Varovanie Zelenského cez Politico? Ukrajina môže čeliť ďalšiemu majdanu, ktorý bude znamenať koniec…

❚❚

Bratislava 18. apríla 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky,)

 

Ukrajina môže čeliť ďalšiemu Majdanu, uvádza denník Politico. Jedným z dôvodov je prezident Volodymyr Zelenskyj, “pretože sa stal súčasťou problému – lídrom s autoritárskymi sklonmi”

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Takýto názor vyslovil autor článku Jaime Dettmer, ktorý navštívil Kyjev a hovoril s viacerými ukrajinskými politikmi.

.

Konkrétne s poslankyňou Innou Sovsunovou zo strany Golos, ktorá “tuší, že sa blíži ďalší politický prevrat”, keďže “sa blížime k hranici 10 rokov, keď máme tendenciu organizovať revolúcie” (predchádzajúci Majdan sa začal v novembri 2013).

Podobný názor vyslovil aj nemenovaný ukrajinský exminister: “Viete, Majdan sa môže zopakovať. ” Vojna vzbudila veľké nádeje a ľudia sa budú tešiť na zmenu. Budú chcieť peniaze, spravodlivosť a dokončenie reforiem, ktoré požadovali už v roku 2014, a budú ich chcieť rýchlo,” domnieva sa respondent.

.

Noviny konštatujú, že súčasná vojna “vytvára silný pocit spolupatričnosti národa a vzbudzuje obrovské nádeje na lepšiu budúcnosť – očakávania, ktoré bude ťažké naplniť.

Pre Zelenského to bude obzvlášť ťažké, tvrdí Politico. Noviny sa domnievajú, že jeho 84-percentný rating po vojne klesne, “len čo zmizne existenčná hrozba”. Rovnako ako pred vojnou, keď “jeho podpora v istom momente klesla len na 11 percent”, ale po začiatku vojny okamžite vyskočila.

Vtedy “ukrajinského prezidenta obvinili, že sa stáva čoraz autokratickejším a porušuje zákony vydávaním prezidentských dekrétov o sankciách proti nepriateľom, a to všetko v mene boja proti ruskej agresii, ale podľa niektorých kritikov aj s cieľom podkopať svojich politických oponentov.

Publikácia tiež pripomína offshorové škandály okolo Zelenského. A tiež to, čo sa dialo v predvečer vojny: “Po tom, ako zmlknú zbrane, sa budú klásť otázky o udalostiach, ktoré viedli k vojne – prečo Zelenskyj ignoroval jasné varovania západných spravodajských služieb o vysokej pravdepodobnosti ruskej invázie a nevyslal Ukrajinu na vojnovú dráhu oveľa skôr.”

Noviny píšu, že “z času na čas sa tieto otázky objavia aj uprostred vojny”.

.

Noviny tiež píšu o negatívnom efekte “globálneho pochlebovania” Zelenskému. “Myslí si, že je politikom číslo jeden na svete a že Joe Biden je ďaleko, ďaleko pod ním, a dokonca aj pod takými lídrami, ako sú Macron a Scholz,” povedal novinám bývalý minister.

Napriek tomu korupčný škandál na ministerstve obrany ukázal, že v skutočnosti starý systém do veľkej miery zostáva zachovaný. “Nevidíme dostatočne výrazné úsilie v boji proti korupcii,” povedal bývalý americký diplomat novinám.

Povedal, že na nedávnych stretnutiach s ukrajinskou opozíciou a lídrami občianskej spoločnosti ho zarazilo, ako “na jednej strane skutočne oceňujú Zelenského silu ako vojenského vodcu”, ale “sú hlboko znepokojení aj korupciou a jeho autoritárskym štýlom”.

“Podľa ich názoru, keď sa vojna skončí, nastane odplata,” dodal diplomat.

 

.

Varovanie Zelenského cez Politico?

V článku Politica sa uvádza v ukrajinských politických kruhoch pomerne rozšírený názor že súčasná popularita Zelenského je len poctou jemu ako “vojenskému vodcovi”. A len čo sa vojna skončí a do popredia sa dostanú iné problémy (ekonomika, korupcia, potreba rekonštrukcie krajiny), úroveň prezidentovej podpory klesne približne na rovnakú úroveň, aká bola pred 24. februárom 2022.

Realita je taká, že to zďaleka nie je vopred isté.

Zelenského schopnosti ako štátneho manažéra je možné hodnotiť rôznymi spôsobmi, nakoľko hlboko rozumie ekonomike, vojenským záležitostiam, diplomacii a či je úspešný v boji proti korupcii. Existuje však minimálne jedna oblasť, v ktorej je Zelenského profesionalita nespochybniteľná – riadenie ľudských emócií. Tu bol odborníkom extratriedy ešte predtým, ako sa stal prezidentom. “95. Kvartal”, ktorý vytvoril a viedol, je pravdepodobne najúspešnejší šoubiznisový projekt v histórii nezávislej Ukrajiny. Zelenskij svoje schopnosti aktívne uplatňoval aj počas svojho prezidentovania. Ale obzvlášť úspešne a účinne ich uplatňoval počas vojny, v ktorej emócie zohrávajú osobitnú a v mnohých prípadoch rozhodujúcu úlohu.

Zelenskyj tlačovka výročie vojny
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí počas tlačovej konferencie k prvému výročiu ruskej invázie na Ukrajine

Keď sa vojna skončí, jeho riadenie emócií nezmizne, ale sa premení.

Samozrejme, jednou zo silných emócií bude očakávanie zmeny a nádej na premenu krajiny po veľkých obetiach a utrpení, ktoré nesmú byť márne. Ale bude tu aj ďalšia emócia, ktorú vyjadruje veta “keby už bolo po vojne”. Emócia únavy z vojnového utrpenia a strachu z možných nových otrasov a obetí.

Zelenskyj (ak vôbec chce zostať prezidentom aj po vojne a nerozhodne sa sám “vojsť do dejín”) bude pravdepodobne pracovať s oboma emóciami.

Bude sa snažiť ukázať, že “prichádza zmena” a “nový život”. Na to môže prezident v nových voľbách obnoviť 99 % svojej frakcie v Rade a úplne zmeniť zloženie vlády. Bude to pre neho ľahké, pretože centrom moci na Ukrajine nie je ani vládnuca frakcia, ani kabinet, ale úzky okruh Zelenského spolupracovníkov. A preto je preňho rotácia ministrov a poslancov takmer irelevantná.

Bude sa však spoliehať na druhú emóciu: “načo nám je ďalší zmätok? Po predchádzajúcom Majdane boli nepokoje a vojny, zomreli tisíce a tisíce ľudí, a ak bude nový Majdan, nie je jasné, čo bude s krajinou. Tretí Majdan krajina nevydrží. Takže je lepšie robiť veci pomaly, bez prudkých pohybov.

Teoreticky bude môcť Zelenskyj podľa takejto bilancie vyťažiť zo situácie pre seba. Najmä ak sa voľby uskutočnia hneď po skončení vojny (čo presne plánujú úrady).

Pravda, Zelenského čaká ešte jeden riskantný moment – vzťahy so Západom. Vzhľadom na potrebu získať od západných partnerov finančné prostriedky na obnovu krajiny, ako aj smerovanie k integrácii s EÚ, pôjde o splnenie početných požiadaviek, ktoré sa v rámci týchto procesov kladú.

.

Zelenského oponenti sa určite pokúsia upozorniť USA a EÚ na korupciu a iné problémy, čím ich podnietia k verejnej demonštrácii nespokojnosti so Zelenským, a tým oslabia jeho vnútropolitickú pozíciu. Aj v tomto prípade sa však môže pokúsiť zahrať na city. Tentoraz sa bude snažiť odovzdať Západu odkaz, že “netreba kaziť taký krásny obraz krajiny, ktorá si ubránila svoju nezávislosť, idúc do Európy” pre pobavenie nepriateľov slobodného sveta.

Nech je už Zelenskyj akokoľvek dobrý manipulátor, je možné, že čudný článok v amerických novinách Politico, je iba odkaz od amerických elít – kroť sa, lebo vojna raz skončí, my ťa už nebudeme potrebovať a potom ti zorganizujeme malý majdan, v rámci ktorého ťa dav tvojich spoluobčanov obesí na najbližšej lampe.

 

Zelenskyj predpokladá, že vojna v lete skončí

Ukrajinské úrady vydali príkaz na zintenzívnenie príprav na parlamentné voľby, ktoré sa môžu uskutočniť v októbri tohto roku alebo v marci budúceho roku (spolu s prezidentskými voľbami) v závislosti od toho, kedy sa skončia vojenské operácie a bude možné zrušiť stanné právo.

Ukrajinským novinám Strana to povedalo niekoľko zdrojov blízkych prezidentskej kancelárii, spomedzi členov Sluhu národa, Ústrednej volebnej komisie a niektorí z vedúcich predstaviteľov regionálnych administratív.

.

“Orgány sú odhodlané usporiadať voľby okamžite po zrušení stanného práva. Pretrvávajú dohady, že by mohlo byť zrušené už tento rok. Ak sa tak stane do konca leta, bude možné uskutočniť parlamentné voľby v stanovenom termíne, teda 29. októbra. Ak sa uskutočnia neskôr, najprijateľnejšou možnosťou je spojiť parlamentné a prezidentské voľby. Bude to jednoduchšie z organizačného hľadiska, lacnejšie pre rozpočet a politicky výhodné pre úrady, pretože Zelenskyj kandidujúci na prezidenta bude vlastne lokomotívou aj pre svoju vlastnú politickú silu. Je pravda, že existuje právna prekážka v podobe zákazu konania riadnych parlamentných a prezidentských volieb v rovnakom čase, ale s odkladom volieb do Rady kvôli stannému právu sa tento bod dá obísť,” uviedol zdroj blízky Bankovej.

Západní partneri, ako už Strana napísala, sú tiež za to, aby sa obe kampane – prezidentská aj parlamentná – uskutočnili čo najskôr.

Kľúčové však je, že na to, aby sa voľby mohli uskutočniť, musí byť vojna ukončená. A v tomto prípade nebude stačiť, aby boje pokračovali, ale aby boli napríklad menej intenzívne (ako mnohí predpovedajú).

Ide o úplné zastavenie paľby na základe nejakej dohody – aspoň dočasného prímeria (tzv. kórejský scenár – prímerie, ktoré ukončilo vojnu medzi Severnou a Južnou Kóreou, trvá už takmer 70 rokov bez mierovej zmluvy).

Bez neho sa stanné právo pravdepodobne nezruší, pretože nepriateľské akcie nízkej intenzity sa môžu kedykoľvek rýchlo zintenzívniť. A hrozba masívnych raketových útokov v takom prípade nezmizne.

.

V ukrajinských politických kruhoch preto panuje ambivalentný postoj k volebným prípravám vlády. Niektorí ich považujú za blafovanie, pretože neveria, že boje sa čoskoro skončia.

Iní diskutujú o rôznych konšpiračných teóriách, podľa ktorých majú úrady plán na ukončenie vojny do konca roka (možno už koordinovaný so Západom a možno aj s Ruskom). A Bankova údajne postupuje v súlade s týmto plánom a vopred sa pripravuje na voľby.

Každopádne, aby sa mohol realizovať tento scenár, musí sa zachovať aspoň časť Ukrajiny ako samostatný štát. To samozrejme dnes nie je vôbec isté. Ruské elity prezentujú názor, že jediným prijateľným výsledkom vojny na Ukrajine je jej úplna denacifikácia a demilitarizácia, čo v praxi znamená ukončenie existencie štátu Ukrajin
a.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali