Vakcína od Novavaxu je účinná na približne 90 percent

Vakcína od Novavaxu je účinná na približne 90 percent

Bratislava 14. júna 2021 (SITA/AP/HSP/Foto:TASR/AP-Alastair Grant)

 

Vakcína proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Novavax je vysoko efektívna a chráni aj proti variantom. Americká biotechnologická firma to oznámila v pondelok s tým, že to vyplýva z rozsiahlej štúdie, ktorú uskutočnili v Spojených štátoch a Mexiku

Novavax
Na snímke ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Novavax

Vakcína je podľa zverejnených informácií celkovo efektívna na približne 90 % a podľa predbežných údajov je aj bezpečná, uviedla spoločnosť.

Reklama

Vakcína od spoločnosti Novavax, ktorú je jednoduché uskladňovať i prevážať, by mala podľa agentúry AP zohrať dôležitú rolu v posilnení dodávok očkovacích látok do rozvojových krajín.

Táto pomoc je však ešte stále ďaleko. Spoločnosť podľa aktuálnych informácií plánuje požiadať o povolenie na používanie vakcíny v Spojených štátoch, Európe a ďalších krajinách koncom septembra. Dovtedy chcú tiež dosiahnuť výrobu do 100 miliónov dávok mesačne.

Reklama

„Množstvo našich prvých dávok pôjde do … krajín s nízkymi a strednými príjmami a to bol náš cieľ už na začiatku,“ povedal pre agentúru The Associated Press generálny riaditeľ Novavaxu Stanley Erck.

Zatiaľ čo v Spojených štátoch dostala najmenej jednu dávku vakcíny proti COVID-19 viac ako polovica populácie, v rozvojových krajinách je to podľa údajov Our World In Data menej ako jedno percento.

Na štúdii Novavaxu sa podieľalo takmer 30-tisíc ľudí vo veku od 18 rokov v Spojených štátoch a Mexiku. Dve tretiny z nich dostali dve dávky vakcíny s trojtýždňovým rozostupom a zvyšok placebo. Medzi účastníkmi následne zaznamenali 77 prípadov ochorenia COVID-19 – 14 v zaočkovanej skupine a zvyšok medzi dobrovoľníkmi, ktorí dostali placebo. Medzi zaočkovanými pritom nebol ani jeden prípad stredného alebo ťažkého priebehu ochorenia, zatiaľ čo v druhej skupine ich bolo 14.

Podobná účinnosť vakcíny sa ukázala aj proti viacerým variantom a tiež v rizikovej populácii.

Vedľajšie účinky boli prevažne mierne – citlivosť a bolesť v mieste vpichu. Nehlásili pritom žiadne prípady nezvyčajných krvných zrazenín ani srdcových problémov, konštatoval Erck.

Reklama

Novavax o výsledkoch informoval prostredníctvom tlačovej správy, no plánuje ich publikovať aj v odbornom časopise, kde ich podrobia kontrole nezávislých expertov. Spoločnosť sídliaca v Marylande už predtým publikovala výsledky menších štúdií z Británie a Juhoafrickej republiky.

Spoločnosť sa zaviazala dodať počas budúceho roka Spojeným štátom 110 miliónov dávok a celkovo 1,1 miliardy rozvojovým krajinám. Združenie Gavi v máji oznámilo, že s Novavaxom podpísalo dohodu o nákupe 350 miliónov dávok vakcíny, pričom s dodávkami by sa malo začať v treťom štvrťroku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali