Podľa Morrisovej za prejedaním stojí niekoľko faktorov a ako prvý sa uvádza veľkosť porcie. Túto tézu potvrdzujú výsledky posledného experimentu, v ktorom dobrovoľníci mali zjesť porciu polievky. K niektorým tanierom však viedli hadičky, ktoré nenápadne dopĺňali polievku. Po skončení experimentu sa zistilo, že hoci časť ľudí skonzumovala o 73% viac polievky ako ostatní, pocit sýtosti mali všetci rovnaký.
Ďalším dôležitým faktorom je rozmanitosť jedla, ktoré je na stole. Dietologička podotýka, že pocit sýtosti je priamo spojený s okamihom, kedy organizmus začína zažívať menší pôžitok z chuti jedla. Teda výsledky výskumu ukazujú, že ak sa stôl “prehýba najrôznejším jedlom”, človek toho zje štyrikrát viac.
Rovnako podľa Morrisovej prejedanie ovplyvňuje sledovanie televízie a čítanie počas stravovania a tiež pitie alkoholu a správanie sa ľudí sediacich pri stole. Keď človeka niečo vyrušuje od jedla, horšie rozpozná moment nasýtenia, kvôli čomu je viac, než by mal, vysvetľuje expertka. Podobné účinky má aj alkohol, kvôli ktorému mozog dostáva nutné signály oveľa neskôr.
Okrem toho keď človek je v spoločnosti iných ľudí, tak podvedome začína na sebe skúšať stravovacie zvyky ostatných a snaží sa vyskúšať všetko, čo chutí jeho susedovi. To tiež vedie k prejedaniu.
Aby sme sa vyhli spomínaným faktorom a neprejedali sa, mali by sme sa vždy sústrediť výlučne na jedlo, zdôrazňuje Morrisová. Ďalej radí, aby sme si fotili jedlo, ktoré hodláme zjesť, a počas dňa by sme si tak mohli pripomínať množstvo spotrebovaných potravín.