USA schválili zákon o Hongkongu. Slovensko ešte stále neschválilo zákon o USA

USA schválili zákon o Hongkongu. Slovensko ešte stále neschválilo zákon o USA

Bratislava 21. novembra 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Senát USA schválil zákon o ľudských právach v Hongkongu. Pokračuje tak už stopäťdesiat rokov trvajúca história konfliktu medzi Západom a Čínou, ktorá sa začala – ako inak, než vierolomným svinstvom západnej imperiálnej veľmoci

Ilustračné foto

V 19. storočí si Západ robil zálusk na bohatstvo nezávislej a po každej stránke samostatnej Číny, túžil ju ovládnuť a dostať do závislosti. Briti vymysleli diabolskú lesť: budú v Číne predávať ópium ako „rekreačnú drogu“, ktorú si Číňania nebudú môcť v dostatočnom množstve sami dopestovať a budú závislí na jej dovoze. Začali do Číny dovážať obrovské kvantá ópia zo svojej indickej kolónie a propagovať jeho užívanie.

Reklama

Najväčší dovozca ópia do Číny, firma Jardine, Matheson & Company razila heslo: „Používanie ópia nie je prekliatie ale pokoj a výhoda pre ťažko pracujúcich Číňanov.“ Výsledkom tejto kampane bolo, že v priebehu niekoľkých rokov sa dramaticky zvýšila závislosť Číňanov na ópiu. Išlo o mnoho miliónov ľudí, ktorí na túto cielenú masovú závislosť začali doplácať existenčne aj zdravotne.

To čínskeho cisára nahnevalo a pašovanie ópia zakázal. V roku 1839 úrady zhabali z britských skladov v Kantone až dvadsaťtisíc debien s ópiom a spálili ich. Briti na túto konfiškáciu súkromného majetku zareagovali vyslaním vojnových lodí do Číny. Tak sa začali ópiové vojny, v ktorých Čína prehrala. Jedným z výsledkov prvej ópiovej vojny bolo obsadenie čínskeho prístavu Hongkong Britmi a jeho vyhlásenie za britskú kolóniu.

Reklama

Po druhej svetovej vojne a ukončení britského koloniálneho systému sa Hongkong postupne vracia pod správu Číny. V súčasnosti funguje v režime „jedna krajina, dva systémy“ a úplne sa má zjednotiť s Čínou v roku 2047. S tým sa však západné veľmoci len ťažko zmierujú, a preto sa v Hongkongu už niekoľko mesiacov konajú protičínske demonštrácie, prerastajúce do pouličných násilností, ktorých dôsledkom sú zatvorené školy, ničenie infraštruktúry a výpadky v doprave.

Pod zámienkou porušovania ľudských práv Čínou, ktorá nepochybne má na ľudské práva iný meter, než my v Európe, sa západné veľmoci, na čele s Veľkou Britániou a najmä Spojenými štátmi, snažia v rámci svojich „demokratických“ možností urobiť všetko preto, aby z Hongkongu bolo ďalšie z horúcich ohnísk geopolitického konfliktu. To však čínska vláda rieši s nekompromisnosťou sebe vlastnou: rebélie tvrdo potláča a používa už aj ostrú streľbu.

Je logické a celkom pochopiteľné, že sa USA tak dojemne starajú o ľudské práva svojich susedov v Hongkongu. Veď cez more je to z Hongkongu do Los Angeles len nejakých dvanásťtisíc kilometrov, čo pre Američanov, ktorí plánujú letieť na desiatky miliónov kilometrov vzdialený Mars, je vzdialenosť priam ako cez ulicu. Ich senát preto schválil zákon odsudzujúci porušovanie ľudských práv v Hongkongu, z čoho dozaista vyplynú aj nejaké tie sankcie. Čína to z nejakého zvláštneho dôvodu považuje za zasahovanie do jej vnútorných záležitostí.

A čo z toho vyplýva pre nás? Aj my môžeme prijať zákon odsudzujúci páchateľov medzinárodných zločinov, akým je napríklad svojvoľné bombardovanie suverénneho nezávislého štátu, napríklad na Balkáne, či kdekoľvek inde vo svete. A máme právo z toho vyvodzovať aj dôsledky a sankcie, presne tak, ako to robia väčšie a demokratickejšie krajiny za oceánom.

A ešte by sme sa na príklade Hongkongu mohli naučiť, že historické skúsenosti môžu byť na nezaplatenie, ak sa podstata politiky daných historických partnerov nezmenila. Aj my máme svoje historické skúsenosti so zradou a bezohľadnosťou imperiálnych veľmocí. Všímajme si, či aj nás niekto nechce dostať plazivým spôsobom prostredníctvom nejakého druhu ópia do svojej moci. A všímajme si, komu ako krajina odovzdávame „kľúče od trezora“ nášho štátneho a národného bytia, nazývajúc to partnerstvom, integráciou či spoločnou obranou.

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali