Košice sa vzbúrili, majitelia minimálne 40 gastro prevádzok sa rozhodli otvoriť a pridávajú sa aj fitnesscentrá. Premiér: Toto je anarchia!

Košice sa vzbúrili, majitelia minimálne 40 gastro prevádzok sa rozhodli otvoriť a pridávajú sa aj fitnesscentrá. Premiér: Toto je anarchia!

Bratislava 7. decembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/SITA/Foto:Pixabay)

 

Opatrenia, ktoré vláda prijala kvôli koronavírusu zasiahli výrazne gastro sektor. Pre niektoré prevádzky boli doslova likvidačne. Skupine majiteľov košických reštaurácií, barov a kaviarní už ale došla trpezlivosť. Vzbúrili sa a od utorka plánujú otvoriť najmenej 40 gastro prevádzok

reštaurácia, otvorené
Ilustračná snímka

Situácia je totiž pre nich už neúnosná, nevedia zvládnuť druhú vlnu. Nemajú z čoho platiť nájmy a sú nútení prepúšťať zamestnancov. Práve preto sa rozhodli, že idú do rizika a už tento týždeň sa chystajú svoje prevádzky otvoriť.

Reklama

Podľa televízie Markíza sa pritom opierajú o právnu analýzu, podľa ktorej bol núdzový stav na Slovensku predĺžený nezákonne.

O otvorení prevádzok sa už hovorí aj v iných mestách na Slovensku.

Reklama

Iniciatíva Bojujeme za naše gastro dodáva, že aj keď podniky otvoria, plánujú samozrejme dodržiavať všetky hygienické nariadenia. Taktiež sa budú dodržiavať rozostupy pri stoloch.

“Vzhľadom na vývoj situácie v Českej republike. Vzhľadom na to, že neexistuje adekvátna komunikácia s vládou, ÚVZ a pán Mikas sa nevie vyjadriť k tomu z akého dôvodu sú reštaurácie zatvorené s tým, že týmito informácia nedisponuje, a vzhľadom na to, že sme sa dozvedeli, že v reštauráciách sa nakazilo 20 hostí, si uvedomujeme, že my ako segment, nie sme šíriteľom nákazy,” uviedol šéf Iniciatívy Bojujeme za naše gastro s tým, že chcú mať otvorené rovnako ako napríklad nákupné centrá.

Rovnako aj zástupca Únie fitness centier Slovenska informoval, že množstvo ich členov od utorka otvára.

“Obrovské množstvo členov únie zajtra otvára svoje prevádzky, pripájame sa k iniciatíve,” avizoval jej šéf Pavel Kiseľ.

Na margo týchto informácií zareagoval premiér Matovič nasledovne:

Reklama

“Ja sa určite nebudem z tohto miesta vyhrážať nikomu. Vyzývam každého zodpovedného človeka k zodpovednosti. Sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii. Ak toto urobia reštaurácie a fitnescentrá, tak zavedú anarchiu,” vyhlásil po pondelkovom rokovaní vlády.

 

Odmietavé stanovisko iniciatívy – Zachráňme gastro!

Nie všetci prevádzkovatelia gastro podnikov sa však s touto myšlienkou v pondelok stotožnili. Odmietavé stanovisko zaslala redakciám napríklad iniciatíva – Zachráňme gastro!.

“My ako segment, nie sme šíriteľom nákazy ochorenia COVIDu-19. Máme to dokázané. V reštauráciách sa podľa oficiálnych štatistík nakazilo iba 20 ľudí. Chceme byť otvorení a normálne fungovať ako obchodné reťazce, kiná, divadlá či kostoly. Ideme do rizika a zajtra niektorí naši členovia otvárajú svoje prevádzky,” uviedol v pondelok Miroslav Heredoš.

Reklama

Ďalšia obdobná iniciatíva – Zachráňme gastro! však s krokmi kolegov nesúhlasí, zároveň však ich rozhorčeniu rozumie. “Podnikatelia v gastre, ktorí nemajú šancu na zmysluplné donášky, okienkový predaj, či terasy, sú zúfalí. Mesiace sú zatvorení a ak nechcú prepúšťať, platia minimálne 20 % odvodov, miezd a ďalších nákladov aj za zamestnancov, ktorí musia sedieť doma. Nikto im nepomohol s fixnými nákladmi na udržanie si prevádzky, ako sú energie, stráženie, platby licencií a podobne. Štát zakazuje zo dňa na deň, ale ani mesiace mu nestačia na prípravu komplexného reálneho plánu pomoci. Nesmieme sa preto kolegom v ich iniciatíve čudovať,” povedal Ján Laš zo Zachráňme gastro!.

Na druhej strane však podľa Laša platí, že gastroprevádzkovatelia nie sú epidemiológovia, ani ústavní právnici. Bezpečnosť zamestnancov a zákazníkov má byť podľa Laša najvyššou prioritou pre všetkých. “Vysvetľovať si hygienické predpisy po svojom a amatérsky vykladať ústavu, zákony a nariadenia, nepovažujeme za rozumné. Stále však žiadame, aby nám štát povedal, ako smieme podnikať, alebo zachránil kožu tým, ktorí sú bez príjmu, no každý mesiac musia platiť stovky a tisíce eur pre neschopnosť politikov pomôcť im aspoň na úrovni ostatných krajín,” dodal Laš.

S porušovaním platných pandemických opatrení počas núdzového stavu aj napriek napätej situácii nesúhlasia ani podnikatelia a dodávatelia v gastre združení v platforme #StáleMámeChuť. Riešenie vidia v bezprostrednom dialógu s predsedom vlády a ministerstvami dopravy a výstavby, hospodárstva, zdravotníctva a financií, aby spoločne našli účinné riešenia pomoci pre gastro. Je podľa nich nevyhnutné, aby vláda začala komunikovať s predstaviteľmi gastro sektora a aby predstavila sľúbený plán, ako má gastro prežiť zimu.

Situácia v sektore gastro služieb je podľa partnerov platformy #StáleMámeChuť každým dňom kritickejšia. Poukazujú na to, že mnohé prevádzky sú v zúfalej situácii, ktorú nevedia bez pomoci štátu riešiť. “Preto potrebujú okamžitú pomoc s likviditou, aby mohli udržať zamestnanosť a vyhnúť sa bankrotu. Pravidlá pre sektor gastro služieb sú likvidačné a neúmerné oproti ostatným znovuotvoreným odvetviam. Prijaté opatrenia a výrazné obmedzenia, ktorým čelia od začiatku pandémie až doteraz, majú výrazne horší dopad, ako na priemysel či obchod. Sektor gastro služieb čelí už existenčným problémom,” dodali.

Každopádne v tejto chvíli sa nedá odhadnúť, ako zareagujú konkrétni prevádzkovatelia združení v jednotlivých združeniach a či svoje prevádzky nechajú zatvorené, alebo napriek deklarovanému názoru vedenia, ich tiež otvoria.

Tatiana Stará

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali