Moskva 28. októbra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Popcorn pripravený doma bez cukru a aromatizátorov je výbornou superpotravinou, ktorá napomáha lepšiemu fungovaniu tráviacej sústavy, kardiovaskulárnej sústavy a tiež stavu pleti. Uviedla to v rozhovore pre Sputnik odborníčka na zdravú výživu a dietologička Naděžda Capkinová
„Kukurica, z ktorej sa popcorn pripravuje, obsahuje vitamíny skupiny B, železo, zinok, meď, draslík, horčík, fosfor, mangán a polyfenolové antioxidanty. Všetky tieto látky pomáhajú znížiť nebezpečenstvo kardiovaskulárnych chorôb a zabrániť problémom s trávením,“ podotkla odborníčka.
Dodala, že sladký a pripravený na oleji popcorn prudko zvyšuje hladinu cholesterolu. Jeden košík takého popcornu obsahuje asi 600 kilokalórií.
„A to už nebude neškodná výživa, ale skutočná bomba, ktorá povedie k naberaniu na váhe a v dôsledku toho aj k rôznym chorobám,“ varovala Capkinová.
Reklama
Okrem toho slaný popcorn narúša vodnú rovnováhu v organizme a vyvoláva opuchy a celulitídu.
„Transtuky z oleja sa stávajú katalyzátormi vývoja zhubných nádorov a vyvolávajú choroby dýchacieho ústrojenstva, čo je obzvlášť nebezpečné pre astmatikov. Tuk z popcornu začína pod vplyvom vysokých teplôt vylučovať toxickú látku diacetyl, ktorá v niektorých prípadoch vedie k vývoju fibrózy pľúc a Alzheimerovej choroby. Chuťové prísady vyvolávajú rôzne choroby tráviacej sústavy,“ podotkla spolubesedníčka pre Sputnik.