne. Ako sa ukázalo, stav tela je tiež ovplyvnený spôsobom, akým sa káva pripravuje, dennou dobou pre jej spotrebu a dokonca aj riadom, z ktorého sa pije
Portál Eat This Not That analyzoval rad rôznych štúdií týkajúcich sa kávy a pomenoval najnebezpečnejšie spôsoby jej konzumácie.
Káva z jednorázovej šálky
Vbehnem do kaviarne, aby som si vzal nápoj, a pôjdem ďalej – to je spôsob, akým konzumuje kávu veľa ľudí. Vedci to však neodporúčajú. Použitie horúcich nápojov z papierových kelímkov s podšívkou obsahujúcu plastovú fóliu môže spôsobiť výskyt nebezpečných mikroplastových častíc v tele. “Tieto chemikálie môžu byť spojené s radom zdravotných problémov, vrátane reprodukčných porúch a obezity, rovnako ako s problémami, ako je zakrpatenie u detí,” uviedli odborníci z americkej spotrebiteľskej spoločnosti.
Nefiltrovaná káva
French press je jedným z najjednoduchších a najrýchlejších spôsobov, ako si kávu urobiť sami. Odborníci zo Švédskej univerzity v Göteborgu sa domnievajú, že z dlhodobého hľadiska môže taká metóda poškodiť telo. Podľa ich údajov obsahuje nefiltrovaná káva látky, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Vedci dospeli k záveru, že použitie filtra odstraňuje nebezpečné prvky a znižuje pravdepodobnosť infarktu a predčasnej smrti.
Ranná káva
Zdá sa, že ráno je najlepší čas na kávu. Odborníci ale odporúčajú najprv sa naraňajkovať pred začatím pitia nápoja. Britskí vedci tvrdia, že kofeín pred raňajkami môže negatívne ovplyvniť hladinu cukru v krvi a zvýšiť riziko srdcových ochorení a cukrovky v budúcnosti.
Sladká káva so smotanou
Odborníci na zdravie varujú, že nadmerná konzumácia sladkej kávy so smotanou alebo mliekom môže ovplyvniť objem pása. Odborníci na výživu neodporúčajú túto kombináciu príliš často. “Časom môžu tieto kalórie viesť k priberaniu na váhe,“ pripomenula nutričná špecialistka Kelly McGrainová.