US Steel Košice: Krokodílie slzy zahraničného drába nad úbohými poddanými – boli by možno úprimné, keby…

US Steel Košice: Krokodílie slzy zahraničného drába nad úbohými poddanými – boli by možno úprimné, keby…

Košice 30. júla 2019 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Musíme zachrániť US Steel – kričia teraz všetci. Musíme zachrániť US Steel – kričí aj prezident US Steel. Nie sú zákazky, nebude práca, čo teraz? Lenže v dobrých časoch odtekali miliardy zisku za hranice: a vtedy sa majitelia netrápili tým, že by sa tie peniaze mali radšej investovať v záujme budúcnosti Košíc

Ilustračné foto

Čísla hovoria jasnou rečou: Američania lacno kúpili košické oceliarne a počas desiatich rokov daňových prázdnin, ale aj potom na nich zarobili mnohonásobne viac, než do nich vložili: miliardy dolárov, ktoré odtiekli zo Slovenska preč.

Reklama

Aký úprimný je nárek zahraničných majiteľov nad osudom dvetisícpäťsto zamestnancov, ktorí majú byť prepustení do konca roka 2021? Aký úprimný je konkrétne napríklad nárek riaditeľa košického závodu nad svojimi úbohými prepúšťanými zamestnancami? Jeho ročný príjem je okolo šesť miliónov dolárov – to je zhruba tisíckrát viac ako ročne zarobí bežný Slovák s minimálnou mzdou.

Tvrdia, že sa nedá nič robiť, že sa to musí urobiť, aby sa firma udržala nad vodou. Isteže majú svoju účtovnícku pravdu, týkajúcu sa okamžitej situácie. Ibaže dobrý majiteľ, ktorého záujmom je dlhodobý rozvoj takého veľkého podniku, na ktorý je naviazaný celý región, sa do budúcnosti nepozerá optikou jedného roka.

Reklama

Teraz je práve čas, keď by mali začať prinášať ovocie investície, ktoré mali byť urobené zo ziskov z bohatých rokov. Tie peniaze mali byť investované v regióne do výroby s vyššou pridanou hodnotou, s cieľom diverzifikovať riziko, ktoré sa jedného dňa zákonite objaví. Lenže tie peniaze investované neboli, odtiekli do cudziny.

Všetci vedeli, že ten deň raz príde – zrejme s výnimkou prvotriednych manažérov so špičkovým vzdelaním, ktorí berú platy mnohonásobne vyššie než robotník, ktorý vo fabrike drie v pote tváre, a ktorí rozhodli radšej o odlifrovaní ziskov za oceán. Ten deň nastal a oni teraz bedákajú nad úbohými zamestnancami, ktorí prídu o prácu.

Američania v roku 2013 podpísali so štátom memorandum o porozumení, v ktorom sa zaviazali do roku 2018 hromadne neprepúšťať a podnik nepredať výmenou za rôzne výhody a úľavy, ktoré im štát poskytol. Je tok 2019, blížia sa voľby, je tu teda vhodný čas pokúšať sa znovu skúsiť vydierať vládu na čele so Smerom, aby pustila nejaké ďalšie peniaze. Samozrejme, odborári a všetci ostatní sa k tomuto nešťastnému kvíleniu radi pridajú, veď kto by nepýtal, keď môže dostať?

Tak ako v prípade iných veľkých zahraničných spoločností podnikajúcich na Slovensku, aj americkí majitelia košických oceliarní si zvykli ako na samozrejmosť, že ich štát finančne zvýhodňuje. Ale aká je ich odmena Slovákom za takúto štedrosť? Nepovedia to nahlas, ale medzi riadkami je naznačené, že môžeme byť šťastní, že tu sú.

Lebo keby odišli, nastal by súdny deň. Tá fabrika by ostala v rukách nás Slovákov, a iste uznáte, že to je desivá predstava. Skvelý ekonóm pán Mikloš by nám vysvetlil, že by sa všetko vytunelovalo a odovzdalo do rúk cudzincov alebo do rúk niekoľkých oligarchických zoskupení, ako doposiaľ všetky slovenské firmy. Pravdaže, dôvod by nebol v tom, že by azda systém a politické prostredie boli pokrivené, ale výlučne v tom, že skrátka zahraniční majitelia sú lepší.

Reklama

My Slováci si totiž akosi nevieme poradiť s faktom, že to trhové prostredie, za ktoré sme kedysi štrngali na námestiach, má určité špecifiká: je trhové, keď sa o ňom učíme v škole, a keď ide o tvrdé uplatňovanie biznisových pravidiel tvrdých lakťov v prospech zahraničného majiteľa, napríklad voči zamestnancom. Ale inokedy sa zase javí ako čisto lobisticky-protekcionistické, ba priam až mafiánsko-neokoloniálne: keď neprijmete podmienky kapitulácie, tak v konečnom dôsledku nedostanete zákazky a aj s celým regiónom zahyniete od hladu.

Ale aj keby sa náhodou našli spoľahliví partneri, ktorí by dlhodobo odoberali produkciu, vôbec by to nebola pekná situácia: tie peniaze by neboli správne odkanalizované do zahraničia, tak ako sa patrí, ale by sa neefektívne míňali na rôzne nezmyselné regionálne zábavky ako kultúra, šport, zdravotníctvo, školstvo, dane a v konečnom dôsledku by končili v slovenských vreckách, čiže inými slovami, by boli z pohľadu nadnárodného biznisu úplne nezmyselne a trestuhodne premrhané. Našťastie, u nás to nehrozí, takéto barbarstvo žiadna slušná a progresívna vláda, ktorá bojuje za ľudí, ani v budúcnosti iste nedopustí.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali