Umelá inteligencia “oživuje” slávnych mŕtvych a vedie omše

Umelá inteligencia “oživuje” slávnych mŕtvych a vedie omše

Praha/Londýn/Berlín 14. júna 2023 (HSP/BBC/Fox13News/Independent/Echo24/Foto:TASR – Pavel Neubauer)

 

Umelá inteligencia (AI) “oživuje” slávnych spevákov, vedie omše a najnovšie by mohla učiť na školách, informuje BBC a Independent

Karel Gott
Na snímke Karel Gott

Nová technológia, ktorá sa už využíva napríklad aj pri politických prejavoch a to prostredníctvom tzv. chatbota – ChatGPT, má priviesť zo záhrobia Karla Gotta, či Johna Lennona.

Reklama

Karel Gott

Hlas Karla Gotta vráti umelá inteligencia prostredníctvom audio verzii autobiografickej knihy – Moja cesta za šťastím. Knihu z veľkej časti nahovoril herec Igor Bareš, v niektorých pasážach sa ozve aj hlas legendárneho speváka. Potvrdil to Lukáš Sapík, kreatívny producent projektu  – Gott navždy.

Zmluvu k projektu podpísala Ivana Gottová s riaditeľom Českého rozhlasu.

Reklama

“Je to naozaj neobvyklý inovačný počin a bude to u nás vôbec prvýkrát, keď sa hlas vytvorený umelou inteligenciou takto zapojí do literárneho dramatického diela,” uviedla vdova po Gottovi.

John Lennon

Vďaka umelej inteligencii ožije hlas Johna Lennona.

Sir Paul McCartney uviedol, že nová technológia im umožnila vytvoriť “poslednú” nahrávku skupiny The Beatles, ktorej vydanie je naplánované na tento rok.

Slávny spevák a skladateľ spomenul pieseň počas rozhovoru pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4, v ktorom zároveň propagoval novú výstavu nikdy predtým nevidených fotografií skupiny.

McCartney prezradil, že AI technológia im umožnila “vytiahnuť” vokály Johna Lennona zo starej demo nahrávky a dokončiť tak pieseň.

Reklama

Názov piesne neuviedol, ale podľa BBC ide pravdepodobne o Lennonovu skladbu z roku 1978 s názvom “Now And Then” (Teraz a potom).

“Práve sme ju dokončili a vyjde tento rok,” povedal McCartney v rozhovore, ktorý bol zverejnený v utorok.

“Podarilo sa nám zobrať Johnov hlas a dostať ho do čistej podoby cez túto umelú inteligenciu, takže potom sme mohli nahrávku mixovať tak, ako sa to bežne robí,” dodal.

Nástup AI technológie už spôsobuje revolúciu v mnohých odvetviach, vrátane hudobného sveta.

Keď sa McCartneyho pýtali na rozmach umelej inteligencie v hudbe, nazval ho “trochu desivým, ale vzrušujúcim, pretože je to budúcnosť.”

Reklama

“Má to dobrú stránku a potom strašidelnú stránku a musíme len sledovať, kam to povedie,” vyhlásil.

Cirkev

Stovky ľudí sa v Nemecku zúčastnili na bohoslužbe vytvorenej umelou inteligenciou. Kázne napísané technológiu ChatGPT boli prednášané prostredníctvom virtuálnych avatarov.

Ako uviedla agentúra AP, 40-minútová bohoslužba v kostole svätého Pavla v bavorskom Fürthe sa stretla so zmiešanými reakciami protestantských veriacich, pričom avatary občas vyvolali neúmyselný smiech.

Niektorí členovia kostola dokonca odmietli hovoriť, keď digitálny avatar čítal modlitbu – Otče náš.

“Nebolo tam žiadne srdce ani duša,” povedala Heiderose Schmidtová, 54-ročná pracovníčka IT, ktorá sa zúčastnila na bohoslužbe. “Avatarovia neprejavovali žiadne emócie, nemali žiadnu reč tela a hovorili tak rýchlo a monotónne, že bolo pre mňa veľmi ťažké sústrediť sa na to, čo hovorili. Ale možno je to iné pre mladšiu generáciu, ktorá s tým všetkým vyrastala.”

Na luteránskeho pastora Marca Jansena umelá inteligencia urobila väčší dojem a povedal, že si “predstavoval, že to bude horšie,” ako to bolo.

“Bol som pozitívne prekvapený, ako dobre to fungovalo,” vyhlásil. “Aj jazyk umelej inteligencie fungoval dobre, aj keď to bolo občas ešte trochu hrboľaté.”

AI začala službu vyhlásením: “Milí priatelia, je pre mňa cťou stáť tu a kázať vám ako prvá umelá inteligencia na tohtoročnom zjazde protestantov v Nemecku.”

Ďalej hovorila o tom, že treba nechať minulosť za sebou a nikdy nestratiť dôveru v Ježiša a zároveň vyzvala zhromaždenie, aby prekonalo strach zo smrti.

Na bohoslužbe, ktorú zorganizoval 29-ročný teológ Jonas Simmerlein z Viedenskej univerzity, sa zúčastnilo viac ako 300 ľudí.

Reklama

Simmerlein dal pokyn, aby ChatGPT zahrnovala žalmy, modlitby a požehnanie a uviedol, že cieľom experimentu bolo ukázať, ako môžu náboženskí vodcovia využiť umelú inteligenciu na pomoc pri svojej práci.

“Umelá inteligencia bude čoraz viac ovládať naše životy vo všetkých ich aspektoch. A preto je užitočné naučiť sa s ňou zaobchádzať,” povedal a dodal, že umelá inteligencia nebude môcť nahradiť úlohu, ktorú pastori plnia v interakcii s miestnou komunitou.

“Farár je v obci, žije s ňou, pochováva ľudí, pozná ich od začiatku. Umelá inteligencia to nedokáže. Nepozná kongregáciu.”

Školstvo

Britské ministerstvo školstva navrhlo, že “tútori” s umelou inteligenciou v školách by mohli odstrániť rozdiely v dosiahnutých výsledkoch medzi bohatými a chudobnými študentmi.

Diana Barranová, ministerka pre školský systém a financovanie študentov, uviedla, že umelá inteligencia má potenciál znížiť pracovné zaťaženie učiteľov a poskytnúť žiakom lepšiu spätnú väzbu o ich práci.

Reklama

V exkluzívnom texte pre denník The Independent naznačila, že by mohla urobiť viac. “Mohla by AI pomôcť deťom so špeciálnymi potrebami a postihnutím učiť sa intuitívnejšie? Mohla by zmierniť administratívnu záťaž učiteľov tým, že by za nich robila ťažkú prácu pri rutinných úlohách, ako je napríklad známkovanie? Mohla by pomôcť znížiť rozdiely vo výsledkoch znevýhodnených detí tým, že im poskytne bezplatného osobného učiteľa?”

Dodala, že ministri si uvedomujú nebezpečenstvá spojené s umelou inteligenciou, ale zároveň chcú “využiť jej čaro”.

Prišlo to len týždeň po tom, čo poradca britského premiéra Rishiho Sunaka varoval, že táto technológia by už o dva roky mohla pomôcť vyrobiť smrtiace zbrane, ktoré “zabijú ľudí.”

Ministri chcú, aby vedúci predstavitelia školstva a odborníci na technológie predložili nápady, ako používať umelú inteligenciu “bezpečným a spoľahlivým spôsobom” vo vzdelávaní.

Prichádza to potom, čo hlavné skúšobné komisie v Spojenom kráľovstve navrhli, aby školy nútili žiakov vypracovávať niektoré úlohy “v triede pod priamym dohľadom” v dôsledku obáv z podvádzania pomocou umelej inteligencie.

Reklama

ChatGPT je forma generatívnej umelej inteligencie, ktorá dokáže odpovedať na otázky podobným spôsobom ako človek a chápe kontext následných otázok podobne ako v ľudskej konverzácii, pričom na požiadanie dokáže písať eseje. To vyvolalo obavy, že by ju študenti mohli používať na vypracovanie úloh.

Minulý mesiac Britská spoločnosť pre výpočtovú technológiu (BCS) vyzvala, aby sa umelá inteligencia stala súčasťou školení pre učiteľov, aby zamestnanci pochopili, ako študenti používajú umelú inteligenciu.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

07:20

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

07:10

Laj Čching-te zložil v pondelok počas inaugurácie v Taipei prezidentský sľub pred tisíckami hostí a ujal sa tak svojho prvého funkčného obdobia, počas ktorého sa očakáva pokračovanie taiwanskej nezávislosti od Číny a posilnenie obrany voči Pekingu.

07:00

KĽDR ostro odsúdila nedávny americký tzv. podkritický jadrový test v Nevade a v pondelok avizovala “silnú odstrašujúcu akciu” proti americkej “jadrovej hrozbe”. Informovala agentúra Jonhap.

06:47

Iránska vláda zvolala v nedeľu v neskorých večerných hodinách mimoriadne zasadanie pre pád vrtuľníku, v ktorom sa nachádzal iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Schôdzu viedol prvý viceprezident Mohammad Mochber, ktorý inicioval ďalšie opatrenia pre zintenzívnenie pátrania.

06:30

Ďžihádistická skupina Islamský štát (IS) sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za piatkový útok v obľúbenej turistickej destinácii Bámján v Afganistane, pri ktorom zahynuli traja občania Španielska a traja obyvatelia Afganistanu. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Včera 20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

Včera 19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

Včera 19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

Včera 18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

Včera 18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali