Ukrajinský minister zahraničia vyhlásil, že Kyjev nemieni oslavovať Deň víťazstva nad fašizmom, pretože “niet čo oslavovať”

Ukrajinský minister zahraničia vyhlásil, že Kyjev nemieni oslavovať Deň víťazstva nad fašizmom, pretože “niet čo oslavovať”

Kyjev 5. marca 2020 (HSP/Foto: Screenshot YouTube)

 

Ukrajinské médiá uvádzajú, že napriek avizovaným veľkým zmenám v zahraničnej a vnútornej politike krajiny, ktoré hlásal nový prezident Volodymyr Zelenskyj, Kyjev prakticky pokračuje v šľapajách predošlej vlády a prezidenta Petra Porošenka. Poukazujú na to, že napríklad, minister zahraničia Vadim Pristajko vyhlásil, že Kyjev nemieni oslavovať Deň víťazstva nad fašizmom, pretože niet čo oslavovať

Reklama

Kyjev prednedávnom odmietol oslavovať Deň víťazstva nad fašizmom 9. mája, ako to pokračovalo v priebehu 74 rokov – od samotného konca druhej svetovej vojny a tento deň „prispôsobil“ k oslavám v EÚ – 8. mája, ale nebude ho oslavovať, ako Deň víťazstva nad fašizmom, ale ako „deň pamäti a zmierenia“. Vadím Pristajko uviedol, že to úplne postačí a že vôbec netreba organizovať nejaké pompézne oslavy.

V tejto súvislosti viacerí ukrajinskí novinári a analytici kladú otázku, či Volodymyr Zelenskyj alebo niekto z predstaviteľov vlády pocestuje do Moskvy na oslavy 9. mája. Prízvukujú pritom, že Moskva, ktorá už poslala pozvánky na oslavy viacerým politikom na celom svete, Volodymyrovi Zelenskému pozvánku zatiaľ neposlala a nie je známe, či to mieni urobiť.

Reklama

Prízvukujú, že ak by ukrajinský prezident predsa pocestoval do Moskvy, napomohlo by to rozmrazeniu vzájomných rusko-ukrajinských vzťahov. Preto vyhlásenia Pristajka mnohí novinári označili za provokáciu a snahu vopred diskreditovať návštevu ukrajinských predstaviteľov. Niektorí však podotkli, že sú to iba výroky samotného ministra zahraničia, ale pozícia celej vlády a možno aj prezidenta Zelenského je odlišná. Podčiarkli, že Ukrajinci vždy masovo oslavovali Deň víťazstva nad fašizmom a určite tomu nebude inak ani tento raz – dupľom, že sa pripomína jubilejné 75. výročie Víťazstva.

Niektorí analytici predpokladajú, že výroky Pristajka sú provokáciou voči prezidentovi Zelenskému, poukazujú na to, že aj vo vláde politici majú odlišné názory. Vadím Pristajko v relácii „Veľký rozhovor s Tigranom Martirosjanom“ televíznej stanice Ukrajina 24 uviedol, že Kyjev nemieni sa zúčastniť na oslavách 75. výročia ukončenia Druhej svetovej vojny. Zdôraznil to v odpovedí na otázku moderátora, ktorý sa opýtal, ako bude reagovať oficiálny Kyjev, ak od Moskvy predsa dostane pozvánku na oslavy.

„Naša pozícia zostáva rovnaká. Nie, nemienime oslavovať 9. mája. Ako aj celý európsky kontinent, musíme pochopiť, prečo došlo k tejto tragédii, a máme byť pripravení na to, aby sme si všetci všetko odpustili. Domnievame sa, že práve týmto smerom by sa mali uberať oslavy. Malo by sa oslavovať to, že sa konečne európsky kontinent v priebehu 75 rokov nachádza v relatívnom stave mieru, ak nepočítame 6 rokov vojny na našom území,“ povedal minister Vadím Pristajko v relácii „Veľký rozhovor“ televíznej stanice Ukrajina 24

https://www.youtube.com/watch?v=XolJcyRL7sk&feature=emb_title

Ukrajinské médiá pripomenuli, že sa slová viacerých politikov rozchádzajú so skutočnosťou: niektorí z nich podotýkajú, že sa na Ukrajine bude oslavovať 8. mája, ale medzitým sa dodnes 9. máj oficiálne považuje za Deň víťazstva nad fašizmom a tento dátum je na zozname štátnych sviatkov Ukrajiny na najvyššej úrovni a platí aj to, že tento sviatočný deň je voľným dňom. Novinári prízvukujú, že nezávisle od toho, či minister Pristajko mieni alebo nemieni oslavovať sviatok 9. mája, samotný jeho štatút, ako ministra zahraničia, mu nariaďuje, aby sa na oficiálnych oslavách zúčastnil…

Reklama

Novinári sa prikláňajú k názoru, že Pristajko iba tlmočil vlastnú pozíciu, pretože jeho názory a postoje sú všeobecne známe: za čias Porošenkovej vlády stál na čele zastupiteľstva Ukrajiny pri NATO, a jeho vzťah k Rusku, NATO, Washingtonu a pod. pre nikoho nie je tajomstvom… Niektorí podotkli, že, podľa všetkého, minister zahraničia bude mať viac alebo menej príjemnú debatu s prezidentom, počas ktorej by mali vytvoriť aspoň jednotný postoj v tejto otázke.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali