V Moskve sa uskutočnilo stretnutie roka, ktoré zmení svet! Rusko a Čína sa dohodli nahradiť vo vzájomných obchodoch dolár národnými menami

V Moskve sa uskutočnilo stretnutie roka, ktoré zmení svet! Rusko a Čína sa dohodli nahradiť vo vzájomných obchodoch dolár národnými menami

Moskva 6. júna 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

V Moskve sa v stredu konalo strategické stretnutie dvoch najväčších svetových lídrov – ruského prezidenta Vladimira Putina a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorí sa následne zúčastnia Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra (SPIEF) v ruskom Petrohrade

Na snímke Vladimir Putin a Si Ťin-pching

Počas vzájomných rokovaní v Moskve došlo aj k podpísaniu viac ako 30 medzivládnych a obchodných dohôd, z toho dvoch významných bilaterálnych dohôd. Prvá podpísaná dohoda sa týka rozvoja strategickej spolupráce a komplexného partnerstva v dvojstranných vzťahoch medzi Ruskom a Čínou. Druhá dohoda je zameraná na posilňovanie strategickej stability a zahŕňa medzinárodné otázky spoločného záujmu, ako aj otázky globálnej strategickej stability.

Reklama

Medzi ďalšie dôležité dohody patrí dohoda medzi ruskou štátnou jadrovou spoločnosťou Rosatom a China National Nuclear Power (CNNP), ktoré podpísali všeobecnú zmluvu o budovaní tretej a štvrtej jednotky v jadrovej elektrárni Xudapu na severovýchodne Číny, či dohoda medzi Ruským fondom priamych investícií (RDIF) a China Investment Corporation (CIC) na vytvorení spoločného fondu pre vedeckú inováciu v hodnote 1 miliardy USD.

Ďalšie sa týkajú oblasti elektronického obchodu či poľnohospodárstva a hovoria napr. o dodávkach mäsa, jačmeňa, ryže, kukurice či sóje, ktoré majú nahradiť súčasné americké dodávky týchto surovín do Číny. Okrem toho, počas návštevy čínskeho prezidenta došlo napr. aj k slávnostnému otvoreniu závodu čínskej automobilky Great Wall Motors (GWM) v ruskej Tule, kde bude prebiehať kompletná montáž vozidiel značky Haval.

Reklama

No azda najvýznamnejšou dohodou zo všetkých je dohoda medzi oboma lídrami, ktorá hovorí o tom, že z obchodovania u väčšiny najväčších a strategických dohôd medzi oboma krajinami vypadne dolár, ktorý budú nahradený národnými menami, teda rubľom a jüanom. Putin túto veľkú vec okomentoval slovami: “Rusko a Čína budú rozvíjať obchodovanie v národných menách. Oba štáty podpísali medzivládne dohody o rozšírení využívania jüanu a rubľa v bilaterálnych finančných operáciách.”

Obaja prezidenti následne na tlačovej konferencii zhodnotili vzájomné vzťahy, ktoré v posledných rokoch podľa nich dosiahli úroveň, ktorá nemá obdobu. Ako sa ruský prezident doslova vyjadril:

“V časoch, keď Rusko a Čína odolali testom, meniacim sa situáciám vo svete a v našich krajinách, sa nám podarilo náš vzťah povzniesť na najvyššiu úroveň… Hodnotu vzájomnej výmeny tovarov medzi Čínou a Ruskom za rok 2018 som odhadoval na 100 miliard dolárov, no skutočnosť je ešte o osem miliárd lepšia. V prvom štvrťroku tohoto roku objem obchodu opäť vzrástol, a to o ďalšieho 3,4 %.” A pokračoval: “Pozícia Ruska i Číny vo väčšine medzinárodných otázok je buď úplne zhodná, alebo podobná. Rusko a Čína pracujú na riešení krízy v Sýrii, zasadzujú sa za stabilizáciu Venezuely a ostávajú zaviazaní úplnému naplneniu Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA).”

Aj keď to tak na prvý pohľad možno nevyzerá, v Rusku sa v týchto dňoch koná jedno z najvýznamnejších svetových stretnutí tohoto roka. A tým nemyslím len Petrohradské medzinárodné ekonomické fórum (SPIEF), ale aj priamo stretnutie dvoch najvýznamnejších svetových lídrov – Putina a Si Ťin-pchinga, ktorí sa na ňom okrem množstva dohôd v podstate dohodli na odstavovaní dolára zo vzájomného obchodu, čo znamená, že súčasná svetová rezervná mena týmto dostala ďalší úder, z ktorého sa už nemusí tak ľahko spamätať. To, že obchodovanie s dolárom začali nedávno obchádzať menšie ázijské krajiny je vec jedna, no informácia, že sa tak chystajú urobiť dve najväčšie svetové mocnosti je pre dolár omnoho závažnejšia rana. Prvé dôsledky sa tak môžu dostaviť už v najbližších mesiacoch a rokoch.

A celé toto dianie v podstate nepriamo podporuje aj americký prezident Donald Trump, ktorý si od seba sankčnou a obchodnou vojnou Rusko a hlavne Čínu míľovými krokmi vzďaľuje.

Reklama

Martin Bago

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali