V Pentagóne sa zvyšuje úsilie o vyslanie stíhačiek F-16 na Ukrajinu

V Pentagóne sa zvyšuje úsilie o vyslanie stíhačiek F-16 na Ukrajinu

Kyjev 30. januára 2023 (HSP/politico/Foto:Pixabay)

 

Podľa troch osôb oboznámených s rokovaniami kontingent vojenských predstaviteľov v tichosti tlačí na Pentagón, aby schválil vyslanie stíhačiek F-16 na Ukrajinu s cieľom pomôcť krajine brániť sa pred ruskými raketovými a dronovými útokmi, informuje POLITICO

stihacka F-16
Ilustračné foto

Ukrajina si od minuloročnej ruskej invázie ponechala stíhačky F-16 americkej výroby na svojom zozname želaní v oblasti výzbroje. Washington a Kyjev však považujú za naliehavejšie potreby delostrelectvo, obrnené vozidlá a pozemné systémy protivzdušnej obrany, keďže Ukrajina sa snaží chrániť civilnú infraštruktúru a získať späť územie obsadené ruskými silami.

Reklama

Podľa jedného z predstaviteľov ministerstva obrany a ďalších dvoch ľudí zapojených do diskusií naberá kampaň o stíhačkách na obrane na obrátkach, keďže Ukrajina sa na jar pripravuje na novú ofenzívu s cieľom získať späť svoje územie. Títo ľudia spolu s ďalšími, s ktorými sme sa rozprávali pre tento článok, požiadali, aby ich mená neboli zverejnené, aby mohli diskutovať o interných záležitostiach.

Čiastočne to podporilo rýchle schválenie tankov a systémov protivzdušnej obrany Patriot, ktorých vývoz na Ukrajinu bol ešte nedávno zakázaný, a v Kyjeve sa obnovil optimizmus, že ďalšie na rade by mohli byť americké stíhačky.

Reklama

„Nemyslím si, že sme proti,“ povedal o lietadlách F-16 vysokopostavený predstaviteľ ministerstva obrany, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, aby mohol diskutovať o citlivej diskusii. Táto osoba zdôraznila, že ešte nepadlo žiadne konečné rozhodnutie.

Ukrajina však ešte musí vyhlásiť, že stíhačky sú jej najvyššou prioritou, zdôraznil úradník s tým, že Pentagón sa sústreďuje na to, aby Kyjevu poslal spôsobilosti, ktoré potrebuje na okamžitý boj.

Stíhačky sa však možno čoskoro presunú na prvé miesto. Kyjev v posledných dňoch obnovil svoju žiadosť o moderné stíhačky, pričom hlavný poradca ministra obrany krajiny pre médiá povedal, že úradníci budú tlačiť na stíhačky z USA a európskych krajín.

Jeden z najvyšších ukrajinských predstaviteľov v sobotu uviedol, že Ukrajina a jej západní spojenci vedú „urýchlené“ rozhovory o možnom vyslaní rakiet dlhého doletu aj vojenských lietadiel.

Jeden z poradcov ukrajinskej vlády uviedol, že táto téma bola prednesená vo Washingtone, ale na stole zatiaľ nebolo „nič príliš vážne“. Ďalšia osoba oboznámená s rozhovormi medzi Washingtonom a Kyjevom uviedla, že môže trvať „týždne“, kým USA prijmú rozhodnutie o dodávkach vlastných stíhačiek a schvália reexport lietadiel F-16 z iných krajín.

Reklama

„Ak ich dostaneme, výhody na bojisku budú jednoducho obrovské. … Nejde len o F-16: lietadlá štvrtej generácie, to je to, čo chceme,“ povedal agentúre Reuters Jurij Sak, ktorý je poradcom ministra obrany Oleksija Reznikova.

Hovorca Bieleho domu sa pre tento článok odmietol vyjadriť, ale poukázal na vyjadrenia zástupcu poradcu pre národnú bezpečnosť Jona Finera. Povedal, že USA budú o stíhačkách diskutovať „veľmi opatrne“ s Kyjevom a jeho spojencami.

„Nevylúčili sme žiadne konkrétne systémy,“ povedal Finer vo štvrtok v televízii MSNBC.

„V súvislosti so stíhačkami F-16 nemáme čo oznámiť,“ povedal hovorca ministerstva obrany. „Ako vždy, budeme pokračovať v úzkych konzultáciách s Ukrajinou a našimi medzinárodnými spojencami a partnermi o potrebách Ukrajiny v oblasti bezpečnostnej pomoci, aby mohla brániť svoju krajinu.“

Ukrajina chce moderné stíhačky – F-16 alebo F-15 amerického letectva, prípadne ich európske ekvivalenty nemecké Tornado alebo švédske Gripeny -, ktoré by nahradili jej flotilu stíhačiek zo sovietskej éry. Desiatky modernejších lietadiel budú k dispozícii v priebehu budúceho roka, keď krajiny ako Fínsko, Nemecko a Holandsko prejdú na americké stíhačky F-35.

Reklama

Napriek veku ukrajinských stíhačiek integrovaná protivzdušná obrana Kyjeva od invázie 24. februára nedovolila Rusku ovládnuť jeho oblohu.

Teraz sa však úradníci obávajú, že Ukrajine dochádzajú rakety na ochranu jej oblohy. Keď sa jej arzenál vyčerpá, ruské vyspelé stíhačky sa budú môcť presunúť a Kyjev „nebude schopný konkurovať“, povedal predstaviteľ ministerstva obrany zapojený do diskusií.

Moderné stíhačky by mohli byť jedným z riešení tohto problému, tvrdí skupina vojenských predstaviteľov v Pentagóne a inde. Stíhačky F-16 nesú rakety vzduch-vzduch, ktoré môžu zostreliť prilietajúce rakety a bezpilotné lietadlá. A na rozdiel od Patriotov a Národných pokročilých raketových systémov zem-vzduch, ktoré Západ v súčasnosti vysiela, sa stíhačky môžu rýchlo pohybovať po oblasti a chrániť rôzne ciele.

„Ak dostanú [F-16] Vipery a budú mať aktívne rakety vzduch-vzduch s radarom, ktorý má v súčasnosti F-16, s určitou elektronickou ochranou, bude to vyrovnaná hra,“ povedal predstaviteľ ministerstva obrany.

Aj keby sa USA rozhodli neposlať F-16, ostatné západné krajiny majú stíhačky americkej výroby, ktoré by mohli dodať. Napríklad holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra minulý týždeň v holandskom parlamente povedal, že jeho kabinet sa bude zaoberať možnosťou dodania stíhačiek F-16, ak o ne Kyjev požiada. USA však musia tento transfer schváliť.

Vysokí predstavitelia Pentagónu uznávajú, že Ukrajina potrebuje nové lietadlá z dlhodobého hľadiska. Niektorí však zatiaľ tvrdia, že Ukrajina viac potrebuje tradičnejšiu protivzdušnú obranu, ako sú Patrioty a NASAM, ktoré dodávajú USA a ďalšie krajiny, pretože na stíhačky sa môže čakať niekoľko mesiacov.

Zaslanie F-16 Ukrajine „teraz nevyrieši problém s riadenými strelami alebo dronmi“, povedal vysoký predstaviteľ ministerstva obrany.

 

Veľký tlak na výcvik

Iní hovoria, že potreba stíhačiek je naliehavejšia. Podľa predstaviteľa ministerstva obrany a ukrajinského predstaviteľa, ako aj troch ďalších osôb oboznámených s rokovaniami, Ukrajina určila zoznam až 50 pilotov, ktorí sú pripravení teraz začať výcvik na stíhačky F-16. Títo skúsení piloti hovoria anglicky a majú za sebou tisíce bojových misií a mohli by byť vycvičení už za tri mesiace, uviedli títo ľudia.

Mnohí z nich už cvičili s americkou armádou na veľkých cvičeniach pred inváziou. V rokoch 2011 a 2018 sa Američania a Ukrajinci zúčastnili na vojenských cvičeniach na oblohe nad Ukrajinou. V roku 2011 Američania priviezli svoje stíhačky F-16 a učili ukrajinských pilotov na lietadlách MiG-29 a Su-27, ako chrániť štadión v rámci príprav na futbalové Euro 2012.

Reklama

Po tom, ako Rusko v roku 2014 nezákonne anektovalo Krym, USA a Ukrajina zorganizovali druhé spoločné cvičenie v roku 2018, ktorého cieľom bolo naučiť ukrajinských pilotov taktiku obrany vlasti a kontroly oblohy. Americkí piloti použili svoje stíhačky F-15 na napodobnenie taktiky ruských stíhačiek.

Podľa ukrajinského predstaviteľa a jedného zo známych Ukrajina tlačí na USA, aby začali s výcvikom svojich pilotov stíhačiek F-16 teraz, skôr ako prezident Joe Biden schváli dodávku stíhačiek. Pentagón však na tento návrh nemá chuť, uviedli americkí predstavitelia. Jednou z alternatív, o ktorej sa diskutuje na nižších úrovniach, je začať cvičiť ukrajinských pilotov v úvodnej taktike stíhačiek na cvičných lietadlách.

Podľa jednej z osôb oboznámených s touto záležitosťou Ukrajina tiež zvažuje uzavretie zmluvy so súkromnými spoločnosťami v USA, ktoré by začali s výcvikom pilotov.

Je pravdepodobné, že výcvik americkej armády by sa nezačal bez prezidentského rozhodnutia o dodávkach amerických stíhačiek. Jednou z obáv Bidenovej administratívy po celý čas je, že vyslanie moderných zbraní by Rusko mohlo vnímať ako eskaláciu, čo by Vladimíra Putina podnietilo k použitiu jadrových zbraní.

Úradníci však poukazujú na to, že F-16 boli prvýkrát vyrobené v 80. rokoch minulého storočia a letectvo už vyraďuje časť flotily. Zatiaľ čo vyslanie ukrajinských neviditeľných amerických lietadiel F-22 alebo F-35 by sa považovalo za eskaláciu, vyslanie lietadiel F-16 by sa podľa nich nepovažovalo za eskaláciu.

Reklama

„Priznajme si, že k jadrovej vojne nedôjde kvôli F-16,“ povedal predstaviteľ ministerstva obrany.

Jeden z európskych predstaviteľov súhlasil a povedal, že F-16 „nemožno považovať za eskaláciu“.

„Je to jednoducho súčasť súboru nástrojov, ktorými disponujú konvenčné zbrane,“ povedal tento človek.

Napriek tomu sú F-16 zložitými systémami, ktorých prevádzka a údržba si vyžaduje aj rozsiahlu infraštruktúru a vysokokvalifikovaných technikov. Výcvik ukrajinských údržbárov by pravdepodobne trval dlhšie ako výcvik pilotov a USA možno budú musieť na časť tejto výučby prizvať dodávateľov.

 

Reklama

Podpora zákonodarcov

Poskytnutie lietadiel F-16 si pravdepodobne získa určitú podporu v Kapitole, kde demokrati aj republikáni vytýkali administratíve, že nepostupuje dostatočne rýchlo alebo že zadržiava určité spôsobilosti, ako napríklad delostrelectvo dlhšieho dosahu. Zaslanie stíhačiek MiG ruskej výroby na Ukrajinu cez východoeurópske krajiny, ktoré na nich stále lietajú, získalo podporu oboch strán, hoci k výmene zbraní nakoniec nikdy nedošlo.

Reprezentant Mike Quigley (D-Ill.), ktorý spolupredsedá ukrajinskej skupine Kongresu, povedal, že „nie je proti“ poskytnutiu stíhačiek F-16 Kyjevu, ale vo všeobecnosti je za poskytnutie Ukrajiny „čohokoľvek, čo funguje“.

„Vojnu nemožno viesť polovičato. Putin nie je. Musíte sa stretnúť s Putinom výzbroj za výzbroj, zbraň za zbraň, pretože už teraz je tu mimoriadna nevýhoda v počte vojakov,“ povedal Quigley. „Čokoľvek funguje, čokoľvek potrebujú, pošlite im to.

„Keď som o tom začal hovoriť, chcel som povedať, že to, čo bolo kedysi zlozvykom, je teraz zvykom,“ povedal. „Všetko, čo sme kedy navrhli, bolo vnímané ako eskalácia.“

Ale najlepší demokrat vo výbore Snemovne reprezentantov pre ozbrojené sily, republikán Adam Smith (Wash.), spochybnil potrebu vyslania stíhačiek F-16 do konfliktu, v ktorom sa neukázali ako kľúčové.

„Nie som proti tomu,“ povedal Smith. „Len to nie je na vrchole zoznamu priorít nikoho, kto sa zameriava na to, aké zbrane boj práve teraz skutočne potrebuje.“

Poznamenal, že F-16, podobne ako staršie stíhačky MiG, o ktorých sa diskutovalo minulý rok, by boli zraniteľné voči ruskej protivzdušnej obrane a stíhačkám piatej generácie. Namiesto toho Smith zdôraznil potrebu dodávať muníciu pre batérie protivzdušnej obrany, rakety dlhšieho doletu, tanky a obrnené vozidlá.

Reklama

„To, na čo sa naozaj musíme sústrediť, je protivzdušná obrana, číslo jedna,“ povedal. „A číslo dva, delostrelectvo.”

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali