Uhrík: Opatrenia Matovičovej vlády dosiahli nový stupeň absurdity

Uhrík: Opatrenia Matovičovej vlády dosiahli nový stupeň absurdity

Bratislava 15. augusta 2020 (HSP/Foto:Screenshot video)

 

Koronavírus ochromil celú planétu. V záujme ochrany zdravia prišli rôzne opatrenia, nariadenia, obmedzenia, strata práv a slobôd, hoci si to iba málokto uvedomuje. Kým iné krajiny sa postavili ku karanténe iným spôsobom, u nás bola nariadená štátom. Po reakciách mnohých ľudí, ktorí sa v štátnom karanténnom zariadení ocitli, bola napokon zrušená

Na snímke Milan Uhrík

Do slovníka sa dostali pomenovania ako repatriant, či pendler. Pre občanov Slovenska vyvstalo mnoho problémov. Mnohí nevideli svoje rodiny nie len kvôli práci, ale predovšetkým preto, že sa po prechode cez hranice ocitli v štátnom nariadenej karanténe. O podmienkach v jednotlivých karanténnych zariadeniach sa popísalo veľa a mnohí ju znášali len ťažko. V posledných dňoch rezonuje aj prípad Ukrajinky, ktorá sa ocitla v karanténe v ubytovni v Nitre spolu s ďalšími vyše 100 ľuďmi, keďže v nej bývali aj Srbi, u ktorých bol potvrdený koronavírus. Písali sme o tom tu.

Reklama

Na to, čo sa deje v karanténnom zariadení v Nitre upozorňuje europoslanec za ĽSNS Milan Uhrík.

Opatrenia novej vlády dosiahli podľa neho nový stupeň absurdity. V nitrianskej ubytovni je už 27 dní uväznených v násilnej karanténe zhruba 100 ľudí, medzi nimi matky s deťmi, ktoré sa nemôžu vrátiť k svojim rodinám a to aj napriek viacnásobným negatívnym testom na Covid-19. Podľa neho postupy v ubytovni pripomínajú koncentračný tábor.

Reklama

Celé utrpenie ubytovaných pracovníkov sa začalo 17. júla, kedy boli na Covid 19 pozitívne testovaní 6 Srbi. Aj napriek tomu, že infikovaných Srbov odviezli a po opakovaných testoch bola väčšina zvyšných ubytovaných ľudí negatívnych, z karantény nemôžu odísť. Areál ubytovne je naďalej permanentne strážený príslušníkmi polície a ozbrojených síl. Nikto nesmie ísť z ubytovne von, nikto nesmie dnu, vzájomný kontakt medzi ľuďmi je tiež zakázaný.

Jednou z ubytovaných je aj pani Katarína z Gelnice, ktorá svoje dve deti nevidela už mesiac. “27 dní sme tu zatvorení ako zločinci, ako teroristi. Nikomu sme nič neurobili!”, uviedla v rozhovore, ktorý zverejnil europoslanec a podpredseda ĽSNS Milan Uhrík.

Zarážajúce podľa Uhríka je, že ľuďom, ktorí sú proti svojej vôli zatvorení v ubytovni, je odmietané aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Pracovníčka z Ukrajiny, ktorá má ťažko zranenú nohu v ortéze, už niekoľko dní trpí veľkými bolesťami kvôli opuchu poranenia. Pri kontaktovaní linky 112 však bolo zo strany zdravotníkov konštatované, že jej nemôžu prísť poskytnúť zdravotnú starostlivosť, keďže sa nachádza v policajnej karanténe.

“Títo ľudia sú tu uväznení doslova ako zločinci. Nikto s nimi nekomunikuje, nevedia, ako dlho tu budú. Ďalšie testovanie má byť 17. augusta a ak sa potvrdia nejakí nakazení, opäť ich tu budú držať ďalšie dva týždne. Nič nedokazuje nebezpečenstvo a nekompetentnosť Matovičovej vlády viac, ako prípad týchto ľudí, doslova utýraných systémom a nezmyselnými opatreniami.”, uviedol vo svojom videu Milan Uhrík.

Ľudová strana Naše Slovensko preto verejne vyzýva vládu, aby skončila so svojimi nezmyselnými opatreniami, aby prestala prostredníctvom polície a armády násilne zadržiavať negatívne testovaných ľudí v mesiac trvajúcej karanténe a okamžite ich prepustila domov za svojimi rodinami.

Reklama

Video s výpoveďou ľudí v karanténe je k dispozícii tu:

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali