USA Today o stave vzťahov Moskvy a Washingtonu: “Nie je to nová studená vojna”

USA Today o stave vzťahov Moskvy a Washingtonu: “Nie je to nová studená vojna”

Washington 17. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Evgenya Novozhenina)

 

Nehľadiac na presvedčenie početných expertov, že USA a Rusko sú v stave novej studenej vojny, neodráža toto myslenie, nielen reálnu situáciu, ale je to jednoducho nebezpečné, píše USA Today

Pohľad na Kremeľ

Denník pripomína, že aj napriek napätiu vo vzťahoch, Moskva a Washington stále spolupracujú v niektorých dôležitých otázkach. Zároveň, Ruska federácia na rozdiel od ZSSR nemá za cieľ svetovú nadvládu.

Reklama

Experti na národnú bezpečnosť čoraz častejšie hovoria o novej studenej vojne medzi USA a ich veľkými súpermi. Lenže toto myslenie minimálne neúplne zodpovedá skutočnosti, maximálne je jednoducho nebezpečné.

Nedávno pred týmto prístupom k Číne varovala skupina uznávaných amerických expertov, ktorí poukázali na to, že USA riskujú, že sa stanú autorom vlastného proroctva. “Nehľadiac na nevhodnú vládu Vladimíra Putina v Kremli by sme však mali zmeniť naše vnímanie Ruska,” píše USA Today.

Reklama

Trumpová administratíva vo svojej Národnej koncepcii obrany roku 2018 znova pridala dôraz na nepripustenie konfliktu medzi veľkými mocnosťami. Podľa názoru denníka neexistujú žiadne pochybnosti o tom, že sa Rusko a Čína správali v posledných rokoch veľmi sebavedome a agresívne.

“USA ale majú tendenciu ku zveličovaniu nebezpečenstva v podobných programových dokumentoch. V prípade Ruska nehľadiac na privítanie úsilia NATO v modernizácii a skromnú vojenskú posilu Pobaltia a Poľska, by sme sa mali vyhýbať myšlienke, že máme každú chvíľu očakávať zrážku s Kremľom,” varuje denník.

Nebezpečenstvo tkvie vo vnímaní Ruska v duchu studenej vojny, antagonizmu, v duchu armáda nadovšetko. Po prvé, dnešné Rusko, nech už je akokoľvek pomstivé a ambiciózne, je na hony vzdialené svetovým ambíciám ZSSR. Aj keď Moskva hovorí o zrade Západu, nedemonštruje žiadne zámery ohľadom svetovej nadvlády. Aj keď takí lídri ako Putin môžu rozosievať istú autoritársku nákazu, nedá sa porovnať s marxistickými a leninskými ambíciami z čias studenej vojny.

Po druhé, mnohí ignorujú rozsah rusko-americkej spolupráce v kľúčových otázkach svetovej bezpečnosti. Úloha Ruska je zvlášť veľká vzhľadom na jeho právo veta v Bezpečnostnej rade OSN a jeho hlasovacie právo v otázkach uvalení sankcií na nebezpečné štáty.

Ak bude predsa len uzavretá nová jadrová dohoda s Iránom alebo dohoda o jadrovom odzbrojení Severnej Kórey, bude podpora Moskvy veľmi závažná. Okrem toho, napriek zakaleným vzťahom posledných rokov Rusko vcelku podporuje postoj USA v OSN voči uvedeným krajinám.

Reklama

Dokonca v regiónoch, kde je politika Moskvy nepríjemná alebo dokonca hodná odsúdenia, napríklad v Sýrii, bude prekonanie problémov oveľa jednoduchšie v prípade existencie nástrojov na urovnanie konfliktov s Ruskom. Zainteresované strany sa tomu pritom venujú už dosť dlho, čo práve zabezpečilo víťazstvo nad Islamským štátom.

Po tretie, nehľadiac na všetky debaty o tom, že si niektoré členské štáty NATO neprajú prevziať príslušnú časť financovania aliancie, má tento pakt doteraz obrovskú silu. Aj napriek tomu, že len sedem krajín dosiahlo úroveň výdavkov na obranné potreby vo výške 2% HDP, predsa len vydáva NATO viac ako polovicu sumy na svetovú obranu.

Väčšia časť členov aliancie podstatne zvýšila svoje obranné rozpočty po krymskej kríze v roku 2014. NATO navyše presunulo do Pobaltia a Poľska svoje predsunuté jednotky. Sotva dokážu vytvoriť pevný obranný obvod, ale teraz budú aspoň môcť klásť vážnejší odpor vpádu.

“NATO sa zachová správne, ak zvýši svoj potenciál v tomto regióne, Putin však sotva uverí tomu, že mu prejde skutočná invázia, dokonca dnes. Doteraz sa obozretne vyhýbal vojenským eskapádam na území členských štátov aliancie,” pripomína USA Today.

Po štvrté, európske krajiny neboli dostatočne odmenené za podporu protiruských sankcií v reakcii na “agresiu” proti Ukrajine. Ruská ekonomika v podstate stagnuje práve kvôli sankciám. A bola to, nielen závažná rana Putinovi a jeho mnohým pomáhačom, ale faktor, ktorý zadržal ďalšiu “ruskú agresiu”.

Reklama

Podľa názoru denníka majú USA a NATO vo väčšej miere integrovať opatrenia ekonomického a vojenského zadržiavania, a tiež rozvíjať doktríny vo sfére obmedzených konfliktov vrátane šedej zóny.

“Podobné scenáre vzbudzujú aj naďalej obavy, pretože Rusko pokračuje v dezinformačných kampaniach a zasahovaní do volieb, nesmieme si však pliesť tieto aktivity s existenčnými rizikami studenej vojny,” domnieva sa USA Today.

Myslenie v duchu studenej vojny môže nakoniec zabrániť USA v podniknutí konštruktívnych krokov za účelom zmiernenia napätia vo vzťahoch medzi Moskvou a Washingtonom. Týka sa to najmä rozšírenia NATO vrátane v postsovietskom priestore. NATO sľúbila ešte v roku 2008 Ukrajine a Gruzínsku vstup do aliancie. Ale ani prezident Obama, ani Donald Trump, neurobili v tejto iniciatíve Bushovej vlády žiadne zmeny, čo je chyba, domnieva sa denník.

Z geografického a strategického hľadiska by vstup týchto krajín do paktu bol predhmatom, pretože NATO existuje za účelom stabilizácie Severoatlantického regiónu. Viac než to, aj keď nič nedokáže ospravedlniť “ruskú agresiu”, svojim sľubom asociácii Gruzínska a Ukrajiny, ale mlčaním o konkrétnych termínoch a bezpečnostných zárukách, namaľovala NATO obrazne povedané obrovské terča na ich chrbte.

“Potrebujeme novú bezpečnostnú koncepciu pre východnú Európu, ktorá zaistí bezpečnosť bez vstupu do aliancie,” myslia si noviny.

“Áno, svet je v nestabilnom a riskantným stave. Avšak tí, ktorí porovnávajú dnešnú situáciu so studenou vojnou, zabudli na to, ako nebezpečné v skutočnosti bolo toto obdobie,” píše na záver USA Today.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali