Úplný zákaz spoločnosti Huawei zo strany USA je “paranoidný krok”

Úplný zákaz spoločnosti Huawei zo strany USA je “paranoidný krok”

Washington 2. februára 2023 (HSP/globaltimes/Foto:Facebook)

 

Bidenova administratíva údajne zastavila schvaľovanie licencií pre amerických dodávateľov na vývoz väčšiny položiek čínskej technologickej spoločnosti Huawei a zvažuje úplný zákaz, aby odrezala Huawei od všetkých amerických dodávateľov, čo je znakom toho, že paranoidný Washington posunul svoj neúprosný útok na čínsky technologický priemysel o krok ďalej a premenil ho na geopolitický boj o nadvládu

Huawei logo
Ilustračné foto

Zameranie sa na spoločnosť Huawei, ktorá je predstaviteľom rastúceho čínskeho priemyslu špičkových technológií, nie je novinkou, keďže tento technologický gigant bol pred štyrmi rokmi pridaný na čiernu listinu USA v oblasti obchodu. Podľa pozorovateľov je však iróniou, že po rokoch reštrikcií voči množstvu čínskych technologických firiem sa Bidenova administratíva musela náhle vrátiť k pôvodnému cieľu.

Reklama

Tento návod nielenže odhaľuje, že kontroly vývozu USA boli pri znižovaní čínskych technologických kapacít márne, ale odráža aj zúfalú snahu Washingtonu “zvýšiť stávky” pred tzv. druhým marcovým samitom za demokraciu, počas ktorého chce získať viac spojencov, aby presadzovali priemyselné oddelenie od Číny.

Odhaduje sa, že zákaz, keď nadobudne účinnosť, bude mať určitý vplyv na podnikanie spoločnosti Huawei v oblasti smartfónov a notebookov, hoci čínska spoločnosť by mohla nahradiť amerických dodávateľov inými spoločnosťami, ako je MediaTek. Kontroly zasiahnu viac americké spoločnosti, ktoré už teraz zápasia s klesajúcimi tržbami a obrovským tlakom na prepúšťanie, varovali analytici.

Reklama

Vyjadrili tiež presvedčenie o schopnosti Číny odolať vplyvu potenciálneho zákazu, keďže príprava a protiopatrenia krajiny na ofenzívu USA sú v priebehu rokov čoraz zrelšie. Z priemyselného hľadiska sa dosiahli kľúčové technologické objavy a na úrovni krajiny sa gestá vlády zmenili z obrany na proaktívny protiútok, uviedli zasvätení predstavitelia priemyslu.

Bidenova administratíva prestala schvaľovať licencie pre americké spoločnosti na vývoz väčšiny položiek spoločnosti Huawei, informovala v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na osoby oboznámené s touto záležitosťou.

Čínskej spoločnosti bol pred niekoľkými rokmi obmedzený dovoz 5G a ďalších technológií z USA, ale americké ministerstvo obchodu potom schválilo licencie pre niektoré americké firmy vrátane spoločností Qualcomm a Intel na predaj určitého tovaru spoločnosti Huawei, väčšinou technológií pod štandardmi 5G.

Washington medzitým zvažuje rozšírenie zákazu na celý dovoz z USA, hoci “diskusie sú v počiatočnom štádiu”, uviedla v pondelok správa agentúry Bloomberg. Podľa správy agentúry Reuters by sa to mohlo týkať položiek pod úrovňou 5G, ako sú položky 4G, WiFi 6 a 7, umelá inteligencia a položky týkajúce sa vysokovýkonných počítačov a cloudu.

V reakcii na to hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning v utorok na bežnom tlačovom brífingu uviedol, že odrezanie je čistou “technologickou hegemóniou” a Čína dôrazne nesúhlasí s tým, aby USA zovšeobecňovali koncepty národnej bezpečnosti a rozširovali zneužívanie štátnej moci na potláčanie čínskych spoločností.

Reklama

Krajina bude pevne chrániť legitímne práva a záujmy čínskych firiem, povedal Mao.

 

Paranoidný, posledný krok

Niektorí odborníci z odvetvia označujú úplný zákaz za “paranoidný, posledný krok”, ktorý ukazuje, že hoci USA využili všetky svoje nástroje na obmedzenie Číny, zdá sa, že všetky nedosiahli želané výsledky. Takisto jej čoraz viac dochádzajú karty a musí sa vrhnúť do stredne veľkých a zásadnejších sfér.

“Logika Washingtonu funguje takto: Ak by sa USA podarilo poraziť Huawei, symbol čínskej technologickej zdatnosti, mohlo by to ochromiť vzostupnú dynamiku čínskeho technologického priemyslu a nabúrať prekvitajúcu dôveru podnikateľov. Táto stratégia však viditeľne nefungovala,” povedal v utorok pre Global Times Ma Jihua, skúsený telekomunikačný analytik.

Od zaradenia spoločnosti Huawei na zoznam subjektov v máji 2019 začali USA proti Číne viesť plnohodnotnú technologickú vojnu. Odvtedy sa na nich zameralo viac ako 100 čínskych technologických gigantov a začínajúcich podnikov vrátane spoločností TikTok, ZTE, SMIC, Yangtze Memory a DJI, pričom sa odvolávali na údajné ohrozenie národnej bezpečnosti.

Reklama

Blokáda nezastavila vývoj čínskych spoločností ani ich snahy o technologickú sebestačnosť.

Rotujúci predseda spoločnosti Huawei Eric Xu Zhijun v decembri 2022 uviedol, že celkové príjmy spoločnosti Huawei by mali v roku 2022 dosiahnuť 636,9 miliardy jüanov (91,59 miliardy USD), čo znamená kritickú fázu spoločnosti, ktorá sa “úspešne dostala z krízového režimu”. Xu uviedol, že podnikanie spoločnosti Huawei v oblasti infraštruktúry IKT si udržalo stabilný rast a pokles v oblasti zariadení sa zmiernil napriek tlaku USA.

Diskusie o opatreniach boli odhalené aj v čase, keď USA zvyšujú tlak na spojencov vrátane Holandska, aby sa pripojili k ich klike, ktorá vylučuje Čínu. Prichádza to aj pred marcovým “samitom za demokraciu”, čo je aréna, ktorú USA považujú za veľmi dôležitú na spojenie síl spojencov s cieľom ďalej izolovať Čínu.

“Washington využíva potenciálny zákaz signatárskej čínskej technologickej spoločnosti, aby svojim spojencom ukázal, že v reťazci čipového a technologického priemyslu zaujíma dominantné postavenie,” povedal Ma.

 

Dvojsečná zbraň

Rozhodnutie o úplnom zákaze by mohlo byť oznámené v máji, čo sa zhoduje so štvorročným výročím zaradenia spoločnosti Huawei na zoznam subjektov, informovala v utorok agentúra Bloomberg.

Zasvätenci z čínskeho priemyslu však pochybujú, či majú USA odvahu opatrenia v plnom rozsahu vykonať, keďže takéto kontroly sú dvojsečnou zbraňou, ktorá by sa mohla skončiť neúspechom, a že americkí politici vždy “len chvastajú, ale málo konajú”.

Xiang Ligang, skúsený pozorovateľ v oblasti telekomunikácií, v utorok pre Global Times uviedol, že zákaz by poškodil obchodné záujmy dodávateľov z USA, ktorí so spoločnosťou Huawei intenzívne spolupracujú, najmä tých, ktorí už teraz dosahujú slabé zisky.

Podľa správy spoločnosti Boston Consulting Group vydanej v marci 2020 by americké spoločnosti mohli do roku 2025 stratiť 18 percentuálnych bodov globálneho podielu a 37 % svojich príjmov, ak USA úplne zakážu polovodičovým spoločnostiam predávať čínskym zákazníkom. Predchádzajúce reštriktívne opatrenia už ukrojili americkým výrobcom čipov miliardy dolárov. Tržby spoločnosti Intel v štvrťroku, ktorý sa skončil 31. decembra, medziročne klesli o 32 %, čo je už štvrtý štvrťrok po sebe, keď tržby klesajú, keďže trh s osobnými počítačmi v USA ustupuje.

Spoločnosť Intel sa k tejto správe odmietla vyjadriť v odpovedi na otázku Global Times.

Reklama

Xiang uviedol, že zároveň to bude mať vplyv aj na spotrebiteľské podnikanie spoločnosti Huawei, keďže spoločnosti ako Qualcomm a Intel sú dôležitými dodávateľmi Huawei v oblasti smartfónov a notebookov.

Pozorovatelia si však všimli aj možnosť získavania zdrojov inde, napríklad od spoločnosti MediaTek, ako aj zintenzívnené úsilie spoločnosti Huawei o prelom v oblasti technológií s úzkym hrdlom.

Zo širšieho hľadiska sa situácia v Číne výrazne líši od situácie spred štyroch rokov, keď mnohí odborníci v oblasti technológií ešte neboli pripravení na snahu o oddelenie pod vedením USA.

Na vládnej úrovni Čína aktívne podnecuje domáce inovácie a organizuje protiútoky proti hegemonistickým postupom USA. Posilnila tiež komunikáciu a spoluprácu so spojencami USA.

V decembri Čína podala žalobu na WTO v súvislosti s diskriminačnými opatreniami USA voči jej čipovému priemyslu, čím vystrelila prvý výstrel z radu protiútokov proti potláčaniu zo strany USA.

Reklama

Predpokladá sa, že spojenci USA a americké podniky budú pri riešení požiadaviek vlády USA pragmatickí a nájdu novú rovnováhu, ktorá bude zodpovedať ich obchodným záujmom, uviedol pre Global Times nezávislý ekonóm Tian Yun.

Napríklad v prípade litografických strojov sa v nedávnych správach v médiách tvrdilo, že USA vyvíjajú tlak na Holandsko, aby zakázalo vývoz strojov na výrobu čipov spoločnosti ASML do Číny. V pondelkovom telefonáte čínskeho ministra zahraničných vecí Qin Ganga s holandským podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí Wopke Hoekstrom však Hoekstra povedal, že holandská strana bude naďalej riešiť obchodné a hospodárske otázky s Čínou “zodpovedným spôsobom”, čo naznačuje určitú mieru odporu voči pokornému plneniu príkazov USA.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali