V Bratislave obnovujú pamätník sovietskym vojakom – osloboditeľom na Vajnorskej ulici

V Bratislave obnovujú pamätník sovietskym vojakom – osloboditeľom na Vajnorskej ulici

Bratislava 26. septembra 2019 (HSP/Foto: Facebook)

 

V Bratislave vznikla nová občianska iniciatíva za účelom rekonštrukcie Míľniku sovietskej armády – pamätníku oslobodenia Bratislavy na Vajnorskej ulici. Pamätník v blízkosti frekventovanej cesty na Trnavu už má vynovený vzhľad. Rekonštrukciu pamätníka iniciovalo občianske združenie Klub histórie veľkej vlasteneckej vojny za spolupráci s veľvyslanectvom Ruska na Slovensku a za finančnej podpory Nadácie SPP

Reklama

V svetle udalostí ostatných mesiacov podobná epizóda môže vyzerať pomerne prekvapivo. Prečo? Pretože tento svet je čudný, pestrý, komplikovaný a plný prekvapení. A stále tu na niekoho poľujú. V stredoveku bol v Európe rozšírený hon na bosorky, v súčasnosti v Európskej únii sa rozšíril hon na pamätníky Červenej armády, vojaci ktorej oslobodili Európu v období Druhej svetovej vojny. Najviac to sa týka Poľska, Ukrajiny, pobaltských štátov a najnovšie už aj Česka. Ale kým vo väčšine vyše vymenovaných štátov pamätníky sovietskym vojakom búrajú, v Česku zatiaľ iba plánujú premiestňovať, na Slovensku ich opravujú a udržiavajú v dobrom stave – ako sa patrí na historické pamätníky.

Našťastie vo mnohých európskych štátoch nemienia vyhlasovať vojnu pamätníkom a sochám a starostlivo zachovávajú všetky vecné svedectva ako o svojej, tak aj o európskej a svetovej histórii. Viaceré krajiny nebúrali, nepremiestňovali, ale zachovali prakticky všetky pamätníky, ktoré na ich území boli v tom – ktorom období postavené. Majú tam pomníky demokratom a tyranom, liberálom a agresorom, vojakom tých alebo iných armád a neuvažujú nad tým, aby niektoré pomníky zbúrali alebo premiestnili. Možno si myslia, že je pod úroveň bojovať s tými, ktorí už dávno opustili tento svet, alebo sú presvedčení, že pre potomkov treba zachovať informácie a materiálne svedectva o všetkom, čo sa odohralo na ich území –  o dobrom a o zlom, o tragickom a nepríjemnom. Ale história by sa nemala prepisovať…

Reklama

V Grécku a Španielsku, vo Francúzsku a Taliansku, Portugalsku a všetkých severských krajinách pamätníky nebúrajú, nepremiestňujú, ale zachovávajú ich, ako sa patrí – pre budúce generácie, pre históriu. Nech budúce generácie spoznajú históriu svojej krajiny a naši múdrejší /dúfajme/ potomkovia sa s odstupom času rozhodnú, ktorá historická osobnosť bola dobrá a ktorá bola zlá, kto pre svoju krajinu a svet urobil veľa pozitívnych vecí a kto sklamal a pokašľal všetko, čo sa len dalo. Napokon v priebehu niekoľkých desaťročí tie alebo iné osoby, tie alebo iné udalosti sa raz považovali za dobré a neskôr za zlé – a tak sa názory odborníkov a laickej verejnosti menili niekoľko razy.

Preto by všetci „križiaci“, bojujúci proti pomníkom vojakom Červenej armády, mohli zapichnúť svoj meč do zeme a prestať útočiť na tých, ktorí už dávno opustili tento svet a nemôžu sa brániť. A nech to rôzne skupiny ľudí berú tak alebo inak, ale títo vojaci predsa oslobodili Európu a chceli obyvateľom európskych krajín pomôcť úprimne, odvážne bojovali a položili svoje životy za to, aby nové generácie obyvateľov Európy mohli žiť a tešiť sa zo života. Tí vojaci vtedy nerozmýšľali o politike, o sankciách a majdanoch – iba bojovali, aby Európa bola slobodná. Nemôžu za to, že sa zmenila politická situácia a názory mnohých politikov a časti verejnosti. Nemôžu za to. Preto by sa nemali likvidovať ich hroby a pomníky, premiestňovať sa pamätníky a nik by nemal opľúvať ich pamiatku.

Našťastie Slovensko nie je Ukrajina, ani Poľsko, ba ani taký pobaltský štát. Tu pomníky neničia – naopak opravujú. Načo dlho vysvetľovať? Skrátka, je to ľudsky. V Bratislave vznikla nová občianska iniciatíva za účelom rekonštrukcie Míľniku sovietskej armády – pamätníku oslobodenia Bratislavy na Vajnorskej ulici. Rekonštrukciu pamätníka zrealizovalo  občianske združenie Klub histórie veľkej vlasteneckej vojny za spolupráci s veľvyslanectvom Ruska na Slovensku a za finančnej podpory Nadácie SPP.

Reklama

Míľnik je jedným z pamätníkov umiestnených aj v ďalších bratislavských lokalitách – Lamač, Petržalka, Podunajské Biskupice, Rača, Ružinov. Tieto pomníky pripomínajú vstupné alebo výstupné miesta, prípadne smery, ktorými Sovietska armáda vstúpila do Bratislavy. Míľniky boli odhalené v roku 1960, ich autormi sú akademický sochár Ladislav Snopek a architekt Ladislav Beisetzer.

Betónový podstavec a kovové zábradlie pamätníka boli poškodené a opotrebované. Betón bol  popraskaný a poprerastaný koreňovým systémom okolitej zelene. Občianske združenie v rámci rekonštrukcie pamätníka odstránilo kovové zábradlie a nahradilo starý betónový podstavec novým.

V niektorých štátoch pamätníky búrajú, v iných premiestňujú. Zdá sa, že na Slovensku ľudia nechcú byť, povedzme, menej múdrejší a objektívnejší, ako vo Francúzsku, Španielsku alebo vo Švédsku, a preto mienia zachovať všetky pomníky a historické objekty – pre históriu, pre potomkov, pre objektivitu.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali